19 mai 2024

Contact us

20 de ani dedicați persoanelor cu dizabilități intelectuale – Moment aniversar Special Olympics România

 20 de ani dedicați persoanelor cu dizabilități intelectuale – Moment aniversar Special Olympics România

Cu ocazia aniversării a 20 de ani de activitate în România, Fundația Special Olympics din România a pregătit o serie de evenimente și întâlniri pentru a marca acest moment important, în prezența oficialilor Special Olympics Europa Eurasia (SOEE): David Evangelista – Director General SOEE, Gerald Mballe – primul consilier al Special Olympics pentru programul ”Unified with Refugees” și Hernan Goldzycher – Senior Manager Marketing și Comunicare. Detalii despre reprezentanții SOEE puteți găsi aici.

Mișcarea Special Olympics a luat ființă în Statele Unite ale Americii, la inițiativa lui Eunice Kennedy Shriver, în urmă cu 55 de ani. În vara anului 1968, au fost organizate primele Jocuri dedicate persoanelor cu dizabilități intelectuale, a fluturat pentru prima oară steagul Special Olympics și a fost rostit jurământul care motivează până în prezent fiecare sportiv : „Vreau să câștig! Dar dacă nu pot câștiga, vreau să fiu BRAV în încercarea mea!“. Astăzi, mișcarea Special Olympics activează în peste 200 de țări și teritorii, reunind peste 3 milioane de sportivi și mii de antrenori, părinți și voluntari.

Din 2003, Fundația Special Olympics din România a organizat 16 ediții ale Jocurilor Naționale, a creat oportunități de antrenament și competiții pentru 17 sporturi de vară și de iarnă, a medaliat peste 27.000 de sportivi. În 20 de ani, au fost schimbate mii de vieți prin puterea transformatoare a sportului, dar și a educației, implementându-se de la programe de sănătate și advocacy, la sesiuni de formare pentru profesori, antrenori, sportivi și elevi.

Sportivii Special Olympics România au reprezentat țara la 9 ediții ale Jocurilor Mondiale și la 4 ediții ale Jocurilor Europene, aducând acasă 220 de medalii. Au devenit campioni ai incluziunii într-o societate care a învățat să-i accepte, să-i integreze, să le valideze abilitățile și performanța.

„În 2003, Special Olympics Europa ne-a ales să re-creăm mişcarea Special Olympics în România. Ştiam că sunt multe de făcut, într-o societate în care respingerea diferențelor era ceva normal. Tocmai cunoscuserăm câțiva copii fără visuri, abandonați într-un orfelinat pentru că erau altfel. Dar în prima lună am cunoscut şi părinți hotărâți să-şi țină copiii lângă ei, chiar dacă nu vedeau viitorul lor ca adulți. Acei copii sunt astăzi oameni buni, lucrează, fac sport, trăiesc normal la nivelul abilităților lor. Este o realitate care ne dă speranță şi încredere pentru următorii 20 de ani.

Am parcurs acest drum al schimbării alături de mulți coechipieri din toată țara: sportivi, părinţi, profesori, antrenori, medici, voluntari. Ştim că mai avem mult de lucru până când modelele de astăzi vor deveni exemple obişnuite, înțelese ṣi acceptate de toată lumea. Dar, la moment aniversar, ne concentrăm pe victoriile de fiecare zi: suntem mândri de BRAVII noştri pentru efortul lor. Le mulțumim părinților pentru că au avut răbdare cu noi. Le suntem recunoscători tuturor celor care au încercat să ne înțeleagă misiunea şi ne-au susținut” spune Cristian Ispas, Director Național Special Olympics România.

Miercuri, 8 noiembrie, începând cu ora 18:00, la sediul Federației Române de Baschet BRAVII noștri campioni vor împărtăși cu invitații speciali bucuria acceptării și a integrării sociale printr-un meci demonstrativ de Baschet Unificat și alte activități sportive.

Vă așteptăm alături de noi la Sărbătoarea Incluziunii Special Olympics România.

De 20 de ani, schimbăm vieți prin sport.

Redactia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.