18 aprilie 2024

Contact us

Expoziția „George Pop de Băsești și Gazeta Transilvaniei” la Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov

 Expoziția „George Pop de Băsești și Gazeta Transilvaniei” la Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov

Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, vă invită joi, 13 iulie 2023, ora 12:00, la deschiderea expoziției „George Pop de Băsești și Gazeta Transilvanieiˮ.

Expoziția prezintă activitatea politică, desfășurată de cel care a fost deputat, memorandist și președinte al Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918, George Pop de Băsești (1835-1919), un mare luptător pentru drepturile și emanciparea națiunii române din Transilvania.

De asemenea expoziția subliniază legăturile strânse dintre George Pop de Băsești și familia Mureșianu, în special cu dr. Aurel Mureșianu, proprietarul Gazetei Transilvaniei, cel care mai bine de treizeci de ani a condus destinele acestui ziar, apărut la 12 martie 1838, la Brașov, din inițiativa lui George Barițiu și Iacob Mureșianu.

George Pop de Băsești a considerat întotdeauna problema apariției acestui ziar, ca fiind una de interes național, de aceea a contribuit constant cu sume de bani pentru susținerea acestuia.

Expoziția cuprinde panouri foto-documentare, numere ale Gazetei Transilvaniei și diferite documente legate de lupta pentru drepturile românilor din Transilvania.

Curator expoziție: Traian Constantin Dumbrăveanu.

Sursa și imagine: comunicat remis La pas prin Brașov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.