19 mai 2024

Contact us

Conferința ”Simboluri și motive cusute pe ii și cămăși”

 Conferința ”Simboluri și motive cusute pe ii și cămăși”

Conferinta aduce în atenţie simbolistica tradiţională locală, cu referire la patrimoniul textil și patrimoniul cultural imaterial reprezentat de meșteșugurile din sfera țesăturilor din zona in care traim.

Veşmântul vorbeşte despre cel ce îl poartă – cine este, de unde vine, ce statut social are. Portul popular în ansamblu şi IA/ cămaşa în particular, conţin o poveste care poate fi descifrată – vorbeşte despre valorile celui care o poartă şi principiile lui de viaţă şi nu în ultimul rând, îl apără în faţa celor văzute şi nevăzute prin semnele apotropaice (cu rol protector) cu care este ornamentat.

Vă propunem să vedeţi dincolo de complexitatea meşteşugului şi să înţelegeţi mai mult decât armonia cromatică şi compoziţională a costumului traditional. Vă invităm aşadar să redescoperiţi profunda frumuseţe a simbolurilor ancestrale încifrate în conţinutul veșmintelor care ne definesc!

Conferința va fi susținută de consultantul Georgiana Gămălie, conservator si – restauraror in domeniul conservarii colectiilor muzeale, cu o vasta experienta in domeniul cercetarii si restaurarii obiectelor de arta, muzeal si curatorial, precum si o larga arie de exprimari personale ca artist vizual.

Participarea la eveniment este gratuita, in limita celor 30 locuri disponibile.

Conferinta face parte din proiectul „Muzeul din Casa Junilor”, al Uniunii Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi, care se derulează în perioada august-noiembrie 2017. Proiectul este finanţat de Primăria Municipiului Braşov şi este realizat în parteneriat cu Asociaţia „Mă implic” (co-finanţator).

Sambata, 26 august, Casa Junilor – Brasov, orele18.00 – 20.00.

Redactia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.