Măsuri pentru combaterea ambroziei
Subprefectul Codruț Bucur a organizat astăzi o conferință de presă, având ca subiect măsuri pentru combaterea ambroziei. La întâlnirea cu presa au participat, de asemenea, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Brașov, Claudia David, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Brașov, Mircea Paraschiv, și Mirela Moisă, șef serviciu la Agenția pentru Protecția Mediului Brașov.
,,Este o întâlnire de reamintire a unor reguli care sunt legiferate de câțiva ani buni și pe care instituțiile statului fac eforturi să le aplice. Fiind vorba despre o problemă care are o răspândire teritorială destul de mare, e important ca și cât mai mulți oameni să știe, pentru că există un segment destul de numeros din populație care este afectată direct de efectul acestei plante, în speță cei cu diverse forme de alergii.
Ne referim la Legea 62 din 2018, actualizată, care prevede ca autoritățile să țină sub control dezvoltarea ambroziei, având fiecare atribuții specifice în acest demers. Legea prevede că, până în 20 mai, autoritățile locale, prin primării, au obligația să identifice zonele în care există această plantă, până în 25 mai trebuie să existe un tabel centralizator, după care trebuie să emită notificări către proprietarii terenurilor, care trebuie să ia măsuri de combatere a ambroziei.
După această notificare, autoritatea locală are și atribuții de control, iar în cazul în care nu se iau măsurile de combatere, autoritatea locală și instituțiile de control specific pot aplica și sancțiuni. Este, însă, important de reținut că specificul legii nu este unul de pândă și de prindere, ci de prevenție și de sprijin.
De altfel, prima sancțiune este avertismentul și un termen de intrare în legalitate. În data de 30 iunie se va declanșa etapa de control. Pentru a veni cu ceva în plus față de prevederile legale, am creat o adresă specială de e-mail, denumită simplu ambrozie@prefecturabrasov.ro.
Dacă cetățenii doresc să ne sesizeze locuri în care observă că se dezvoltă această plantă vă rog ca informația să ajungă la un număr cât mai mare de oameni. Noi, ca instituție, avem atribuțiunea de a verifica activitatea instituțiilor și, în cazul în care va fi necesar, chiar sancționare instituțiilor, dar dorința este să facem toți pașii informativi, astfel încât lumea să știe ce atribuții există și mai ales să știe că există un angajament al instituțiilor statului în această direcție”, a declarat subprefectul Codruț Bucur.
VIA: Instituția Prefectului Județul Brașov