23 iulie 2024

Contact us

Competiție sportivă a persoanelor cu dizabilități intelectuale la Sala Sporturilor „Dumitru Popescu Colibaşi” Brasov

 Competiție sportivă a persoanelor cu dizabilități intelectuale la Sala Sporturilor „Dumitru Popescu Colibaşi” Brasov

La Sala Sporturilor din Brașov, peste 100 de persoane vor participa marți 9 mai, la Competiția sportivă regională LIDERI PRIN SPORT. Evenimentul este organizat de Fundația Special Olympics din România împreună cu Asociația Club Sportiv Fii Independent din Brașov, în cadrul proiectului ”LIDERI PRIN SPORT – Programul de Advocacy pentru Persoanele cu Dizabilități Intelectuale” (detalii, aici https://advocacy.specialolympics.ro/).

La Competiția regională vor concura sportivi cu dizabilități intelectuale care provin de la cluburi sportive și școli speciale din Brașov, Constanța, Prahova, Iași, Galați și Bacău. Sunt copii și tineri care desfășoară pe parcursul anului antrenamente la cluburile sportive din orașele lor, unde fac baschet, fitness, gimnastică, înot, karate, scrimă ș.a. Cluburile sportive dedicate persoanelor cu dizabilități intelectuale (PDI) sunt active în 15 județe din țară, beneficiind de susținerea multor lideri de organizații neguvernamentale, părinți, profesori, antrenori și studenți.

Participanții la Competiția regională de la Sala sporturilor din Brașov vor parcurge un traseu aplicativ cu elemente de fitness și vor exersa abilități individuale la baschet și fotbal. Cu acest prilej tinerii vor avea ocazia să evolueze în fața publicului prezent, format din mentori, însoțitori, antrenori, voluntari și staf Special Olympics România.

Pe oamenii cu dizabilități intelectuale sportul îi ajută să-și dezvolte abilitățile fizice și sociale, să-și îmbunătățească sănătatea, să devină mai independenți, să-și facă prieteni. În România marea majoritate a persoanelor cu dizabilități nu fac sport și această problemă o abordează proiectele Fundației Special Olympics din România (SOR). Experiența noastră de aproape 20 ani de lucru cu peste 27.000 de persoane cu dizabilități intelectuale din toată țara demonstrează puterea transformatoare și importanța sportului în incluziunea socială a acestei categorii”, a declarat Gabi Mihaela Comănescu, managerul proiectului.

La inițiativa SOR, cluburile sportive implicate în proiectul  ”LIDERI PRIN SPORT” au format Comitetul Sportiv Național Special Olympics (CSNSO). Acesta are scopul de a susține accesul nediscriminatoriu al PDI la practicarea sportului în forme adaptate nivelului lor de abilități, în conformitate cu principiile și metodologia mișcării globale Special Olympics, cu beneficii dovedite pentru menținerea și ameliorarea stării lor de sănătate și a integrării lor sociale. CSNSO la nivel național și cluburile fondatoare la nivel local organizează activități de advocacy pentru combaterea discriminării PDI în sport, cuprinzând întâlniri cu autoritățile, conexiuni cu federațiile sportive și alte demersuri menite a facilita accesul PDI la baze sportive și la finanțări care să permită derularea de antrenamente și competiții dedicate lor pe tot parcursul anului. În esență CSNSO militează pentru recunoașterea sporturilor adaptate Special Olympics drept o componentă legitimă și valoroasă a marii familii a sportului.

Proiectul ”LIDERI PRIN SPORT – Programul de Advocacy pentru Persoanele cu Dizabilități Intelectuale” (https://advocacy.specialolympics.ro/) se desfășoară pe parcursul a 36 de luni și este implementat în 15 județe: Arad, Bacău, Botoșani, Brașov, București-Ilfov, Cluj, Constanța, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Vâlcea, Prahova, Sibiu și Timiș.

Proiectul „Lideri prin sport” este derulat de Fundaţia Special Olympics din România în parteneriat cu Asociația de Sprijin pentru Constituirea, Dezvoltarea și Managementul Structurilor Sportive, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

*Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă

Despre proiect

Scopul proiectului este de a forma persoane cu dizabilități intelectuale (PDI) în tehnici de advocacy, leadership și auto-reprezentare, care să constituie Comitetul Sportivilor Lideri SO pentru a aborda autoritățile locale și pentru a solicita acces la baze sportive pentru antrenamente și fonduri publice pentru organizarea de competiții sportive. De asemenea, se va coagula rețeaua informală Comitetul Sportiv Național Special Olympics, cu scopul de a reprezenta PDI și de a milita pentru drepturile lor, de a întări capacitățile PDI și a îmbunătăți accesul lor la practicarea sportului.

Despre Asociația de Sprijin pentru Constituirea, Dezvoltarea și Managementul Structurilor Sportive (ASCDMSS)

Asociația a încheiat relații de parteneriat și colaborare cu peste 12 Federații Sportive și reprezintă interesele a peste 20 de Cluburi Sportive din mai multe județe și ramuri sportive. Cu ajutorul personalului specializat, ASCDMSS a asigurat consultanța de specialitate cu ocazia demersurilor care au avut drept rezultat înființarea a două noi Federații Sportive (Darts și respectiv Chanbara), fiind certificată de Ministerul Tineretului și Sportului ca structură în cadrul Sistemului Național de Educație Fizică și Sport din România.

Despre Special Olympics Islanda

SO Islanda sprijină integrarea socială prin sport a persoanelor cu dizabilități intelectuale organizând pe tot parcursul anului antrenamente și competiții sportive dedicate persoanelor cu dizabilități intelectuale. SO Islanda este parte dintr-un organism similar ca organizare cu rețeua informală Comitetul Național Sportiv SO, are o bogată practică în advocacy, rezultatele fiind atât în domeniul sportului (acces la săli/terenuri/ baze sportive pentru PDI și antrenorii lor), cât și în cel al vizibilității PDI în comunități și la nivel național. 

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro./ 

Despre Fundaţia Special Olympics din România

Există peste 200 de milioane de persoane cu dizabilități intelectuale (PDI) în întreaga lume, din care aproximativ 130.000 în România. Special Olympics România își dorește, încă de la înființarea sa din 2003, să ajungă la fiecare dintre ele și la familiile lor prin competiții, cursuri, evaluari ale stării de sănătate, evenimente de strângere de fonduri și prin soluții sustenabile pentru creșterea angajabilității persoanelor adulte cu dizabilități intelectuale.

Sursa si imagini: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.