Ceremonia militară și religioasă dedicată Zilei Naționale a României

Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a participat astăzi la ceremonia militară și religioasă dedicată Zilei Naționale a României, organizată de Instituția Prefectului Județul Brașov și Garnizoana Brașov pe Bulevardul Eroilor din municipiul Brașov.
La festivitate au participat, de asemenea, primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, comandantul Garnizoanei Brașov, general de flotilă aeriană Marius Șerbeszki, alte oficialități locale, comandanți de mari unități și unități din Garnizoana Brașov, veterani, cadre militare în rezervă și în retragere, precum și un numeros public.
Ceremonia a debutat cu întâmpinarea persoanei oficiale – prefectul județului –, salutul drapelelor de luptă și intonarea Imnului Național al României. După oficierea serviciului religios, prefectul județului a susținut o alocuțiune referitoare la semnificația și însemnătatea Zilei Naționale a României, din care cităm:
„Suntem astăzi aici la cea mai mare sărbătoare a noastră, a neamului românesc, și cred că, dincolo de necesara atmosferă festivă, este bine – astăzi poate mai mult decât în alte dăți – să reflectăm la semnificația profundă a Zilei Naționale a României.
1 Decembrie 1918 a fost unul din momentele de grație ale istoriei, în care s-a desăvârșit aspirația de veacuri a românilor, descrisă atât de frumos de George Pop de Băsești, cel care a prezidat Adunarea Națională de la Alba Iulia, de acum 106 ani: «Unirea tuturor celor de o limbă şi de o lege într-un singur şi nedespărţit stat românesc».
Atunci, în 1918, românii din toate provinciile istorice, având în frunte mari oameni de stat, au lăsat deoparte lucrurile care îi separau și au dat întâietate celor care îi uneau pe toți. Doar așa neamul nostru a putut răzbate. Și doar așa iluștrii noștri înaintași ne-au putut lăsa moștenire o țară pe care avem obligația să o apărăm, să o facem respectată în lume și să o transmitem întreagă urmașilor noștri.
În acest moment de mare sărbătoare, se cuvine să ne plecăm frunțile, cu respect, admirație și recunoștință, în fața memoriei celor care au săvârșit Unirea de la 1 Decembrie 1918 și să omagiem patriotismul lor luminat, curajul, solidaritatea, abnegația cu care au urmărit nestrămutat împlinirea visului de a trăi într-un stat liber și îndependent.
Trăim vremuri tulburi, în care dinspre Răsărit se adună nori negri și asupra României, ca și a altor țări, amenințând libertatea, democrația și celelalte valori europene pentru care s-a luptat în Decembrie 1989. Suntem datori, atât față de înaintașii noștri, cât și față de urmașii noștri, să apărăm aceste valori față de oricine și de orice le pune în primejdie.
Fie ca exemplul momentului 1 Decembrie 1918 să ne dea putere și să ne învețe că nu este mai mare onoare decât aceea de a servi țara și neamul românesc.
La mulți ani, România!
La mulți ani, români!”
Ceremonia s-a încheiat cu defilarea unui detașament format din militari aparținând structurilor din județul Brașov ale Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne, precum și din militari francezi aparținând Grupului de Luptă Avansat Consolidat al NATO de la Cincu.
Sursa și imagin: comunicat remis La pas prin Brașov



