Galuste cu prune
Suntem in plina toamna iar unele dintre fructele asociate acestui anotimp sunt prunele si cand spunem prune nu ne gandim doar la palinca si magiun ci si la… galuste.
Acrisoare sunt si bune
Brumarii li se mai spune.
Si la fiert daca se pun,
Faci cel mai gustos magiun.
Ingrediente:
1 kg cartofi albi
2 oua
250 g faina
2 linguri unt
Pentru garnitura:
300 g prune bine coapte (din care se scot samburii, fara sa fie rupte si se pune la mijloc un amestec de zahar si scortisoara, stropit cu putin rom)
200 g pesmet
2 linguri ulei
150 g zahar tos
esenta de rom
Mod de preparare:
- Cartofii se pun la fiert in coaja si se piseaza. Se lasa sa se raceasca.
- Intre timp, intr-o tigaie se rumeneste pesmetul in ulei amestecand continuu si, dupa ce s-a rumenit suficient, se trage tigaia de pe foc. Se lasa sa se racoreasca si se pun zaharul si esenta.
- Cartofii se amesteca cu untul, ouale si faina pentru a obtine un aluat moale, care nu se lipeste de maini.
- Se pune apa la fiert. Cu palmele ude, se formeaza bile de aluat in care se pune la mijloc o pruna. Se remodeleaza intre palme astfel incat prunele sa fie acoperite complet de aluat.
- Se pun toate la fiert 2-3 minute, pana ce se ridica la suprafata apei.
- Se scot galustele si se trec prin amestecul de pesmet, apoi se aseaza pe platoul de servit.
Servire:
Se servesc reci, pe un strat de pesmet aromat cu esenta preferata.
Poftă dulce!
În livada mea de pruni
Concursul de zbor era fixat pe luni.
Dar, încă de duminică, întreaga livadă
Este emoţionată.
Toate prunele coapte tare
Se lăudau că ştiu să zboare,
Şi deodată nu sînt zece
Care au curajul să-ncerce,
Aşa încât concursul se amână
Cu o săptămână.
Sper să nu se-ntâmple ca acum un deceniu,
Când n-am putut să acord nici un premiu,
Pentru că nici una dintre prunele intrate-n concurs
Nu ştia să zboare în sus.
Porneau prin aer în mare grabă,
Dar se opreau în iarbă.
Recunosc – zburau foarte frumos,
Dar numai în jos.
Ceea ce, se spunea în regulament,
Nu era suficient.
Drept care prunii, supăraţi de moarte,
Au jurat să facă alte prune mai talentate.
Sunt sigură că voi găsi printre ei
Demni de premiul unu, doi şi trei.
Ba, dacă vor fi foarte bune,
O să decernez şi o menţiune.
Aşa că, stimate prune şi stimaţi pruni,
Vă urez succes pentru luni.
“Concursul de zbor”, de Ana Blandiana
Credit foto: Antonela Lungu