Expoziția de dantele „Dantele de mână din Mândra – Zestre cu poveste”

Expoziția „Dantele de mână din Mândra – Zestre cu poveste” este prima din seria de expoziții și evenimente colaborative și itinerante, propuse de Muzeul de Pânze şi Poveşti din Mândra în campania de recuperare a unor meșteșuguri de patrimoniu, aproape pierdute, din Țara Făgărașului.
Expoziția este realizată de Ana, cea mai tânără membră a grupului de dantelărese din Mândra, care a învățat de curând acest meșteșug, în cadrul campaniei Urzeala Vremurilor.
Expoziția aduce în atenția publicului vizitator peste 50 de dantele și eșantioane lucrate manual de bunicile Anei, dar și de alte doamne din Mândra , piese care decorau în special fețele de masă, cearceafurile, ștergarele, lepedeele, perdelele, iile sau alte elemente componente ale costumului popular.
Prin această expoziție dorim să aducem un omagiu străbunicilor și bunicilor, dar și să contribuim la promovarea acestui meșteșug care merită să fie redescoperit, cunoscut, apreciat și valorizat, în contextul în care hand made-ul este pe cale să se transforme în high culture în întreaga lume.
Exponatele au o vechime de peste 70 – 80 de ani și provin din două colecții particulare: Colecția Ana-Maria Borca, coordonator Zestre cu poveste , din Făgăraș și colecția Muzeului de Pânze și Povești din Mândra. Caligrafia care însoțește piesele înrămate, aparține d-lui Adrian Miu, tatăl Anei.
Sursa si imagine: pagiande facebook a evenimentului