Cozonac și/sau Lichiu
Cozonacul este unul dintre deserturile simple, tradiționale, pe care bunicile noastre îl coceau în cuptorul cu lemne, din curte, pe lopată, înainte să coacă pâinea, mamele noastre îl coc în cuptorul de la sobă sau aragaz și atunci cred că și noi – inclusiv subsemnata – trebuie să învătăm să îl pregătim și să îl preferăm celui cumpărat din magazine. Se pregătește din ingrediente simple și el nu lipsea de pe masa de sărbatoare din casele bunicilor.
Hanklich-ul, pe care românii l-au numit „hencleș” sau „lichiu” este o plăcintă bătrânească preluată de la sași, întâlnită în Transilvania, care are la bază aluatul de cozonac.
Ingrediente pentru 2 cozonaci (sau 3, dacă tăvile sunt mai mici) sau 3 tăvi de lichiu:
- 1 kg făină;
- 4 ouă (1 albuș și 4 gălbenușuri);
- 200 g zahăr;
- 50 g drojdie proaspătă sau 2 pliculețe (20g) drojdie uscată;
- 500 ml (pentru cozonac) – 700 ml (pentru lichiu) lapte;
- 100 ml ulei sau unt topit;
- vanilie;
- esență de rom;
- coajă de lămâie;
- un praf de sare.
Mod de preparare:
Într-o cană sau într-un castron se face maiaua sau plămădeala din: drojdie, 1 lingură de zahăr, 2 linguri de lapte și 1 lingură făină. Se lasă să crească până când se umple cana/castronul.
Făina se cerne într-un vas și se adaugă maiaua, laptele și restul ingredientelor de mai sus. Compoziția se frământă până când se obține un aluat cu bule (cca. 15 – 20 de minute) și se lasă la crescut până își dublează volumul.
Aluatul se răstoarnă pe o planșetă și se împarte în 3 părți.
Pentru cozonac:
Se întinde aluatul și se pune pe el nucă amestecată în prealabil cu esență de rom, zahăr și 1-2 linguri de lapte (ca să devină o pastă, să se lege) sau rahat sau cacao amestecată cu zahăr sau mac fiert în lapte, cu zahăr sau stafide și se rulează. Nuca și rahatul se pot combina.
Ruloul obținut se așează în tava pregătită (unsă cu ulei sau unt) și se lasă la crescut încă 15 – 20 de minute. Se unge – cu o pensulă sau o pană de gâscă – cu ou bătut.
Cozonacul se coace în cuptorul încins, 10 minute la foc mare, după care se reduce la mijlociu încă 10 – 15 minute și apoi 20 – 25 minute la foc mic.
După ce s-a copt, se lasă 5 – 10 minute în tavă, se răstoarnă și se ține 10 minute pe fiecare parte și apoi se întoarce așa cum a fost în tavă.
Pentru lichiu:
Se întinde aluatul cât mărimea tăvii și se așează în tava unsă cu ulei sau unt. Se presara peste el puțin griș care va prelua eventuala zeamă care ar putea să existe în brânză.
Se face o compoziție din 1 kg brânză de vacă, 3 – 4 ouă, 3 – 4 linguri smântână, 2 linguri de zahăr și arome și se aplica peste aluat.
Se unge, în strat subțire, cu un amestec format din 4 linguri de smântână și 2 gălbenușuri, care va da „fața” prăjiturii.
Se coace cca. 20 de minute, la foc mijlociu.
Se scoate din tavă și se presară zahăr pudră în care s-a amestecat un praf de scorțișoară sau de vanilie.
Se ia binecuvântare,
Se adaug-un strop de soare
Şi o pulbere de stele,
Se amestecă-ntre ele .
Se mai pune bunătate
Şi iertare de păcate,
Iar iubire ? Cât cuprinde!
Coca, pe masă se-ntinde.
Apoi, vine umplutura,
Care-ţi aromează gura:
Multe nuci, stropite bine,
Cu dragoste de la mine…. ”
“Rețeta de cozonac”, de Elena Călinescu
Poftă dulce!
Foto: Antonela Lungu
Sursa foto: e-retete.ro – cozonac, gustos.ro – cozonac cu nuca, retetedelatara.ucoz.ro – lichiu.
2 Comments
Buna seara! as dori sa fac o comanda pentru 50 cozonaci mici (aprox. 400g), se poate face comanda la dumneavoastra? Care este pretul?
Buna ziua. Noi nu facem cozonaci. Ne pare rau! Vizualizati acest site. Aveti sortimente variate si preturi: https://orderix.ro/business/mamasifiica
Numai bine!