13 iunie 2024

Contact us

La mulți ani, Universitatea „TRANSILVANIA” din Brașov!

 La mulți ani, Universitatea „TRANSILVANIA” din Brașov!

1 martie este Ziua Mărțișorului sau data la care s-a născut cel recunoscut pentru măiestria basmelor, poveștilor și povestirilor sale, scriitorul Ion Creangă dar și Ziua Universității „Transilvania” din Brașov iar în acest an este vorba despre aniversarea de 70 de ani.

Cu acest prilej se organizează câteva evenimente:

– „Literatura iese în oraș”, ediția a 6-a – lecturi de poezie, teatru, proză – joi, 1 martie, la librăriile St. O. Iosif, Cărturești și Humanitas;

– Recital de pian – Botond Szöcs – joi, 1 martie, ora 18, Aula Sergiu T. Chiriacescu;

Vernisajul expoziției „Memorie și peisaj” – Cosmin Frunteș – joi, 1 martie, ora 19, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov;

– Șezătoare, târg, atelier, expo, pe teme de broderii, jucării, bijuterii – vineri, 2 martie, ora 14, Colina Universității, Corpul A, sala Auditorium.

Universitatea „Transilvania” (UTBv) este instituție de invățământ superior de stat care cuprinde optsprezece facultăți, un număr de 18.528 de studenți și 764 de cadre didactice. Universitatea oferă 100 de domenii de licență la zi, la distanță și fără frecvență, precum și 69 de programe de masterat (aprofundare sau cercetare științifică) în aceleași tipuri de regim. Studiile de doctorat există în14 din aceste domenii.

Bazele învățământului superior în Brașov au fost puse în anul 1948, atunci când a fost înființat Institutul de Silvicultură.

1949 – Se înființează Institutul de Mecanică.

1953 – Institutul de Silvicultură devine Institutul Forestier și fuzionează cu Institutul de Mecanică. Ia naștere Institutul Politehnic din Brașov.

1960 – Se înființează Institutul Pedagogic (Matematică, Fizică – Chimie, Biologie, la care se adaugă Muzica, în anul 1969).

1971 – Prin fuziunea Institutului Pedagogic cu Institutul Politehnic ia ființă Universitatea din Brașov.

1991 – Universitatea din Brașov devine Universitatea Transilvania din Brașov.

Prof. dr. ing. Ioan Vasile ABRUDAN: „La 70 de ani de existență, Universitatea Transilvania din Brașov și-a construit un prestigiu real în plan național și internațional. Fără a ne abandona istoria, care integrează tradiția științifică, industrială și culturală a regiunii, urmărim dinamica prezentului și ne gândim la viitor. Modernitatea, stabilitatea și dinamismul sunt coordonatele ce definesc acum Universitatea, la ele adăugându-se aspirațiile noastre spre inovație, creativitate și relevanță în societatea contemporană”

La mulți ani!

Antonela Cristina Lungu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.