Vama Buzăului: Cascada Urlătoarea și rezervaţia „Valea Zimbrilor”
Cascada Urlătoarea – Vama Buzăului, este un fenomen hidrogeologic, front liniar de izvoare cu depuneri masive de tuf calcaros. La baza depozitelor de conglomerate cretacic inferioare apar pânzele de apă subterane care alimentează 7-9 izvoare cu debit și temperatură constante tot anul.
Cum ajungeți la Cascada Urlătoarea? Din Vama Buzăului, județul Brașov, aveți de parcurs 3 kilometri pe jos sau cu mașina. Dealurile din Vama Buzăului și Munții Ciucaș vă vor desfăta sufletul cu priveliști aparte, iar sunetele pădurii vă vor fi străjeri. În zonă sunt amenajate locuri de picnic cu mese, scaune și bănci. Iar dacă iubiți natura și sufletul vă este reîncărcat de energie pozitivă lăsați în urma dumneavoastră locul curat.
Rezervaţia „Valea Zimbrilor”, inaugurată în noiembrie 2008 la Vama Buzăului, numără în prezent 37 de exemplare, potrivit site.judbrasov.ro. Alături de zimbri , pe o suprafață de 11 hectare (urmează să fie extinsă la 80 de hectare), trăiesc cerbi și ciute.
Rezervaţia de la Vama Buzăului este cea de-a patra din România, după cele de la Vânători-Neamţ, Haţeg-Silvuţ şi Neaga-Bucşani. Ea a fost realizată în urma unui proiect de dezvoltare turistică a zonei, susţinut de Consiliul Judeţean Braşov, Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov şi primăriile din Prejmer şi Vama Buzăului. Turiştii pot vizita zimbrii de la Vama Buzăului zilnic, intrarea costând 5 lei. Planul administratorilor este ca în viitor să elibereze zimbrii, animalele urmând a fi incluse într-un program de repopulare a Munţilor Carpaţi cu această specie ocrotită la nivel european, conform site.judbrasov.ro.
La „Valea Zimbrilor” ajungeți pe drumul național 10 Brașov – Buzău. După Întorsura Buzăului, sat Brădet, vă deplasați pe drumul județean 103 A spre Vama Buzăului. Traversați localitatea Acriș și foarte aproape de ieșire, pe partea stângă se află locația menționată.
Vama Buzăului se află la 45 de km de municipiul Brașov. În partea de nord este mărginită de Depresiunea Întorsura Buzăului, la est de Munții Siriului, iar în sud-vest este străjuită de lanțul montan Masivul Ciucaș.
Credit foto: Dan Străuți