Interviu Codruța Florea: „Când suntem aproape de natură, învățăm să ne reconectăm la ciclurile și procesele naturale”

Pregătirile pentru LYNX Festival (Brașov, 4 – 9.06.2025), singurul festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură, sunt în grafic. Premergător acestui festival am reușit să stăm de vorbă cu unul dintre membri fondatori ai Asociației România Sălbatică și în echipa de organizare a LYNX Festival: Codruța Florea.
Codruța Florea s-a alăturat echipei România Sălbatică în 2019 și este creatoare de conținut, documentarist și scenarist, traducător și asistent de producție pentru proiectele derulate alături de echipa România Sălbatică și NTD Film.
La pas prin Brașov: Drumețiile în natură, necesitate sau alternativă la viața de zi cu zi? Care sunt beneficiile timpului petrecut în natură?
Codruța Florea: În perioada pe care o trăim acum, care presupune foarte multă tehnologie și foarte mult timp petrecut în fața ecranelor de orice fel, a ieși în natură a devenit poate chiar o responsabilitate pe care o avem față de noi înșine. Toate tipurile și nivelurile de sănătate sunt susținute atunci când petrecem timp în natură, atât sănătatea fizică, cât și cea psihică, emoțională sau cea spirituală. Atunci când suntem aproape de natură, învățăm să ne reconectăm la ciclurile și procesele naturale, iar lucrul acesta ne ajută să acceptăm mult mai ușor și schimbările de orice fel care se produc pe parcursul vieții noastre, întrucât le vedem petrecându-se firesc în natură. Apropierea de natură nu trebuie sa fie una complicată, nu cred că trebuie să urci cel mai înalt munte pentru a te bucura de ea, cred că natura poate fi înțeleasă, iubită și învățată oriunde ai parte de copaci, de păsări, oriunde poți observa de la distanță un arici, o vulpe, o căprioară.
La pas prin Brașov: Ce trebuie să facem pentru conservarea naturii?
Codruța Florea: În primul rând să o cunoaștem mai bine, să îi înțelegem legile și procesele. Adeseori, oamenii uită locul pe care îl ocupă în contextul general al universului și este important să fim deschiși spre a afla cât mai multe lucruri despre natură – să vedem filme documentare sau expoziții de natură, să citim, să ieșim afară și pur și simplu să fim atenți la comportamentele animalelor și procesele naturii. În felul acesta, vom observa că fără intervenția constantă și invazivă a omului, natura se reglează singură, iar acest lucru este benefic atât pentru ecosistemele și habitatele naturale, cât și pentru noi. Sigur că sunt o sumedenie de activități punctuale pe care le putem face în sensul conservării naturii, iar multe dintre ele sunt chiar extrem de simple și țin de un bun simț sau bună creștere, cum ar fi să nu lăsăm gunoaie în urma noastră, să nu ne apropiem prea mult de animalele sălbatice, să nu ne lăsăm numele scrise pe copaci, să nu poluăm apa. Dar pentru ca toate acțiunile de conservare să vină firesc, revin la ideea că este important să avem deschiderea de a înțelege și de a afla mai multe despre natură și cum funcționează ea.
La pas prin Brașov: Ce v-a motivat să vă alăturați echipei România Sălbatică?
Codruța Florea: Când l-am cunoscut pe Dan Dinu și am aflat de proiectul realizării filmului documentar România Sălbatică, ce era atunci în ultima etapă de filmare, am știut că nu există altceva mai frumos în care să mă implic. Mă aflam atunci într-o perioadă de căutare a ceva care să aibă mult sens și valoare pentru mine, încheiasem de curând o etapă profesională care m-a purtat prin unele dintre cele mai frumoase și mai izolate locuri de pe planetă, unde am avut șansa și bucuria de a fi aproape de animale sălbatice și habitate naturale puțin sau deloc atinse de om. În acea perioadă a vieții mele am înțeles mai mult ca oricând impactul grozav pe care îl are natura asupra mea, iar întâlnirea ulterioară cu Dan și implicarea mea în proiectul România Sălbatică și tot ce a urmat după, a venit cât se poate de firesc, a fost cumva în ordinea naturală a lucrurilor.
La pas prin Brașov: Care este utilitatea aplicației România Sălbatică? Care este contribuția dumneavoastră în crearea și dezvoltarea acestei aplicații?
Codruța Florea: Toate activitățile pe care le desfășurăm prin Asociația România Sălbatică, fie că este vorba despre aplicația cu același nume, de festivalul de film documentar și fotografie de natură Lynx Festival sau de alte proiecte în care suntem implicați alături de parcuri naturale sau naționale sau de ONG-uri de mediu, au ca scop principal aducerea naturii mai aproape de publicul larg și crearea unor canale de comunicare prin care informațiile și cunoștințele legate de natură să ajungă mai ușor și mai prietenos la oameni. Punctual, aplicația România Sălbatică aduce utilizatorilor informații despre cele mai importante arii naturale protejate din țara noastră, iar pentru cei care vor să își testeze cunoștințele în domeniu, am creat și un quiz interesant și interactiv, care poate fi folosit inclusiv la clasă de către cadrele didactice. Contribuția mea la aceste proiecte este mai ales în ceea ce privește documentarea informațiilor pe care le transmitem, crearea de conținut pe canalele de comunicare pe care le folosim, dar și contribuția la scrierea scenariilor, traducerea și adaptarea conținutului în sau din limba engleză, contribuția la organizarea Lynx Festival și în general, orice activitate la care pot aduce un plus de valoare.
Mulțumim, Codruța Florea!
Fotografie preluată de pe pagina https://romaniasalbatica.ro/ro/echipa/codruta-florea
Credit foto: Dan Dinu
Intrarea la toate evenimentele din cadrul festivalului este gratuită. Pentru a-și asigura un loc la proiecțiile documentarelor, publicul interesat își poate rezerva un bilet cu valoare zero, prin intermediul platformei iabilet.ro: https://bilete.lynxfestival.ro/
Festival organizat de Asociația România Sălbatică și Asociația FORONA.