Ziua Mondială de Conștientizare a Abuzului față de Persoanele Vârstnice
Tolerând violența devii susținătorul ei. Ziua de 15 iunie a fost aleasă de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite Ziua Mondială de Conștientizare a Abuzului față de Persoanele Vârstnice și reprezintă acea zi din an când întreaga lume se manifestă în mod deschis împotriva oricărei forme de abuz sau de suferință provocată persoanelor vârstnice.
Direcția de Asistență Socială Brașov sărbătorește această zi printr-o acțiune de informare și sensibilizare a comunității, cu privire la problema abuzului asupra persoanelor vârstnice, la sediul Complexului Servicii Asistență Socială pentru Persoane Vârstnice din cadrul Direcției de Asistență Socială, Str. Gladiolelor, nr.4, la ora 11:30.
Prin acțiuni premergătoare Direcția de Asistență Socială Brașov în colaborare cu Fundația Principesa Margareta a României a popularizat Telefonul Vârstnicului 0800460001, o linie telefonică gratuită și confidențială aflată la dispoziția persoanelor vârstnice.
La eveniment vor participa reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție Brașov și ai Protopopiatului Ortodox Brașov.
Abuzul față de vârstnici este o problemă socială universală reprezentând orice acțiune unică sau repetată sau lipsa unei atitudini corespunzătoare, care se petrece în cadrul unei relații bazate pe încredere, dar care duce la vătămarea sau la suferința unei persoane în vârstă. Abuzul față de vârstnici se poate manifesta sub diverse forme, de la cele fizice, la cele psihologice sau emoționale, sexuale sau financiare. Poate surveni și ca urmare a neglijenței deopotrivă intenționate sau neintenționată. Cu toate că este o problemă socială rămâne încă una dintre formele de violență cel mai puțin investigate.
Factori favorizanți pentru persoanele care pot cădea victime ale unui astfel de abuz sunt izolarea socială și afecțiunile cognitive, dependența emoțională sau fizică față de autor, dependența financiară a autorului față de persoana vârstnică, sărăcia, văduvia, lipsa oricărui sprijin din afară, un sistem juridic deficitar etc.
Estimările arată că până în 2050, numărul persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani va depăși numărul persoanelor tinere. Aceste modificări au dus la conștientizarea la nivel mondial, a problemelor și provocărilor cu care se confruntă vârstnicii. Este unul dintre momentele în care trebuie să ne amintim că persoanele vârstnice sunt părinții sau bunicii noștri și au dreptul la o viață demnă, liberă de orice fel de abuz, inclusiv de exploatare financiară și materială.