13 aprilie 2024

Contact us

Amaryllis, floarea lunii decembrie

 Amaryllis, floarea lunii decembrie

Florile sunt o afirmație elocventă a faptului că o rază de frumusețe e mai presus de toate foloasele lumii.”  – Ralph Waldo Emerson

Nu putem să încheiem anul fără să vorbim despre floarea lunii decembrie. În limbajul florilor, Amaryllis înseamnă splendoare, mândrie și iubire romantică.

Printre toate decorațiunile festive ale lunii există o floare feerică care deține locul perfect: strălucitorul Amaryllis. Amatorii de flori pot citi totul despre această stea de Crăciun în Agenda florală de pe Funnyhowflowersdothat.co.uk. Această frumusețe impunătoare cu o tulpină lungă este perfectă pentru a fura inimile: un deliciu festiv!

Origine

Floarea o veți găsi și sub numele de Hippeastrum, însă botanicii au stabilit că deși există confuzia de nume între cele două plante (care seamănă foarte mult și sunt rude), câteva lucruri sunt clare:

-Amaryllis provine din Africa de Sud și face parte din familia Amaryllidaceae. Numele ei complet este Amaryllis belladonna și i-a fost dat în 1753 de Carl Linnaeus după numele unei ciobănițe din una din operele poetului latin Virgil, „Bucolicele”, Amarysso, care înseamnă „a străluci” dar și după cuvântul „amarella”, care vine de la gustul amar al bulbului. Amaryllis este cunoscută și ca planta care este forțată să înflorească iarna, în casă.

-Hippeastrum este, de fapt, un gen al familiei Amaryllidaceae, deci rudă cu Amaryllis, numai că este originară din America de Sud. A primit numele de la botanistul William Herbert, în 1821, care i-a spus „Knight’s star”, (Steaua cavalerului), nume care în grecește se formează din „hippeus”, care înseamnă „cavaler”, și „astron”, care înseamnă „stea”.

(sursa: Articolul „Amaryllis (Crinul de cameră) ne încântă iarna cu trompetele sale colorate la fereastră”, de Simona Popa)

Culori și forme

Petalele Amaryllisului sunt foarte neobișnuite: ele arată ca și cum ar fi fabricate dintr-o catifea fabuloasă. În ceea ce privește culoarea, ele pot să fie alb somon, roșu, galben, roz, violet, portocaliu și bicolore. De obicei există între 4 și 6 flori impresionante pe o tulpină. Amaryllis ca floare tăiată nu are frunze, motiv pentru care, în America este numită uneori „Naked Lady” („Doamna goală”).

Simbolistică

Amaryllis simbolizează mândria și frumusețea încântătoare și reprezintă prietenia și afecțiunea. Este floarea perfectă pentru a câștiga inima cuiva așa că poate constitui un cadou minunat!

Un buchet inspirat

Amaryllis este suficient de izbitoare pentru a face o declarație pe cont propriu, dar aceasta funcționează foarte bine și împreună cu alte flori, în diferite stiluri, de la extravagant la clasic. Încercați să o combinați cu o mulțime de Ilice, una dintre cele mai semnificative tufe în permanență verde, cu frunziș țepos, care a fost de secole folosită pentru decorațiunile de Crăciun. Un vas mare de sticlă transparentă transformă imaginea într-o operă de artă iar invitații dumneavoastră vor fi plăcut surprinși!

Sfaturi pentru îngrijire

Ca să vă bucurați cât mai mult timp de Amaryllis urmați aceste sfaturi:

– alegeți o vază curată și umpleți-o cu apă proaspătă, la temperatura camerei, la care adăugați îngrășământ pentru flori tăiate;

–  tăiați tulpinile florilor în diagonală, cu un cuțit sau foarfecă de grădină, ascuțite și curate;

– tulpina lui Amaryllis este uneori prea slabă pentru a suporta greutatea florilor: un fir metalic introdus în tijă este soluția să păstrați planta în mod corespunzător, în poziție verticală.

– nu poziționați florile în curent, direct în bătaia soarelui sau lângă o sursă de încălzire; Amaryllis este mai durabil într-un loc rece;

– completați cu regularitate nivelul lichidului din vază, cu apă proaspătă;

– nu așezați Amaryllis în apropierea unui bol de fructe. Fructele emit gaz etilenic, care va face ca florile să se ofilească mai repede.

Legenda florii de Amaryllis spune că s-a născut din dragostea unei fecioare din Grecia pentru un tânăr pastor. Pentru că el își dorea o floare pe care să nu o mai fi văzut, ea și-a străpuns inima timp de o luna cu o săgeată și așa s-a născut floarea de Amaryllis, botezată după numele fecioarei.

(sursa: Daphne – flowers & events)

Amaryllis, autori: Liliana Trif & Ioan Grigoraș

„- Noi am plantat un bulb de amaryllis

În pântecul albastru-al unui vis,

Care a-nflorit, iubite,-n miez de iarnă,

Petalele-i sunt sânge de proscris

 

Ce-mi colorează pielea sidefie

Când tu le-aşezi, în joacă, peste sâni,

Pe porţelanul pântecului moale,

Porţi rubiniul sângelui pe mâini.

 

Mi-ai spus că vrei să-mbrac în noaptea asta

Roşul aprins al marii pasiuni

Să trecem pragul dintre ani de mână

Şi peste noi să ningă cu minuni.

 

– Mai știu c-a fost la început o floare

Ce și-a deschis petala timpuriu,

Mi-a colorat destinu-n primăvară

Când lumea îmi părea un vers pustiu,

 

De-atunci presar petale albe, roșii,

Pe sânii mici aştern un vis plăpând,

Iar buzele-mi coboară peste pântec

Pe portativul trupului flămând.

 

În noaptea dintre ani, doar amaryllis

Îți voi așterne-n cale să pășești

La brațul meu. Îmbracă-te în roșu,

Iubito, spune-mi iar cât mă iubeşti!”

Antonela Cristina Lungu

3 Comments

  • O floare extraordinar de frumoasa.

    • Subscriu!

  • Articolul prezintă o imagine frumoasă și detaliată despre Amaryllis, o floare care este asociată cu frumusețea, mândria și iubirea romantică în limbajul florilor. Se evidențiază originile și simbolistica acestei flori, precum și sfaturi practice pentru îngrijirea ei. Poetul Liliana Trif și Ioan Grigoraș contribuie la povestea poetică a Amaryllisului prin versurile lor emoționante. Ce părere aveți despre semnificația și frumusețea acestor flori, și cum le-ați integra în decorul dvs. de Crăciun?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.