24 iulie 2024

Contact us

Cyanotype art – Vegetal – Expoziție cu vânzare

 Cyanotype art – Vegetal – Expoziție cu vânzare

Galeria Inspiratio are placerea de a va invita la vernisajul expozitiei VEGETAL a artistei Cornelia Tersanszki, care va avea loc in data de 30 martie, la ora 17.00, la sediul galeriei noastre din Brasov, Curtea Johannes Honterus nr. 8, la etaj (vis – a – vis de Biserica Neagra).

Cornelia Tersanszki este nascuta in Constanta, iar in prezent traieste si lucreaza in Bistrita. In practica sa artistica utilizeaza in principal doua tehnici si anume pictura pe sticla si cyanotype, ambele fiind destul de rar intalnite pe simeze in zilele noastre. Artista a participat la numeroase expozitii de grup, dar si personale, atat in tara, cat si inafara acesteia (Bucuresti, Cluj-Napoca, Brasov, Iasi, Botosani, Bistrita, Londra, Viena, Lisabona, Indore – India, NY – US, Doha, etc).

O parte dintre lucrarile sale se gasesc in colectii particulare din tara si strainatate. VEGETAL este prima expozitie personala in Brasov a artistei Cornelia Tersanszki. In aceasta expozitie artista a dorit să ne facă cunoscută o tehnica mai putin utilizata. Este vorba despre “Cyanotype”, un proces fotografic alternativ ce ne duce cu gandul la inceputul de secol XIX.

„Am descoperit cyanotype intamplator. De fapt pot spune ca cyanotype m-a descoperit pe mine. Această tehnică magică de lucru cu plantele, cu soarele, vântul și apa, cu toate acele elemente care sunt efemere și eterne în același timp, m-a fascinat și ma făcut să introduc cyanotype în practica mea artistică actuală, alaturi de alte tehnici pe care le utilizez.”

Cyanotype (cianotipul) este una dintre cele mai vechi tehnici fotografice si a fost inventată de catre astronomul și chimistul englez Sir John Hershel în anul 1842, la doar trei ani după anunțul oficial al descoperirii fotografiei de către pictorul și artistul fotograf francez Jacques Mandé Daguerre. Anna Atkins(1799-1871), un pionier în fotografia secolului al XIX-lea, a fost insa prima care a demonstrat întregul potențial creativ al cianotipului.

Ea a ales să folosească aceasta tehnica pentru ceea ce este considerat a fi prima lucrare cu ilustrații fotografice și anume, „Photographs of British Algae: Cyanotype Impressions” (1843). Cianotipurile au devenit astfel parte a artei și a fotografiei mainstream din epoca victoriana, apreciate în special pentru culoarea lor distinctivă de albastru de prusia și pentru detaliile precise într-o paletă simpla.

Pe măsură ce lumea avansează, utilizarea cianotipului ne întoarce înapoi în timp, într-o epocă apusă, în care copiatoarele și camerele foto (asa cum le cunoastem acum) era de domeniul fantasticului. O lume în care crearea unei opere de artă era un proces lent, natural… Astăzi, când fotografia a devenit un simplu clic pe butonul unui smartphone sau a unei camere de ultimă generație, cianotipurile amplifică în creatori nevoia de a lăsa natura să preia controlul, sporindu-le în acest fel libertatea limbajului lor stilistic și conceptual.

Expozitia de la Galeria Inspiratio cuprinde peste 30 de lucrari de dimensiuni diferite, prezentand, intr-o forma artistica unica, o lume vegetala fascinanta in simplitatea ei – lumea buruienilor – intr-un mod si o lumina in care privitorul nu este obisnuit sa o vada.

O parte dintre lucrarile ce urmeaza a fi expuse pot fi vazute pe www.corneliatersanszki.com si pe web site-ul galeriei noastre https://inspiratio.ro/evenimente/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.