2 decembrie 2023

Contact us

Hram la Biserica de la Dâmbu Morii

 Hram la Biserica de la Dâmbu Morii

Luni, 9 septembrie, la o zi după Nașterea Maicii Domnului, creștinii ortodocși îi cinstesc pe părinții Fecioarei Maria, Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana. Cu acest prilej, biserica de la Dâmbu Morii (județul Brașov) va fi în sărbătoare pentru că îi va prăznui pe cei doi Sfinți.

Părintele paroh Constantin Gheorghe Neagovici îi invită la hram pe brașoveni, dar și pe cei care se se vor afla în trecere prin localitate. Programul slujbelor a început de ieri seară, de la ora 17.00, când au fost săvârșite slujba Vecerniei unită cu Litia și Acatistul Sfinților Părinți, iar mâine, începând cu ora 8.30, va avea loc Utrenia, urmată de Sfânta Liturghie.

Sfântul Ioachim, fiul lui Barpatir, era din neamul regelui David, căruia Dumnezeu i-a rânduit ca Mântuitorul să se nască din urmaşii lui. Sfânta Ana era fiica lui Mathan. Din partea tatălui ei, făcea parte din tribul lui Levi, iar dinspre mama sa, era din tribul lui Iuda. Timp de treizeci de ani în care aceștia au fost căsătoriți nu au reușit să aibă copii. Totuși, Ioachim și Ana au trăit liniștiți și în credință, oferind o mare parte din averea lor săracilor și Templului.

Ei s-au rugat stăruitor lui Dumnezeu să facă o minune, aceea de a avea un copil care să le umple inimile de bucurie. Dumnezeu le-a răspuns rugăciunilor și îl trimite pe îngerul Său care le spune că vor avea „o fiică mult binecuvântată, prin care toate neamurile pământului se vor binecuvânta și prin care va veni mântuirea lumii”. Astfel se va naște Fecioara Maria.

Când împlinește trei ani, Maria este dusă de către părinții ei la Templu pentru ca să îl slujească pe Dumnezeu, fiind încredințată preotului Zaharia (Intrarea Maicii Domnului în biserică, sărbătorită în fiecare an pe 21 noiembrie).

Pentru această minune, Sfinții Ioachim și Ana sunt adesea invocați în rugăciuni de cuplurile care nu reușesc să aibă copii, devenind, totodată, și un simbol pentru toți părinții din lumea creștină. „Însoţirii celei de Dumnezeu alese, dumnezeieştilor Părinţi Ioachim şi Ana, ca celor ce aţi născut pe Maica Vieţii noastre, binecuvântată de Dumnezeu Născătoarea şi Pururea Fecioara Maria, cântări de laudă aducem vouă noi, rugătorii voştri”, se spune în Acatistul Sf. Părinți.

Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana sunt sărbătoriţi împreună pe data de 9 septembrie, iar Adormirea Sfintei Ana este prăznuită la 25 iulie.

Vă mulțumim și vă așteptăm cu drag!

Imagine remisa La pas prin Brasov

Redactia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.