Vremea „Marilor Serate Muzicale”. Printre invitații ediției, violonistul Alexandru Tomescu și legendarul pianist Bruno Caninno!

Deja merge vorba în oraș despre Marile Serate Muzicale…
Doar dacă citești titlul nu ai cum să nu rezonezi cu istoria muzicală de referință a Brașovului de altădată. Nu ai cum să nu vibrezi cu lăcașul care a fost gazda unor evenimente de mare prestanță a vremurilor. „Reduta“ a fost prima sală de spectacole din Braşov, fiind construită în 1794 şi destinată atât balurilor, cât şi spectacolelor de teatru şi muzică. La „Reduta“ a concertat, în anul 1848, Johann Strauss, iar în septembrie 1879 violonistul Johann Joachim, acompaniat la pian de Johannes Brahms (în cadrul turneului lor transilvan).
Opriți-vă preț de câteva minute din ce faceți și imaginați-vă Reduta scăldată în luminile balurilor și serilor dansante de odinioară. A Marilor Serate! Imaginați-vă cum poposeau melomanii vremii… cu ce alai, cu ce ținute, cu ce fast se umplea Reduta…
Nu știu care este sentimentul care vă încearcă, dar, cu siguranță lucrări ale compozitorilor precum J. Brahms, A. Glazunov, J. Brahms, F. Mendelssohn-Bartholdy, Weber – Piatigorsky, N. Paganini, Fr. Händel, M. Glinka, S. Rachmaninov sau D. Popper, vor reuși să vă aducă bucuria în suflet în cele trei seri de festival.
18, 19 și 20 iulie, de la ora 19.00, sunetele inconfundabile ale instrumentelor-bijuterii, viorile ”Stradivarius” și ”Guadagnini”, și violoncelele ”Guarnieri” și ”Gagliano”, vor răsuna la Reduta.
Pe afiș, figurează numele unor ilustrii muzicieni, ca Alexandru Tomescu – vioară; Mario Hossen – vioară (Austria); Krasimir Shterev – vioară (Bulgaria); Marta Potulska – violă (Polonia); Marian Movileanu – violă; Frédéric Audibert – violoncel (Franța); Anton Niculescu – violoncel; Radu Croitoru – violoncel (Republica Moldova); Săndel Smărăndescu – contrabas; Bruno Canino – pian (Italia); Kristina Miller – pian (Germania); Koichiro Kanno – pian (Japonia); Luisa Sello – flaut (Italia); Burak Bilgili – bas-bariton al Operei Metropolitane din New York.
Violoncelistul Anton Niculescu, Director artistic al festivalului ne propune o ediție de excepție, cu artiști consacrați pe marile scene internaționale și cu lucrări formidabile interpretate în profunzimea măiestriei muzicienilor invitați.
Din anul 2011, violoncelistul Anton Niculescu organizează Festivalul Internațional al Muzicii de Cameră intitulat „Marile Serate Muzicale”, la Centrul Cultural ”Reduta” din Brașov și la Ateneul Român din București.
Ediția a 8-a a FIMC „Marile Serate Muzicale” este moderată de Alexandra Grancea, PR cultural și realizatoarea Tv a emisiunilor „Zâmbete Culturale”.
Energii, culoare, sunet – Marile Serate Muzicale.
Atunci și acum…
Biletele se găsesc în online pe www.spectacolebrasov.ro și la Casieria Centrului Cultural Reduta (vezi program pe site).
Proiectul este organizat de Fundația Euterpe cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Municipiului Brașov.
Programul festivalului
Marți, 18 iulie 2023. J. Brahms – Sextet nr.1 în Si bemol major, op.18; F. Mendelssohn-Bartholdy – Cântec fără cuvinte în Re major, op.109; J. Brahms – Scherzo în do minor din Sonata F-A-E pentru violoncel și pian; A. Glazunov – Chant du Ménestrel op. 71 pentru violoncel și pian; Weber – Piatigorsky – Adagio și Rondo; N. Paganini – Capriciu nr.24 pentru vioară solo; Fr. Händel – Halvorsen – Passacaglia pentru vioară solo; M. Glinka – Grand Sextet în Mi bemol major
Miercuri, 19 iulie 2023 Seară ce marchează Aniversarea a 150 de ani de la nașterea compozitorului Serghei Rachmaninov. J. Brahms – Sonata nr.1 pentru violoncel și pian în mi minor op. 38; Fr. Schubert – Șase Lieduri variate pentru flaut și pian; G. Fr. Händel – Aria lui Zoroastro „Sorge infausta” din Orlando; W. A. Mozart – Aria lui Leporello „Madamina il catalogo e questo” din Don Giovanni; Fr. Schubert – „Der Atlas” și”Aufenthalt” din „Schwanengesang” D 957; Ch. Gounod – Serenada lui Mèphistophélès – „Vous qui faites l’endormie” din Faust; S. Rachmaninov – Aria lui Aleko „Vesi tabor spit” din Aleko; Trio élégiaque nr. 1 în sol minor; Moment muzical în si minor, op.16, nr.3; Preludiu în do minor, op.23, nr.7; Vocalise op.34, nr.14; D. Popper – Rapsodia ungară op.68
Joi, 20 iulie 2023 Seară Fr. Schubert. Trio nr.1 în Si bemol major, op. 99; Sonatina în Re major pentru vioară și pian op.137; Cvintetul cu pian în La major „Păstrăvul”.
Repere…
Violoncelistul Anton Niculescu
Datorită talentului său de excepţie, sensibilităţii, muzicalităţii, tehnicii briliante şi seriozităţii sale, numele violoncelistului Anton Niculescu s-a impus pregnant de mulți ani în viaţa muzicală autohtonă și internațională. Domnia sa este director artistic al Festivalului și fondator al Fundației „Euterpe”, constituită cu scopul de a sprijini tinerele talente din România.
Anton Niculescu s-a născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni. Cu tatăl său, prim violoncelist al Orchestrei Radio din Bucureşti, a început studiul violoncelului; cu mama sa, pianistă, a avut prima sa apariţie în public într-un recital la vârsta de 12 ani, la Sala Mică a Palatului din Bucureşti, iar doi ani mai târziu a apărut ca solist în compania Orchestrei simfonice a Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, cu concertul de E. Lalo.
După absolvirea cu nota 10 a Conservatorului de Muzică din Bucureşti la clasa profesorului George Iarosevici, se perfecționează cu Radu Aldulescu, Antonio Janigro şi Daniil Safran.
Palmaresul său competiţional numără importante premii obţinute la concursurile de specialitate, ex. Concursul Internaţional de la Trapani (Italia). Puternic motivat de succesele obținute, începe o intensă activitate concertistică şi în paralel ocupă posturi de mare prestigiu ca cele de prim-violoncelist al Teatrului „Scala” din Milano şi la „Teatro Comunale” din Florenţa sub conducerea lui Riccardo Muti, cu care a rămas în relații apropiate.
Numele lui Anton Niculescu avea să se impună viguros în viaţa muzicală națională și internațională, fiind invitat pe scene de mare renume din Europa, Asia, America de Sud, America de Nord şi Africa, susținând turnee de concerte şi recitaluri în peste 30 de țări.
Timp de zece ani a fost directorul artistic al Festivalului Internaţional „Meersburger Winter” din Germania, iar în perioada 2017 – 2020 directorul general al Filarmonicii Brașov.
Din 1997 este Membru de Onoare al Academiei Filarmonice din Bolonia (Italia), academie fondată în anul 1666 al cărui membru a fost şi W. A. Mozart.
A realizat înregistrări radio, TV şi CD-uri.
Repertoriul său cuprinde aproape toată bibliografia violoncelistică, interpretând adesea prime audiţii în țară și străinătate ale unor concerte importante pentru violoncel (concertele de Fr. Gulda, D. Șostakovici – Concertul nr. 1 şi nr. 2, D. Kabalevski, S. Prokofiev – Simfonia concertantă, A. Haciaturian, Schubert – Cassado s.a.).
Din 1997 Anton Niculescu a fost ales membru onorific al Academiei Filarmonice din Bologna (Italia). Este totodată membru al ansamblurilor: ” Zurich String Trio”, „Oistrach Ensemble”, „Trio di Viena”. Maestrul Anton Niculescu cântă pe un violoncel datat 1703, având celebra marca „Pietro Guarnieri – Mantova”, reprezentând o familie de lutieri din Cremona, Italia, devenită celebră în secolele XVII şi XVIII, ale căror instrumente sunt comparabile cu cele produse de nu mai puțin vestitele embleme Stradivarius şi Amati.
ALEXANDRU TOMESCU – vioară
Celebrul violonist român contemporan, Alexandru Tomescu (născut în 1976), întruneşte în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic, dublate de o energie puţin obişnuită pentru a le traduce în faptă.
De la vârsta de şase ani, cântă acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente şi concursuri muzicale. Formaţia lui e desăvârşită între anii 1995 şi 1999, la Conservatorul din Bucureşti, cu Ştefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în şcoala de vioară a momentului. Obţine burse de studii în SUA şi Elveţia, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) şi cu Tibor Varga (2001), iar în paralel participă la cursuri de perfecționare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah şi Hermann Krebbers. Dintre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate trebuie menţionate Concursul „Paganini“ (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long – Jacques Thibaud“ (Paris, 1999) şi Concursul „George Enescu“ (1999).
A concertat sub bagheta renumiților dirijori Kurt Masur şi Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianiştii Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre precum Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées.
Din anul 2007, 2013 și 2018, în urma a trei concursuri, îi este încredinţată, vioara Stradivarius Elder – Voicu, obiect de patrimoniu național, categoria Tezaur, care a devenit protagonista câtorva îndrăzneţe proiecte muzicale de anvergură şi notorietate, cu finanţare privată, sub genericul Turneul Internațional Stradivarius.
Denumirea originală a viorii pe care Alexandru Tomescu interpretează este „Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno 1702” şi de la apariţia sa a fost în custodia lui A. W. Lukens (New York), W.E. Hill & Sons, Charles F. Elder (Frankfurt), Hamma & Co. (Stuttgart), Henry Werro (Berna) şi bineînţeles, a marelui violinist român Ion Voicu.
BRUNO CANINO – pian (Italia)
Pianistul italian, Bruno Canino, s-a născut la Napoli în Italia, la 2 ianuarie 1936. A început să studieze pianul la Conservatorul din Napoli, cu Vincenzo Vitale şi a continuat la Conservatorul din Milano cu Enzo Calace şi Bruno Bettinelli obţinând diploma de absolvent la pian şi compoziţie. În 1956 şi 1958 a câştigat premii importante la concursurile pentru pian de la Bolzano şi în 1960 la Darmstadt (Germania).
Bruno Canino a cântat ca solist şi ca membru în formaţii camerale pentru cele mai importante societăţi muzicale şi festivaluri din Europa, SUA (unde a susţinut peste douăzeci de turnee), Canada, Japonia, China, Malaezia, Rusia, Sud- America, Noua Zeelandă şi Australia. A evoluat în ultimii cincizeci de ani ca parte dintr-un piano-duo alături de Antonio Ballista făcând parte totodată din ansamblul cameral “Trio di Milano”, alături de Mariana Sîrbu şi Rocco Filippini. Colaborează cu artişti renumiţi ca Salvatore Accardo, Uto Ughi, Lynn Harrell, Itzhak Perlman, Victoria Mullova şi Pierre Amoyal. Ca solist, Bruno Canino a cântat sub conducerea dirijorilor: Bruno Maderna, Riccardo Muti, Claudio Abbado, Riccardo Chailly, Wolfgang Sawallisch, Luciano Berio şi Pierre Boulez fiind acompaniat de orchestre precum New York Philharmonic Orchestra, Philharmonia of New York, Philadelphia Orchestra, Berliener Philharmoniker, Santa Cecilia din Roma, Orchestre National de France, Concertgebouw Amsterdam sau Orchestra Filarmonicii Scala din Milano. În particular este şi un devotat susţinător al muzicii contemporane, realizând numeroase proiecte cu Pierre Boulez, Luciano Berio, Karl-Heinz Stockhausen, György Ligeti, Bruno Maderna, Luigi Nono şi Sylvano Bussotti, şamd…. A avut onoarea să interpreteze prime audiţii ale compoziţiilor lui Luciano Berio, Ivan Fedele, Niccolò Castiglioni, Sylvano Bussotti, Iannis Xenakis, Wolfgang Rihm şi Mauricio Kagel.
A fost Profesor de pian la Conservatorul din Milano pentru 24 de ani şi Profesor susţinător de cursuri de măiestrie pentru pian şi muzică modernă de cameră la Musikhochschule din Berna pentru unsprezece ani. A susţinut de asemenea cursuri de măiestrie în Germania, Japonia, Italia, Spania, Franţa şi Elveţia şi un curs de trei ani pentru studii avanssate de pian la Seveso (Milano).
Bruno Canino este şi un remarcabil compozitor, care a compus peste 30 de lucrări muzicale pentru solişti, duo, trio şi ansambluri camerale. În 1997 a publicat şi o carte intitulată Vademecum of the chamber-music pianist.
Sursa si imagini: comunicat remis La pas prin Brașov