9 decembrie 2023

Contact us

Ambasadorul Confederației Elvețiene în România E.S. dl Arthur Mattli în vizită la Brașov

 Ambasadorul Confederației Elvețiene în România E.S. dl Arthur Mattli în vizită la Brașov

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, și președintele Consiliului Județean, Adrian Ioan Veștea, l-au primit astăzi, la sediul Instituției Prefectului, pe ambasadorul Confederației Elvețiene în România, E.S. dl Arthur Mattli, care a fost însoțit de doi membri în board-ul Camerei de Comerț Elveția-România: d-na Teodora Koletsis, partner al Gruia Dufaut Law Office, și dl Sebastian Stein, managing partner al Stein&Partner Management Consulting.

E.S. dl ambasador a făcut o prezentare a contribuției financiare elvețiene la Uniunea Europeană extinsă, instrument menit să reducă decalajele economice și sociale între regiuni și țări din UE, prin finanțarea unor proiecte inovative sau care generează dezvoltare locală: „Vom negocia cu Bruxelles-ul o nouă contribuție, atât pentru România, cât și pentru alte 13 state europene. România este al doilea destinatar al acestor fonduri, după Polonia, și ar urma să i se aloce cu 40 de milioane de franci elvețieni mai mult, ajungându-se la un total de 220 de milioane de franci elvețieni”.

Înaltul oaspete a apreciat dezvoltarea învățământului vocațional/profesional brașovean și s-a arătat deschis să faciliteze schimburi de experiență cu entități elvețiene privind inițiative economice, culturale, sociale din județul Brașov.

Dl Sebastian Stein a făcut o prezentare a Camerei de Comerț Elveția-România, context în care prefectul Mihai Cătălin Văsii și-a arătat disponibilitatea de a intermedia legături între această structură și reprezentanții mediului de afaceri brașovean, ca și între potențiali investitori elvețieni și autoritățile locale.

„Voi încerca să aduc împreună investitorii elvețieni din județul dumneavoastră, pentru a se prezenta, fie și prin intermediul spațiului virtual, d-lui prefect și d-lui președinte al Consiliului Județean și astfel să se facă primul pas spre o comunitate elvețiană de business în Brașov, așa cum au Germania și Franța”, a afimat E.S. dl ambasador Arthur Mattli.

La rândul său, prefectul Mihai Cătălin Văsii a propus realizarea unui schimb de experiență privind protecția sanitară a populației și modul de gestionare a pandemiei de COVID, cu participarea factorilor direct implicați în acest domeniu din județul Brașov și din Elveția.

Președintele Consiliului Județean, Adrian Ioan Veștea, a făcut o scurtă prezentare a proiectelor de dezvoltare a județului, cu accent pe cel al Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav: „Noi construim primul aeroport realizat de la zero în România din anul 1974 încoace. Va fi cel mai modern aeroport din țară, cu tehnologii de ultimă oră, un exemplu fiind turnul de control virtual. Dorim, de asemenea, ca, împreună cu specialiști de la Universitatea Transilvania, să inițiem un proiect prin care aeroportul să devină autonom din punct de vedere energetic, prin folosirea panourilor fotovoltaice, iar o eventuală finanțare din contribuția elvețiană a acestui proiect ar fi mai mult decât binevenită și ar reprezenta, cred eu, și un exemplu de bune practici în folosirea acestor fonduri exact în scopul pentru care sunt gândite”.

Foto: Institutia Prefectului – Judetul Brasov

Sursa: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.