13 aprilie 2024

Contact us

Lansarea volumului ”Portul de sărbătoare al Junilor din Șcheii Brașovului. Portul Roșiorilor și al Albiorilor”

 Lansarea volumului ”Portul de sărbătoare al Junilor din Șcheii Brașovului. Portul Roșiorilor și al Albiorilor”

Uniunea Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi are plăcerea să vă invite vineri, 20 octombrie 2017, de la orele 18.00, la Casa Junilor, la lansarea volumului ”Portul de sărbătoare al Junilor din Șcheii Brașovului. Portul Roșiorilor și al Albiorilor”. Autorul cărții este istoricul brașovean dr. Alexandru Stănescu.

Cartea evidențiază istoricul portului de sărbătoare al junilor și elementele unice prin care costumele Roșiorilor și Albiorilor se diferențiază față de ale celorlalte cete de Juni din Șchei. Informațiile oferite de autor sunt exemplificate prin fotografii de arhivă, detalii ale costumelor și referințe istorice apărute de-a lungul timpului.

”Braşovul a păstrat, spre deosebire de oricare alt oraş mare din România, un vechi port tradiţional urban şi un costum naţional unic prin intermediul Junilor din Șchei. Merită să fie menţionat faptul că nu există un alt port tradiţional în Braşov decât hainele româneşti ale Junilor Tineri, Bătrâni, Curcani, Dorobanţi şi Brasovecheni şi că nu există un alt port naţional în Braşov decât costumul Junilor Naţionali Albi, al Roşiorilor şi al Tinerilor din Cacova.

Lucrarea de faţă reprezintă, totodată, o invitaţie la explorarea universului patrimoniului textil braşovean aflat în Muzeul din Casa Junilor, unde publicul poate descoperi în linişte, fără grabă, comori ale vechilor artizani şi meşteşugari care au făcut faima comunităţii româneşti din Braşov”, afirmă istoricul Alexandru Stănescu, citat de La pas prin Brasov.

Cartea ”Portul de sărbătoare al Junilor din Şcheii Braşovului. Portul Roşiorilor şi al Albiorilor” are un tiraj de 1000 de exemplare şi este realizată în cadrul proiectului „Muzeul din Casa Junilor”, al Uniunii Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi, finanţat de Primăria Municipiului Braşov şi Asociaţia „Mă implic” (co-finanţator).

Imagine remisa La pas prin Brasov

Redactia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.