23 iulie 2024

Contact us

Câștigătorii concursului de design de bijuterie contemporană „Timeless Jewelry”

 Câștigătorii concursului de design de bijuterie contemporană „Timeless Jewelry”

Concursul de design de bijuterie contemporană „Timeless Jewelry” a fost lansat pe 18 iulie 2023 de către Muzeul de Artă Brașov în parteneriat cu Assamblage – Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană și Muzeul Național Cotroceni. Organizatorii au invitat creatorii din România să surprindă esența și să interpreteze arta clasică prin creații contemporane și atemporale, aducând astfel o perspectivă nouă asupra modalităților de valorificare a patrimoniului.

            Până pe 3 septembrie, data limită, au fost înscrise în concurs 17 proiecte de bijuterie contemporană inspirate din opere de artă aflate în patrimoniul Muzeului de Artă Brașov. Sarcina juriului a fost dificilă, propunerile participanților fiind deosebit de variate, atât din pespectiva materialelor, cât și a abordării tematice.

Cei 5 câștigători ai concursului „Timeless Jewelry” sunt:

  • Simona Gîrbou – Glow-Up Trecut & Prezent: Bijuteria Doamnei Prișcu
  • Diana Toboșaru – Atemporal
  • Veronica Opriș Angelescu – Colecția Miss Closius
  • Mădălina Tudor Rădulea – Vanda
  • Daniel Tudor – Cercei Regina Maria

            Aceștia sunt beneficiarii a celor 5 premii de câte 10.000 lei fiecare.

Juriul concursului „Timeless Jewelry” a fost format din experți de renume în domeniul artelor și designului, fiecare având o experiență profesională vastă și recunoaștere în domeniul lor: Cristina Felipe, designer și cercetător, fondatoarea a PIN – Associação Portuguesa de Joalharia Contemporânea (2004-2023) și Bienala de bijuterii contemporane din Lisabona – Cold Sweat (2021); David Sandu, fondatorul și curatorul Romanian Jewelry Week; Ana-Maria Ludatșer, directorul general al Muzeului Național Cotroceni; Bianca-Maria Bălșan, managerul Muzeului de Artă Brașov; Bogdan Hojbotă, președintele Filialei de Arte Decorative UAP București.

„Propunerile înscrise în cadrul concursului Timeless Jewelry au fost foarte variate, dovedind faptul că patrimoniul artistic are un potențial extraordinar de a fi sursă de inspirație pentru artiștii și creatorii români. Am apreciat originalitatea propunerilor și narațiunile construite de artiști în jurul bijuteriilor create. Proiectele incluse în acest proiect poartă amprenta elementelor de patrimoniu care le-au inspirat, fiind în același timp bijuterii inedite, atemporale.” – Bianca-Maria Bălșan, manager Muzeul de Artă Brașov

„Luând în considerare criteriile și obiectivul acestei competiții provocatoare și oportune, în calitate de membru al juriului am acordat prioritate caracterului contemporan al conceptului și formei, rigurozității în prezentare și viabilității producției. Am apreciat maniera dedicată în care toți concurenții au reflectat asupra provocării și au scris despre conceptele lor”, a declarat Cristina Felipe.

Cei cinci câștigători vor realiza o serie limitată a bijuteriilor care va fi promovată prin intermediul unor microexpoziții organizate de partenerii implicați în proiect: 4-8 octombrie la Romanian Jewelry Week, iar ulterior la Muzeul Național Cotroceni. Muzeul de Artă Brașov va organiza tot în luna octombrie o expoziție cuprinzând opere de artă din propriul patrimoniu care au servit drept surse de inspirație pentru creatori, alături de cele 5 proiecte de bijuterie contemporană câștigătoare.

Concursul Timeless Jewelry a fost lansat în cadrul proiectului „Ecouri ale prestigiului” inițiat de Muzeul de Artă Brașov în parteneriat cu Assamblage – Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană și Muzeul Național Cotroceni. Proiectul este co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Sursa și imagini: comunicat remis La pas prin Brașov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.