”Conectarea României la rețeaua de poteci turistice europene de lungă distanță”

Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor / SKV vă invită vineri, 19 ianuarie 2018, ora 11, la o conferință de presă privind implementarea proiectului ”Conectarea României la rețeaua de poteci turistice europene de lungă distanță”, proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă, și care se află în faza de finalizare. Conferința va avea loc la Sala Baiulescu, în clădirea anexă a Bibliotecii Județene.

La conferință va participa si globe-trotterul belgian Pierre Gaspard, care tocmai a terminat o tură de aproape 4000 km pe traseul european E3 din Luxemburg în Turcia și care a revenit să cunoască mai bine România, țara străbătută care i-a făcut cea mai bună impresie. Pierre Gaspard este nerăbdător să împărtășească și jurnaliștilor români experiența trăită în parcurgerea celor 4000 km pe E3.

Proiectul, demarat în anul 2015, a fost realizat de către Asociatia SKV în parteneriat cu Asociatia Schweizer Wanderwege, care se ocupă de proiectarea, realizarea și întreținerea celor 65.000 km de poteci din Elveția și Liechtenstein.

În cadrul proiectului au fost parcurși și evaluați peste 6000 km de poteci, dintre care au fost alese acele sectoare care înlănțuite au format cele două trasee românești, cu lungime totală de 2000 km, și care au fost conectate la traseele europene de lungă distanță E3 și E8. Amintim că în Europa există o rețea de poteci de lungă distanță care străbat continentul de la un capăt la celălalt, rețea extinsă acum și în România. În plus au fost marcate și amenajate poteci cu lungime de 295 km prin efortul a 111 voluntari care au prestat 1087 zile muncă.

O expediție realizată de membrii Asociației SKV pe întreg lanțul carpatic din Serbia până în Austria, traversând România, Ucraina, Polonia, Slovacia și Cehia a pus în practică proiectul dându-i o nouă dimensiune: Via Carpatica – un traseu de 2830 km care poate fi parcurs pe jos în timp de trei luni. Așa cum a fost anunțat de la lansarea proiectului, o bună parte din traseul E8 se află pe teritoriul județului Brașov, străbătând Munții Făgărașului, Piatra Craiului, Bucegi, Postăvaru, Piatra Mare.

Cele două trasee au fost promovate internațional prin intermediul conducerii celor 60 de asociații montane și de drumeție din 35 de țări, care au luat parte la Conferința Anuală a Asociației Europene de Drumeție / European Ramblers Association, organizată de SKV la Brașov, în septembrie 2017. Traseele sunt deja cunoscute și apreciate de turiști, fiind acum parcurse pe toată lungimea sau pe segmente.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.