12 iunie 2025

21 februarie – Ziua Internațională a Limbii Materne

 21 februarie – Ziua Internațională a Limbii Materne
„Ziua Internațională a Limbii Materne, celebrată anual pe 21 februarie, evidențiază diversitatea culturală și lingvistică la nivel global. Limba maternă reprezintă un element esențial în conservarea și dezvoltarea patrimoniului material și imaterial”, potrivit postării de pe pagina de Facebook a Muzeului de Etnografie Brașov.
Brașovul, un oraș cu o puternică tradiție multiculturală, s-a remarcat de-a lungul timpului ca un spațiu al armoniei interetnice. Spre deosebire de alte mari orașe transilvănene, Brașovul a avut o structură etnică mai echilibrată, iar în secolul al XIX-lea, cele trei comunități importante ale Transilvaniei erau reprezentate în proporții similare, așa cum remarcă Dan Pavalache în volumul său „Cronică de Brașov”, conform sursei menționate.
Pentru a marca această zi, vă prezentăm câteva fotografii din arhiva Muzeului de Etnografie Brașov, ce surprind români, sași și ceangăi, fiecare purtând cu mândrie portul tradițional specific comunității sale, simbol al bogatei diversități culturale din regiune.

Mult e dulce (Limba românească) – Cântec Patriotic. Interpretează Corul de Cameră al Universității ,,Lucian Blaga” din Sibiu – Dirijor Pr. Sorin Dobre. Versurile aparțin lui Gheorghe Sion. Muzica Dumitru Georgescu-Kiriac, jurist, compozitor, folclorist, profesor, dirijor de cor. Unul dintre precursorii școlii moderne de compoziție din România. Înregistrare din concertul de ,,Colinde și cântece patriotice” desfășurat la Biserica Adormirea Maicii Domnului, Cristian, Brașov.
Video: YouTube
Sursa: Dan Păvălache, „Cronică de Brașov”, editura Haco Internațional, 2008
Sursa foto: Muzeul de Etnografie Brașov

    Lasă un răspuns