Întâlnire de lectură despre benzi desenate și manga
Ieri (n.r.: 08 iulie a.c.) a debutat sezonul estival de lectură de la Biblioteca Județeană ,,George Bariţiu” din Braşov, denumit Hamacul cititor – Lecturi în aer liber și pentru că vremea nu a fost favorabilă, întâlnirea s-a desfășurat în Casa Baiulescu, la parter, la Mediateca Francofonă, lângă Alianța Franceză. Pentru prima temă a acestei veri, Lumea benzilor desenate şi manga, invitata a fost Alexandra Gold, ilustratoare şi autoare de benzi desenate, din Brașov.
Alexandra Gold este absolventă a studiilor de artă și a unui masterat în design grafic la Universitatea Națională de Arte din București. Este ilustrator freelancer și membră a Clubului Antares Science Fiction și Fantasy. A colaborat cu benzi desenate la revistele ,,Comics” și ,,Gazeta SF”.
În 2017 a publicat romanul grafic ,,Ora 12”, o bandă desenată care ilustrează povestea unei călătorii în timp și spațiu iar în 2018, împreună cu Alexandru Lamba care semnează textul, a lansat la Convenția internațională de bandă desenată East European ComicCon de la Romexpo București, ,,Focurile Lumii Noi”, un SF postapocaliptic. Tot în 2018 a apărut și albumul ,,Selected Works”, cu ilustrații ale Alexandrei Gold.
O bandă desenată reprezintă un mijloc de comunicare pe cale grafică, alcătuit cu ajutorul imaginilor și, adeseori, a cuvintelor, în scopul de a ilustra un fir narativ. Aceasta este destinată copiilor de toate vârstele dar nu numai lor ci și adulților.
Manga (漫画) este cuvântul japonez pentru benzi desenate (uneori folosindu-se de asemenea și komikkuコミック). Provine din cuvântul japonez ,,man” care înseamnă ,,jucăuș” și din ,,ga” care înseamnă ,,fotografie”.
Aceste ilustrații dau viață unei povești. În afara Japoniei, termenul este utilizat strict pentru benzile desenate de origine japoneză. A apărut în secolul al 19-lea și constă în principal din desene alb-negru, în afară de coperți și câteodată primele câteva pagini; în unele cazuri, este colorată integral. Manga se citește din spatele către fața publicației, de la stânga către dreapta și de sus în jos.
Discuția a fost purtată între doamna Ruxandra Nazare, reprezentanta Bibliotecii, ilustratoarea Alexandra Gold și scriitorul SF și în același timp redactorul șef al Gazetei SF – Revistă electronică de artă și literatură speculativă, Alexandru Lamba.
Cei trei interlocutori au împărtășit părerile lor vis-à-vis de evoluția benzii desenate și despre faptul că revistele de specialitate dispar iar apoi au răspuns unor întrebări din public. S-a desprins ideea clară că plăcerea pentru citit și deprinderea ei – cu referire la lectură în general – se formează până la gimnaziu și că un rol important în acest sens îl au părinții și școala. La final, Alexandra Gold a explicat publicului – între care copii și tineri interesați, alături de părinții lor, precum și membri Sci-Fi&Fantasy Antares CLUB – tehnica de a crea banda desenată.
Biblioteca a prezentat o selecție de benzi desenate și cărți manga din colecția Mediatecii francofone a bibliotecii și a Centrului Cultural Japonez Brașov, pe care cei prezenți au fost invitați să le răsfoiască.
A doua întâlnire de lectură în aer liber a Hamacului cititor (15 iulie 2018, orele 11,00-13,00) propune cărți noi în limbi străine (engleză, franceză, maghiară) de la Biblioteca engleză, Mediateca francofonă și Centrul cultural Maghiar, secții ale Bibliotecii Județene Brașov și prilejul de a întâlni personaje istorice din cultura Brașovului: Aprily Lajos, Maria Baiulescu, George Barițiu și Johannes Honterus iar duminică, 22 iulie 2018, tema va fi romanul polițist în România.
Bibliografie:
http://blog.bjbv.ro
NIHON MADE, proiect editorial finanțat de AFCN, Brașov 2017
Video: YouTube
Credit foto: Ana Maria Borlan – Antonela Cristina Lungu
2 Comments
Mulțumim frumos, domnule Străuți, pentru postarea articolului!
Cu multa placere! Din fericire, Antonela a fost prezenta la acest eveniment. Va multumesc. Spor si inspiratie! Sarut mana.