21 iunie 2024

Contact us

„Cavalleria Rusticana” și „Paiațe”, două opere într-un singur spectacol

 „Cavalleria Rusticana” și „Paiațe”, două opere într-un singur spectacol

Miercuri, 5 aprilie 2023, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor”, vă așteptăm la „Recitalul de la ora cinci”, susținut de artiștii Operei Brașov: Maria Catrina – soprană, Silvia Micu – soprană, Anda Pop – soprană, Carmen Topciu – mezzosoprană, Valentin Marele – bariton. Își dă concursul violonistul Operei Brașov, Adrian Pipaș. La pian îi va acompania Sena Ducariu. Prezintă: Simona Manole.

Înaintea Paștelui catolic, vă propunem un program muzical cu caracter religios, cu fragmente din lucrări vocal-simfonice: „Stabat Mater” de G. B. Pergolesi, „Messiah” de G. Fr. Händel, „Johannes Passion” de J.S. Bach, dar și piesa „Ave Maria” în diferite compoziții, ale lui Giulio Caccini și Franz Schubert.

  • Recitalul durează o oră și nu are pauză. 

Preț bilete: 6 lei – adulți, 4 lei – pensionari și 1,5 lei – elevi, studenți. Acestea se pot achiziționa de la sediul Muzeului „Casa Mureșenilor” (Piața Sfatului nr. 25), înainte de începerea evenimentului. 

Vineri, 7 aprilie 2023, de la ora 11.00, în Sala Operei Brașov, în Vinerea Mare a Paștelui catolic, vă invităm să luați parte la repetiția generală cu public a spectacolului cu operele „Cavalleria Rusticana” de P. Mascagni și „Pagliacci” de R. Leoncavallo. 

Preț bilet: 25 lei 

Vineri, 7 aprilie 2023, de la ora 18.30, în Foaierul Operei Brașov, vă invităm la recitalul vocal-instrumental „O călătorie muzicală”, susținut de studenții Facultății de Muzică – Universitatea „Transilvania” Brașov, de la clasa prof. Cristina Radu-Giurgiu. „Vă invităm la o călătorie prin muzică, spre alte zări și timpuri. Vor răsuna pentru dumneavoastră sunete ce încântau saloanele aristocratice de acum câteva secole, dar și cântece îndrăgite de publicul meloman din timpuri mai recente. Și chiar dacă acordurile sonore ne vor purta prin Franța, Italia, Germania, Ungaria, Spania, Austria sau România, călătoria are ca destinație sufletul și abisul interior al imaginației, în care sunteți invitați, fiecare, să decolați, într-un balon cu aer cald sau, pur și simplu, pe aripile muzicii – alături de vocile tinere și proaspete ale studenților Facultății de Muzică din Brașov”, afirmă prof. Cristina Radu-Giurgiu, solistă a Operei Brașov.

În programul muzical al acestei seri sunt cuprinse lied-uri ale compozitorilor români: „Ce te legeni, codrule?”, „Liniște” de N. Bretan, „Ochii albaștri” de E. Caudella, arii din operele „Cosi fan tutte” de W.A. Mozart, „Bajazet” de A. Vivaldi, „La serva padrona” de G.B. Pergolesi sau „Gianni Schicchi” de G. Puccini. Interpretează studenții: Marisa Berbecaru, Amalia Cârstea, Andreea Fazakas, Iulia Geanovu, Marta Păun, Medeea Petrache, Livia Pisică, Diana Vancea.  La pian îi va acompania Valentin Mureșan. Prezintă: Simona Manole. Coordonator recital: Cristina Radu-Giurgiu.

  • Recitalul durează o oră și nu are pauză.

Preț bilet: 30 lei

Sâmbătă, 8 aprilie 2023, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, vă așteptăm la spectacolul cu operele „Cavalleria Rusticana” de P. Mascagni și „Pagliacci” (Paiațe) de R. Leoncavallo, programat, în mod tradițional, înaintea Sărbătorilor Pascale.

Drama pe care o trăiesc personajele din opera „Cavalleria Rusticana” se petrece în ajunul sărbătorilor pascale. Libretul operei, inspirat după nuvela scriitorului Giovanni Verga, este creat de Giovanni Targioni-Tozzetti și Giovanni Menasci. Prima reprezentație a avut loc la Teatrul Costanzi din Roma, în anul 1890. Pietro Mascagni a creat această operă în câteva luni, pentru un concurrs de compoziție, pe care, de altfel, l-a și câștigat, Astfel, opera a fost imediat pusă în scenă, jucându-se de câteva ori la rând cu mare succes. Temutul critic muzical Eduard Hanslick a remarcat „talentul proaspăt energic și sincer” al lui Pietro Mascagni. Muzica și desfășurarea acțiunii  au o puternică individualitate etnică, acțiunea petrecându-se în Sicilia. Drama pasională se desfășoară rapid, cursiv, cu accente pasionale profunde. În distribuție: Santuzza – Maria Miron-Sârbu (invitată),  Lola – Ana Radu (debut), Turiddu – Adrian Dumitru (debut), Alfio – George Proca (invitat), Mama Lucia – Cristina Roșu.

Opera „Paiațe” a fost compusă de Ruggero Leoncavallo în anul 1892, pe un libret propriu. Prima reprezentație a avut loc la Milano, în Teatro dal Verme. Se pare că tragica întâmplare prezentată în această lucrare a fost reală, petrecându-se în Calabria (Italia), iar judecător la condamnarea actorului ucigaș a fost însuși tatăl compozitorului. Succesul operei a fost enorm, jucându-se imediat după premiera absolută la Dresda, Berlin, Londra, New York, Bordeaux, Paris. În ciuda aprecierii favorabile a publicului, opera nu a fost bine primită de critica de specialitate. Abia în secolul XX, când curentul verist a început să fie cu adevărat apreciat datorită interpretărilor extrem de valoroase ale lui Enrico Caruso și Aureliano Pertile, criticul René Leibowitz remarca forța acestei creații de o rară intensitate expresivă. În distribuție: Nedda – Mădălina Bourceanu (debut), Canio – Adrian Dumitru (debut), Tonio (+prolog) – George Proca (invitat), Silvio – Alexandru Chiriac (debut), Beppe – Claudiu Bugnar, Trei clovni – Meda Enăcache, Mihaela Pop (debut), Alexandra Scriminț.

În spectacolul de sâmbătă, își dau concursul Corul, Baletul și Orchestra Operei Brașov.

Invitat pentru prima dată pe scena Operei Brașov, sâmbăta aceasta, baritonul George Proca va interpreta două roluri: Alfio din „Cavalleria Rusticana” și Tonio din „Pagliacci”. Artistul a debutat pe scena Operei Naţionale Române din Iaşi, în anul 2010, cu rolul titular al operei „Don Giovanni”, de Wolfgang Amadeus Mozart. Urmează o perioadă în care interpretează roluri de mare anvergură, în care colaborează cu mai multe instituţii de profil din ţară și străinătate.

Ȋn anul 2013 urmează debutul pe scena Operei Naţionale Române din Timişoara, cu rolul Escamillo din opera „Carmen”, de Georges Bizet. Ulterior, îl regăsim ca prim solist în staff-ul acestei instituţii, unde interpretează roluri din opere de Giovanni Battista Pergolesi (Uberto – „La serva padrona”), Wolfgang Amadeus Mozart („Don Giovanni” – rolul titular), Gaetano Donizetti (Belcore – „L’elisir d’amore”), Giuseppe Verdi (Monterone – „Rigoletto”, Contele de Luna – „Il Trovatore”, Giorgio Germont/Barone/Marchese – „La Traviata”, Renato – „Un ballo in maschera”, Amonasro – „Aida”), Charles Gounod (Valentin – „Faust”), Giacomo Puccini (Marcello – „Boema”, Scarpia – „Tosca”, Ping – „Turandot”), Pietro Mascagni (Alfio – „Cavalleria Rusticana”).

Conducerea muzicală îi aparține maestrului Adrian Morar (invitat), ce revine la pupitrul Orchestrei Operei Brașov. Parcursul artistic al dirijorului Adrian Morar reflectă o atentă preocupare pentru actul artistic, concretizată prin numeroasele concerte dirijate atât în ţară cât şi în Franţa, Elveţia, Grecia, Ungaria, Germania, Spania şi Thailanda. În prezent, este dirijor al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca.

Regia artistică a spectacolului este semnată de Cristian Mihăilescu. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Asistenți regie: Asineta Răducan, Valentina Mărgăraș. Mișcarea scenică: Nermina Damian. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Regie scenă: Dan Antipa.

  • Spectacolul durează două ore și 45 de minute și are o pauză.

Pentru acest eveniment, nu mai sunt bilete disponibile! 

Biletele pentru repetiția generală și pentru recital se pot cumpăra atât online, de pe site-ul www.bilet.ro, cât și de la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni – Vineri 10 – 17 sau cu o oră înainte de începerea repetiției (în cazul în care rămân bilete disponibile). Informații se pot obține la telefon: 0268-419380. 

Evenimente desfășurate cu sprijinul Consiliului Local al Municipiului Brașov și al Primăriei Municipiului Brașov.

Sursa si imagini: comunicat remis la pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.