13 iunie 2024

Contact us

Opera „Carmen” de G. Bizet, o invitație de nerefuzat

 Opera „Carmen” de G. Bizet, o invitație de nerefuzat

Sâmbătă, 24 noiembrie 2018, de la ora 18.30, în Sala Operei, sunteți așteptați la spectacolul cu mult-îndrăgita operă „Carmen” de G. Bizet. Nici o operă nu a atins performanța popularității așa cum a făcut-o „Carmen” pentru că are toate ingredientele succesului:  o dramă puternică, personaje pasionale și o poveste de dragoste.

Scrisă pe un libret de Henri Meilhac și Ludovic Halévy, după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée, lucrarea a avut premiera la „Opéra Comique” din Paris, pe 3 martie 1875, însă nu a fost deloc bine primită de către public pentru că etala personaje controversate și încălca numeroasele convenții ale vremii. Bizet s-a stins curând după premieră și nu și-a putut imagina triumful de care s-a bucurat, ulterior, partitura sa.

Acțiunea se petrece în sudul Spaniei, la Sevilla, iar opera spune povestea naivului soldat Don José, care cade în mrejele focoasei țigănci Carmen. José își abandonează iubita din copilărie, pe Micaela, și dezertează, dar își pierde iubirea lui Carmen în fața fermecătorului toreador, Escamillo. José o va ucide pe Carmen într-o criză de gelozie.

Zugrăvirea vieții proletare, imoralitatea și fărădelegile descrise, precum și moartea tragică a personajului principal pe scenă, au deschis un teren nou în opera franceză, însă la vremea lor, au fost extrem de controversate. „Carmen” este o poveste plină de pasiune, seducție și trădare, în care partitura strălucitoare a lui Bizet evocă atmosfera încărcată a Spaniei, în melodii devenite celebre, de la seducătoarea „Habanera” până la Aria Toreadorului.

Muzica din această operă este aclamată pentru strălucirea melodiei, armonia, atmosfera pe care o creează, orchestrația, precum și pentru abilitatea cu care Bizet a reprezentat muzical emoțiile și suferința personajelor sale. În distribuție: Gabriela Hazarian – Carmen, Cosmin Marcovici (Opera Națională Română Iași) – Don José, Adrian Mărcan – Escamillo, Ana-Maria Donose (Opera Națională Română Iași) – Micaela, Lăcrămioara Schuller – Frasquita, Dan Popescu – Zuniga, Paul Tomescu – Moralès, Cristina Roșu – Mercédès, Nicolae Zaharia – Dancairo, Dan Ionescu – Remendado. Soliști balet: Iulia Coșeriu, Melania Condoiu, Dorin Mirea, Alexandru Fotescu. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov.

În spectacolul de sâmbătă, ne vom bucura de o prezență inedită pe scena Operei Brașov, cea a cuplului Cosmin Marcovici și Ana-Maria Donose de la Opera Națională Română Iași, cei care îi vor întruchipa pe soldatul Don José și, respectiv, pe iubita acestuia, Micaela. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul József Horváth (Opera Maghiară Cluj-Napoca și Opera Națională Română Cluj-Napoca). Regia artistică este semnată de Cristian Mihăilescu. Scenografia: Rodica Garştea. Coregrafia: Nermina Damian. Dirijor cor: Leonard Boga.

Preț bilete: 35 lei; 25 lei (Pentru acest spectacol mai sunt foarte puține bilete disponibile!)

În stagiunea 2018 – 2019, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brasov 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.