Patrimoniul imaterial brașovean valorificat de Muzeul de Etnografie

Patrimoniul imaterial brașovean, valorificat de Muzeul de Etnografie printr-o serie de spectacole și evenimente interactive adresate comunității locale și turiștilor

Patrimoniul cultural imaterial, reprezentat de tradiții, muzică și dansuri specifice grupurilor etnice brașovene, va fi valorificat de Muzeul de Etnografie Brașov în cadrul unor evenimente organizate în municipiul Brașov și adresate comunității locale, dar și turiștilor care vizitează orașul. Inițiativa instituției culturale se desfășoară în cadrul proiectului „Zilele patrimoniului imaterial brașovean”, finanțat de Primăria Municipiului Brașov, care are loc în perioada septembrie-decembrie 2022.

Demersul cultural constă în realizarea unor evenimente de tip spectacol, o expoziție și ateliere educative și interactive dedicate publicului tânăr și adult, cu scopul de a valorifica și promova dansurile tradiționale specifice comunităților etnice din Brașov, colindele, tradițiile și obiceiurile din perioada de iarnă. Proiectul propune activități prin care mai multe zone ale Brașovului vor fi cadre ale manifestărilor artistice (flash-mob-uri în cartiere nou-dezvoltate – Coresi Avantgarden, spectacole), ocupând astfel zone importante ale orașului.

În 17 septembrie 2022, Muzeul de Etnografie Brașov și Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului vor găzdui un amplu eveniment, intitulat „Ziua porților deschise”, în care publicul se va bucura de expoziția „O călătorie scrisă pe cămăși” (parte a conceptului expozițional „Ia și cămașa de acasă”) ce pune în valoare patrimoniul cultural al comunităților etnice brașovene; vizitatorii vor putea participa cu înscriere prealabilă la atelierele interactive „Poveștile Brașovului” –  sesiuni de povești și legende locale repovestite pentru părinți și bunici.

În preambulul evenimentelor amintite, Muzeul de Etnografie va organiza în cartierul Coresi și în Piața Sfatului două flash-mob-uri, în care dansatori profesioniști îi vor iniția pe trecători, turiști și locuitorii din zonă în tainele dansurilor tradiționale, prin demonstrații de învățare ad-hoc. Prin această serie de activități culturale se dorește crearea unei conexiuni între sectorul creativ/artistic/muzeal local și comunitate, precum și cu sectorul educațional.

În 23 septembrie 2022, în Piața Sfântul Ioan din Brașov va răsuna muzica tradițională a comunităților etnice brașovene unde se va desfășura spectacolul „Zestrea Brașovenilor”, dedicat promovării moștenirii culturale, a tradițiilor și dansurilor Brașovului multicultural.

Al doilea eveniment cultural de punere în valoare a patrimoniului cultural imaterial brașovean va fi spectacolul concurs „Daliana”, dedicat tradițiilor și obiceiurilor de Crăciun, care se va desfășura la finalul lunii noiembrie 2022. Spectacolul concurs se va adresa ansamblurilor corale de amatori adulți și copii, iar înscrierea în concurs se va face pe baza unui call de tip eveniment Facebook, care se va desfășura pe parcursul lunii octombrie. Concursul va avea prevăzute două secțiuni (adulți și copii), iar repertoriul va cuprinde colinde, tradiții și obiceiuri de Crăciun din zona Brașovului, fiind acoperite toate grupurile etnice brașovene. Sunt prevăzute și premii pentru fiecare secțiune, iar juriul va fi alcătuit din reprezentanți ai Primăriei Brașov, Muzeul de Etnografie și muzicieni/muzicologi din Brașov. Evenimentul va avea în ultima seară un concert special al ansamblului coral Anatoli.

Proiectul urmărește să aducă în prim plan istoria etnografică locală și patrimoniul imaterial brașovean prin intermediul unor acțiuni de educație culturală care folosesc noile instrumente social media utilizate de tânăra generație, precum și realizarea unei monografii tipărite și digitale a Societății Junilor Brașovecheni, care își serbează centenarul, și prin realizarea unor materiale informative moderne care vor fi expuse în șase școli brașovene. Produsele culturale realizate prin proiect vor fi disponibile și pe canalele de Social Media ale muzeului.

Proiectul accentuează valoarea promovării tradițiilor populare chiar și în spațiul urban, impactul preconizat fiind creșterea gradului de conștientizare a importanței cunoașterii și păstrării tradițiilor locale și creșterea accesibilității turiștilor la cultura românească în forma sa vie și autentică.

Partenerul Muzeului de Etnografie Brașov în cadrul proiectului este „Societatea Junilor Brașovecheni”.

Valoarea totală a proiectului este de 147.050 lei, din care finanțarea nerambursabilă de la Municipiul Brașov este de 115.450 lei și contribuția Muzeului de Etnografie Brașov (Consiliul Județean Brașov) este de 31.600 lei.

Sursa si imagine: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.