23 mai 2024

Contact us

Ein feste Burg – memoria fortificațiilor de piatră

 Ein feste Burg – memoria fortificațiilor de piatră

Evenimentul este unul caritabil, în beneficiul bisericii evanghelice fortificate din Felmer. Accesul la concert şi la proiecţiile de filme este liber, donaţiile sunt încurajate.

Info donaţii: http://www.renascendis.org/doneaz-.html.

Toate fondurile strânse vor fi folosite pentru salvarea monumentului.

EIN FESTE BURG – memoria fortificațiilor de piatră

Concert-lectură în beneficiul Bisericii Evanghelice din Felmer, comuna Şoarş, jud. Braşov (16 km de Făgăraş, 84 km de Râşnov şi Braşov).

Marina Constantinescu – lectură
Melinda Samson – soprană
Peter Kövari (Ungaria) – orgă
Attila Szabó J – violoncel

Eveniment organizat de Festivalul de Film şi Istorii Râşnov, în colaborare cu Asociaţia Renascendis, cu sprijinul Colinele Transilvaniei şi în parteneriat cu Biserica Evanghelică C.A. Făgăraş, Biserica Evanghelică Sf. Margareta Mediaş și Centrul pentru Educaţie Vizuală şi Antropologică.

Biserica evanghelică fortificată din Felmer este unul din cele mai vechi monumente din Ţara Făgăraşului. Prima fază de construcţie datează încă din sec. XIII, biserica fiind apoi modificată şi extinsă în sec. XV şi XVIII. La fel ca multe biserici-cetăţi ţărăneşti din Transilvania, părăsite după exodul masiv al saşilor de după 1990, a intrat într-o fază avansată de degradare.

Din anul 2013, Asociaţia Renascendis a preluat în administrare ansamblul bisericii fortificate rurale din Felmer şi a pus bazele unui parteneriat cu Biserica Evanghelică C.A. Făgăraş pentru promovarea şi conservarea patrimoniului cultural săsesc din Ţara Făgăraşului.

Acesta este primul eveniment public organizat în şi pentru biserica evanghelică fortificată din Felmer şi îşi propune să vină în sprijinul demersurilor de recuperare a unui monument istoric de valoare, printr-un concert-lectură în care se vor face auzite creaţii muzicale de Bach, Purcell, Pachelbel, Abel, Haydn, Mozart, Franck, şi versuri/poeme în proză de Ioana Ieronim, din volumul „Triumful paparudei” (Editura Litera, 1992), care vorbesc despre disoluţia comunităţii săseşti şi despre nostalgia copilăriei petrecute în spaţiul multicultural transilvănean.

Orga portabilă este pusă la dispoziţie prin bunăvoinţa Bisericii Evanghelice Sf. Margareta din Mediaş, mulţumiri Edith H. Toth.

PROGRAMUL ZILEI:
ora 15.00
Masă ţărănească – curtea casei parohiale evanghelice (tarif 50 lei/ persoană, pe bază de înscriere la contact@renascendis.org sau la 0268.255.558)
ora 19.00
Concert „Ein feste Burg” – biserica evanghelică (intrarea liberă)
ora 21.00
Proiecţie de filme – biserica evanghelică şi ruina fostei şcoli evanghelice (intrarea liberă):
– documentar „Satul, biserica şi poveştile mele” (2011, 52 min.), regia Mihai Dragomir, producător Asociaţia Mioritics;
– scurt-metraje realizate de liceeni din Făgăraş, în cadrul atelierelor „DocT – Documenting through Technology”.

Evenimentul este unul caritabil, în beneficiul bisericii evanghelice fortificate din Felmer.
Accesul la concert şi la proiecţiile de filme este liber, donaţiile sunt încurajate.
Info donaţii: http://www.renascendis.org/doneaz-.html.
Toate fondurile strânse vor fi folosite pentru salvarea monumentului.

Despre biserică:
http://resturisirosturi.ro/locatii/biserica-fortificata-din-felmer-felmern-felmer/

Tezaurul bisericii este foarte bogat, multe piese din mobilierul bisericii datând din secolul al XVIII-lea, fiind pictate pe sub stratul actual de vopsea. Orga din 1780 a fost salvată prin mutarea ei în biserica evanghelică din Făgăraş, în 1993.

Amvonul, construit în 1766, poartă o frumoasă inscripţie de înzestrare. Pe peretele nordic al corului a fost descoperit recent tabernacolul medieval cu ancadrament gotic din lemn, unicul păstrat în Transilvania.

Despre satul Felmer:
[ro] http://www.renascendis.org/felmer–ini-iativ–urban–pentru-dezvoltare-rural-.html
[de] http://www.felmern.de/

Despre Asociaţia Renascendis:

Asociaţia Renascendis este un ONG care are ca obiective principale construirea, implementarea şi promovarea unui concept inedit sustenabil de management al patrimoniului cultural, centrat pe nevoile comunităţilor, şi sprijinirea tinerilor în eforturilor lor de specializare profesională în diferite ramuri ale domeniului patrimoniului cultural.

În casa parohială evanghelică din Felmer, Asociaţia Renascendis a pus bazele unui centru comunitar cu o sală-bibliotecă multimedia şi unui centru de management al patrimonilui cultural, ambele în curs de amenajare. În ultimul an, prin diverse surse de finanţare, Asociaţia Renascendis a reuşit să strângă suficiente dotări pentru a înfiinţa la Felmer un mic laborator de restaurare şi un spaţiu de depozitare modern pentru intervenţii de urgenţă asupra bunurilor culturale mobile aflate în pericol identificate prin activităţile de cercetare.

O parte consistenţă a activităţii echipei Renascendis, dincolo de proiectele culturale, este compusă din proiecte de educaţie non-formală prin patrimoniu şi cultură, proiecte desfăşurate pe tot întinsul Ţării Făgăraşului. Asociaţia Renascendis deţine o colecţie istorică şi de artă proprie – circa 5.000 de obiecte din secolele I-XX, în special din spaţiul transilvănean – pe care o foloseşte în scopuri de cercetare, didactice şi educaţionale.


VIA:
http://www.ffir.ro/ro/editia-2017/evenimente/concert/ein-feste-burg-memoria-fortificatiilor-de-piatr/

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.