Mădălina Pașol, biografie

Joi, 29 martie 2018, de la ora 18.30, la Sala Mică de la PATRIA, Opera Brașov vă invită la Recitalul extraordinar de pian susținut de artista Mădălina Pașol. Evenimentul va fi completat de lansarea CD-ului „Liszt – Schumann”.

Mădălina Pașol este nascută la București, Romania. După absolvirea Liceului de Arta „G. Enescu“ a obținut o bursă de studii la Universitatea de Arte din Berlin (Universität de Künste Berlin) – Germania, la clasa prof. Georg Sava și apoi la clasa prof. Pascal Devoyon. Pentru merite deosebite obține bursa „Nachwuchs Förderung Stipendium – NaFög“ a Senatului Cultural German oferită pentru cursurile de master, precum și diploma de Pianist Concertist.

Activitatea artistică a Mădălinei Pașol a fost recunoscută prin premii, burse, diplome la concursuri naționale și internaționale: bursa NaFög a Senatului Cultural German, bursa Fundației Paul Hindemith, bursa Universității de Arte din Berlin, bursa pentru studiile doctorale ale Universității de Muzică din București, bursa a Fundației Georg Schumann, Concursul Internațional pentru pian Feruccio Bussoni, Concursul Internațional ARD – München, Marele Premiu –  Concursul Internațional de concerte Târgu Mureș.

În turneele sale Mădălina Pașol a concertat ca solistă, sau în formații camerale împreună cu soliști și artiști de renume mondial precum clarinetistul Giora Feidmann în Filarmonica din Berlin, Jakov Kreizberg și Orchestra Operei Comice din Berlin, Orchestra Universității de Arte din Berlin. În Romania, Mădălina Pașol a concertat cu filarmonicile din Arad, Constanța, Ploiești, Craiova, Târgu-Mureș, Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române împreună cu dirijorii Cristian Brâncuși, Ludovic Bacs, Paul Popescu, Iosif Conta, Robert Houlihan, Jin Wang. Pianista a înregistrat și filmat, printre altele, pentru Radio și Televiziunea Română, Deutschland Radio, Japan Television Productions, TVR Cultural, RBB Kulturradio Germania, Radio România Actualități, Radio România Cultural.

În perioada 2010 – 2014 Mădălina Pașol a fost doctorandă și cadru didactic al Universității de Muzică din București.

Colaborări importante au avut loc cu următoarele instituții: Filarmonica George Enescu – București, Filarmonica Oltenia Craiova, Bucharest Music Film Festival ARCUB edițiile 2015 și 2016, Filarmonica Banatul Timișoara, Serile Lipatti – Conacul Fundățeanca, Lipatti Evenings 2015, Kopavagur – Salurinn Concert Hall – Islanda, Centrul de Cultură Arcuș, Centrul de Cultură „Aurel Stroe“, Radio România Actualități, Radio România Cultural, TVR Cultural, Institutul de Arte, Festivalul PianoMarathon, Liceul de Artă „Marin Sorescu“ – Craiova, Colegiul Național de Muzică „George Enescu“ – București, Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti“ – București, Muzeul „George Enescu“, Lotte Lehmann Akademie Perleberg – Germania, Bode Museum Berlin – Germania, Institutul Cultural Român din Berlin – Germania.

Din anul 2014, Mădălina Pașol se dedică promovării tinerelor talente, artiștilor români și valorilor culturale naționale pe plan regional și internațional în cadrul Institutului de Arte, cu funcția de presedinte al acestei instituții. Institutul de Arte este partener al Sommerkonzerte Bode Museum Berlin – Germania, Concursului Internațional de la Craiova, Concursului Internațional „Tudor Dumitrescu“, Festivalului PianoMarathon – București. Prin inițiative culturale precum „Pianina – Play me – CÂNTĂ!“ în colaborare cu Metrorex – București și concertele educative din cadrul Festivalului Music Film Festival 2015 organizat de ARCUB, Institutul de Arte a devenit la scurt timp de la înființare o instituție culturală care promovează arta și cultura în spații neconvenționale, astfel cultura devenind un bun al tuturor.

În anul 2016, Mădălina Pașol a colaborat cu Banca Națională a României, Festivalul Music Film Festival – ARCUB, unde a interpretat concertul nr. 1 de P.I. Ceaikovski, Filarmonica „George Enescu“ și a debutat ca pianist de jazz în cadrul Jazz Festival Ferentari – Ediția 1.

Anul 2017 a marcat apariția Mădălinei Pașol alături de Orchestra Națională Radio la Festivalul Internațional „George Enescu”.

Mădălina Pașol a susținut cursuri de măiestrie, concerte și recitaluri în Europa și Asia și a fost invitată în jurii ale concursurilor de pian naționale și internaționale.

Material si imagini puse la dispoziție de Opera Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.