21 iunie 2024

Contact us

Eveniment: „Hora din bătrâni”

 Eveniment: „Hora din bătrâni”

Hora satului reprezenta una dintre cele mai închegate și interesante instituții țărănești prezente pe meleagurile țării noastre de-a lungul vremurilor. Dintotdeauna, HORA a avut rolul de a aduna laolaltă toată comunitatea. Tinerii nubili erau cei care jucau; bătrânii socializau și vegheau la compartamentul și traseul celor tineri, iar copiii se formau, învățau regulile și dansurile.

În societatea contemporană nu mai există o astfel de formă de organizare nici în satele, nici in orașele românești. Odată ruptă de mediul său natural, nu este simplă crearea unei astfel de manifestări, însă chemarea către regăsire, întelegere și asumare a tradițiilor satului, este foarte puternică.

Asta este ceea ce ne propunem: să creăm contexte pentru ca hora satului sa reînvie, să redescoperim specificul local al unor comunități. Vrem să identificăm repertoriile coregrafice prezente odinioară la horă, prin cercetări științifice, pe care să le prezentăm iubitorilor de cultură țărănească.

Vă invităm, așadar, să vă conectați cu spiritul țărănesc prin joc, muzică și strigături în data de 3 iulie, la MIMA Muzica Brașov, într-un spațiu primitor unde jocul popular o să prindă viață iar relele vor fi strivite sub tropotele lui. Muzica va fi vie, redată de Vlad Alexandrescu prin glasul fluierului ciobănesc, Ioland Pișta prin sunete de cobză și Cristian Mușa ne va îndruma pașii.

Experiența anterioară nu este necesară. E nevoie însă de încălțări de schimb. Vă rugăm sa aduceți încălțări curate pentru interior.

Ne imaginăm întâlnirea și ca un prilej de a ne cunoaște și de a vă invita să (re)construim împreună aceste momente de care știu că ne este dor.

Înscrierile se fac până joi 30 iunie. pentru detalii vedeți pagina evenimentului.

Text si imagine preluate de pe pagina evenimentului.

Redactia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.