Ziua Imnului Național al României
Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, și subprefectul Lucian Pătrașcu au participat astăzi la sărbătorirea Zilei Imnului Național al României, ceremonia fiind organizată de Instituția Prefectului și Garnizoana Brașov în Piața Tricolorului din municipiul reședință de județ.
Au participat, de asemenea, președintele Consiliului Județean, Constantin Todorică Șerban, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ionuț-Sorin Banciu, viceprimarii municipiului Brașov, Flavia Boghiu și Sebastian Rusu, reprezentanți ai altor instituții publice din județ, comandanții de mari unități și unități din Garnizoana Brașov, veterani, cadre militare în rezervă și în retragere, public.
Ceremonia a debutat cu salutul drapelului de luptă, după care preotul militar a rostit binecuvântarea și rugăciunea pentru poporul român. În continuare, prefectul județului a susținut o alocuțiune din care cităm: „Suntem astăzi aici pentru a sărbători unul dintre elementele identitare ale națiunii noastre – Imnul Național, care, alături de drapelul național, stema și sigiliul de stat, reprezintă un simbol definitoriu al statului. Suntem în Brașovul pe care îl numim, cu deplină îndreptățire, orașul imnului național. Și avem mai multe motive pentru aceasta. Aici, în 21 iunie 1848, poetul și revoluționarul Andrei Mureșanu a publicat, în revista «Foaie pentru minte, inimă și literatură», poezia «Un răsunet», devenită text al actualului imn național al României. Tot în Brașov, versurile poemului au fost puse pe muzică de către dascălul de cântări George Ucenescu. Și tot aici, așa cum arată cercetările stăruitoare ale părintelul profesor Vasile Oltean, imnul nostru național a fost cântat pentru prima dată, în grădina parohului Pitiș din Șchei.
Cu mult înainte de a deveni imn național, «Deșteaptă-te, române!» ne-a însuflețit în cele mai grele momente, dar a fost cântat și în clipele de mare entuziasm popular.
«Deșteaptă-te, române!», cu profunda sa încărcătură emoțională și cu mesajul său de patriotism și libertate ne-a unit, ne-a îmbărbătat, ne-a trezit conștiința națională și ne-a făcut mândri că suntem români. Avem datoria morală să transmitem toate acestea generațiilor care vin după noi”.
Muzica militară și asistența au interpretat Imnul Național al României, iar evenimentul s-a încheiat cu defilarea detașamentului de militari.
Sursa si imagini (credit foto neprecizat): comunicat remis La pas prin Brașov