19 aprilie 2024

Contact us

Liderii de mâine și de azi, la aceeași masă rotundă

 Liderii de mâine și de azi, la aceeași masă rotundă

Primarul George Scripcaru a primit vizita unui grup de 40 de elevi din liceele brașovene, în cadrul proiectului „Liderii de mâine Brașov”, inițiat de Asociaţia Femeilor de Afaceri şi a Femeilor Conducătoare de Întreprinderi Brașov (AFAFCI).

„Este bine să vă doriți să fiți primari, consilieri locali sau să lucrați în administrația publică. Este bine să vă doriți să vă implicați în societate, pentru că sunteți generația următoare care va contribui la viața și dezvoltarea orașului.

Foarte mulți dintre cei care au participat la acest proiect sunt astăzi activi în viața comunității și mă bucur că i-am cunoscut și că pe unii i-am atras în zona administrației.

Trebuie să știți că pentru a dezvolta o comunitate este nevoie de trei elemente importante. Primul este infrastructura, în special de transport, pentru că oamenii trebuie să poată să se miște pentru a face investiții, pentru a crea plus-valoare și pentru a munci. O altă condiție esențială este sănătatea, pentru că fără sănătate nu poți munci și nu te poți dezvolta ca om. De asemenea, este nevoie de educație, care să îți permită să înveți să faci lucrurile bine, indiferent în ce domeniu vrei să activezi. Iar toate acestea trebuie cuprinse într-o viziune, fără de care nu poate exista o dezvoltare.

Gânditi-vă foarte bine la aceste lucruri, oriunde vă vor duce pașii în viață și oriunde veți ajunge să trăiți și să munciți“, le-a transmis primarul copiiilor, după o discuție care a vizat nu numai modul de funcționare al administrației publice locale, ci și exemple concrete despre proiectele puse în practică în Brașov, atribuții ale instituțiilor, reguli de conduită sau aspecte din viața personală.”

Elevii au avut la rândul lor ocazia de a adresa întrebări primarului și de a afla răspunsuri, unele dintre întrebării fiind chiar foarte tehnice – de exemplu, cum poate depăși un primar o atitudine ostilă din partea majorității din Consiliul Local, astfel încât să își poată îndeplini misiunea pentru care a fost ales.

„Din perspectiva mea, acest proiect a reprezentat o oportunitate foarte bună de a afla care sunt atribuțiile primarului, de a vedea ce poate să facă, atât el cât și Consiliul Local, de a înțelege că primarul în sine nu este un lider suprem care conduce peste toate problemele din oraș, că acesta este supus unui control și unor decizii ale Consiliului Local, că Primăria și Consiliul Local nu are competențe chiar în toate problemele din oraș, și cred că este o oportunitate extraordinară pentru noi să putem să avem aceste întâlniri“, a declarat Florin Crap, elev al colegiului „Emil Racoviță“.

Proiectul „Liderii de mâine” se află la a IV-a ediție și urmărește educarea tinerilor în spiritul apartenenţei la comunitatea locală braşoveană, prin informarea lor cu privire la mecanismele de funcționare ale administrației și încurajarea implicării civice. Scopul principal este ca elevii participanţi la proiect să influenţeze comunitatea din care provin, la început la nivel de liceu, în rândul colegilor, şi mai apoi în cadrul familiei şi a grupului de prieteni.

De asemenea, atragerea în acest proiect a mai multor instituții/organizații, atât publice cât şi private, generează o abordare pro-activă a implicării cetăţeanului în procesul de luare a deciziilor la nivel  local.

Cei 40 de elevi participanți sunt în clasa a IX-a și provin din cinci colegii și licee din județ: Colegiul de Științe „Grigore Antipa” Brașov, Colegiul „Emil Racoviță” Brașov, Liceul Teoretic „George Moroianu” Săcele, Colegiul Național „Radu Negru” Făgăraș și Liceul Teoretic „Ioan Pascu” Codlea.

În cadrul proiectului, în urma unui proces de selectare, elevii participă la o serie de sesiuni de pregătire pe următoarele teme: Administraţie Publică Locală și Turism, Economic și Sănătate, Educaţie și Cercetare, intercalate cu sesiuni de dezbateri și leadership.

Durata acestor „cursuri“ este de șase luni. La sesiunile de pregătire participă reprezentanţii instituţiilor locale, care reprezintă principala sursă de informaţii în întâlnirile cu elevii. În cadrul acestor întâlniri se încearcă clarificarea rolului fiecărei instituţii şi aria sa de acţiune.

Astfel, viitorii lideri comunitari vor avea cunoşţinţele necesare pentru a porni un dialog coerent între comunitate şi actorii publici, pe diferite probleme, în funcţie de specificul fiecărei instituţii.

AFAFCI este continuatoarea Asociaţiei Femeilor Manager din Braşov, având o experienţă de 21 ani în proiecte comunitare, atât ca organizator cât şi ca partener. Unul dintre cele mai de succes proiecte este „Femina Vip Braşov”.

Credit foto: Andrei Paul

Sursa: comunicat transmis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.