30 aprilie 2025

AMB a promovat patrimoniul imaterial local prin educarea a 65 de copii brașoveni în arta meșteșugărească

 AMB a promovat patrimoniul imaterial local prin educarea a 65 de copii brașoveni în arta meșteșugărească

Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov a implementat, în perioada februarie-septembrie 2017, proiectul cultural ”Meșteșuguri și tradiții urbane în Țara Bârsei”. Proiectul cultural a fost cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național în cadrul apelului programelor, proiectelor și acțiunilor culturale sesiunea I/2017, aria tematică Patrimoniu Cultural Imaterial.

Astfel, ca o ultimă activitate prevăzută în proiectul cultural, în perioada 2 – 3 septembrie Agenția Metropolitană Brașov a organizat expoziția ”Mici artizani din Țara Bârsei” prin care au fost prezentate publicului local și turiștilor obiectele realizate de cei 65 elevi participanți la tabăra de creație din această vară.

Expoziția s-a desfășurat în cadrul Târgului Natură și Tradiții organizat de Fundația Propark. În cadrul evenimentului au fost organizate ateliere demonstrative adresate publicului și au fost acordate premii si diplome copiilor participanți la tabără, fiind premiați cu bani, în urma unui concurs de creație, 15 elevi. Valoarea totală premiilor a fost de 1950 de lei.

Pe parcursul implementării proiectului, pentru a facilita accesul publicului țintă la informații și documente privind breslele și meșteșugurile din Țara Bârsei, Agenția Metropolitană Brașov a derulat opt module de educație culturală locală susținute de muzeografi ai Muzeului Județean de Istorie Brașov (partener), la care au participat 480 de elevi și 12 cadre didactice, vizite la muzeu și a creat materiale de promovare de tipul broșuri, diseminate publicului participant la expoziție și elevilor brașoveni (200 buc).

În perioada iulie – august, în incita Bastionului Țesătorilor au fost organizate cele două sesiuni de câte zece zile fiecare ale taberei de vară meșteșugărească. De tabără au beneficiat 65 de elevi brașoveni cu vârste între 9 și 14 ani, care sub îndrumarea a cinci meșteri artizani au descoperit tainele unor meșteșuguri tradiționale practicate în Brașovul de odinioară și în Țara Bîrsei, potrivit comunicatului de presa.

Scopul atelierelor a fost de a stimula creativitatea, de a integra ideea de identitate personală ce se exprimă liber, pentru ca lucrarea rezultată să primească amprenta prezentului. Copiii au învățat să creeze păpuși din pânză, să picteze icoane pe sticlă, crestături în lemn și să traforeze, ceramică figurativă manuală și să croșeteze, la finalul taberei rezultând peste 200 de obiecte artizanale.

Proiectul cultural a urmărit valorificarea patrimoniului cultural al Braşovului şi a artei artizanale prin abordări interdisciplinare de dezvoltare de publicuri noi. Agenția Metropolitană Brașov își dorește ca prin unele acțiuni culturale pe care le desfășoare să crească vizibilitatea meşteşugurilor autentice, prin crearea unor produse de promovare culturală autentică şi reprezentativă pentru creaţia culturală românească.

În implementarea proiectului, Agenția Metropolitană Brașov a acționat în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie Brașov, Asociația Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană Brașov și Inspectoratul Școlar Județean.

Valoarea totală a proiectului este de 63.137 lei, din care finanțarea nerambursabilă AFCN este de 49.745 lei, iar contribuția AMB este de 13.392 lei.

Video: YouTube

Credit foto: Dan Strauti

    1 Comment

    Lasă un răspuns