29 martie 2024

Contact us

Poiana Brașov, unul dintre puținele locuri din Europa pentru competiții, în acest sezon

 Poiana Brașov, unul dintre puținele locuri din Europa pentru competiții, în acest sezon

Două competiții sportive internaționale care au devenit deja tradiție la Brașov se vor desfășura în următoarea perioadă pe pârtia Sub Teleferic din Poiana Brașov. Organizatorii sunt Asociația de turism Poiana Brașov, în parteneriat cu Primăria Brașov și Federația Română de Schi și Biatlon.

FIS Children Trophy, care va avea loc între 16 și 19 februarie, este acum la cea de a patra ediție și va alinia la start un număr de aproximativ 100 de sportivi schiori, fete și băieți din categoriile U14 și U16 din: Bulgaria, Grecia, Slovacia, Bosnia și Hertegovina, Ungaria, Ucraina și România, țări care au trimis formele de înscriere până în acest moment. Luând în calcul experiența anilor trecuți, organizatorii așteaptă înscrieri până în data de 14 februarie.

Potrivit organizatorilor, evenimentul nu va beneficia de prezența publicului, din cauza regulilor legate de pandemie, însă va fi primul concurs de schi alpin internațional transmis Live din România.

Această competiție internațională beneficiază de o licență pe 5 ani (2018 – 2022) din partea Federației Internaționale de Schi.

Discipline:  Slalom uriaș și slalom, fete și băieți, categoriile de vârstă U14 și U16.

Participarea este gratuită, iar cazarea delegațiilor este de asemenea gratuită, în regim de demipensiune. Transportul este de asemenea gratuit, pe ruta Aeroportul Otopeni – Poiana Brașov și retur.

A doua competiție, SES Cup – Small Evolving Ski Nations Race, are loc în perioada 15-18 martie 2021 și se adresează sportivilor din 19 țări care deocamdată nu au rezultate notabile în concursurile internațional de profil. Nu este vorba de o cursă de top, așa cum este deja FIS Children Trophy, dar faptul că Brașovul este organizator este un pas spre etape și curse de un nivel superior. Pentru SES Cup, cu 4 zile de concurs, organizatorii așteaptă un număr de aproximativ 100 de sportivi, număr diminuat de condițiile impuse de pandemie.

„Dorim să promovăm și să ajutăm la dezvoltarea sporturilor de iarnă, în special a schiului alpin, cu precădere în rândul tinerilor. Scopul nostru principal este de a oferi schiorilor români, mai ales tinerilor, șansa de a concura la competiții internaționale la cel mai înalt nivel, organizată la ei acasă, în România, la Brașov. Vrem să facilităm lansarea spre performanță a tinerilor schiori, dar și să promovăm la nivel național și internațional stațiunea noastră Poiana Brașov, municipiul Brașov ca destinație turistică, cât și întreaga regiune cu atractivele sale localități. În plus, oferim sponsorilor oportunitatea de a-și asocia imaginea cu sportul, competitivitatea, performanța, noutatea, atitudinea pozitivă, forța, viitorul și sănătatea“, a declarat Ștefan Țînț, inițiatorul și promotorul evenimentului.

„Este continuarea unui parcurs început în urmă cu patru ediții, dacă vorbim de FIS Children Trophy, și este așezarea bazei acelei piramide pe care ne-o dorim cu toții, când vorbim și de sport de masă, și de performanță. Această piramidă este compusă din infrastructură – și avem un proiect, despre care am vorbit și astăzi, de optimizare a domeniului schiabil actual și extinderea lui.

Avem nevoie de susținerea sportului, și Clubul Sportiv Municipal are o secție puternică de schi alpin, și avem sportiva noastră care sper că ne va reprezenta la următoarele Jocuri Olimpice de iarnă, Ania Caill, legitimată la Corona. Și, iată, avem, nevoie de competiții, competiții care să se adreseze nivelului nostru competițional. Competiții care să ofere șansa tinerilor schiori, brașoveni și români, să performeze în competiții internaționale din calendarul competițional, cu omologii lor din alte țări“, a declarat primarul Allen Coliban, la conferința de presă.

 „FIS Children Trophy se desfășoară în 17 și 18 februarie în Poiana Brașov, urmând ca CES Cup să se desfășoare în perioada 15-18 martie (după ce, din cauza condițiilor meteo, a fost necesară amânarea competiției, n.n.). Din păcate nu-i vom avea pe prietenii noștri din Austria în acest an la FIS Children Trophy, tot din cauza pandemiei de Covid -19. În schimb, țările vecine vor fi aici, în Poiana Brașov. Bulgarii sunt în acest moment printre cei mai titrați europeni, s-au dezvoltat destul de bine, iar noi tragem tare să-i ajungem. De asemenea (vor fi prezente, n.n.) Bosnia și Herțegovina, Slovacia, Grecia și alte două țări care vor veni în Poiana Brașov la aceste competiții“, a spus Dan Ghiță, președintele Comitetului de organizare.

„Faptul că se organizează astfel de competiții aici, acasă, faptul că cei care trăiesc și cresc în Brașov au această ocazie să concureze în Poiana Brașov este vital pentru dezvoltarea lor ca sportivi, ca tineri de succes ai acestei comunități din Brașov, o comunitate care este polisportivă, nu doar sporturile de iarnă sunt importante în Brașov, ci și sporturile de vară. Extinderea domeniului schiabil din Poiana Brașov este vitală pentru dezvoltarea acestui domeniu. Noua Sală Polivalentă care este în proiect poate fi cea mai mare sală polivalentă din țară și construcția aeroportului vine să întregească tot ceea ce este nevoie pentru organizarea competițiilor la nivel internațional în această zonă. Suntem în inima țării și aceste obiective sunt absolut necesare pentru a fi realizate“, a declarat Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Autostrada, singurul handicap al Brașovului pentru candidatura la JOT 2028

Octavian Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimpic, a vorbit în conferința de presă despre necesitatea de a avea competiții la Brașov de nivel internațional și despre atuurile, dar și despre principalul handicap al Brașovului în organizarea de competiții olimpice de nivel ridicat.

„Brașovul are în primul rând avantajul unei tradiții în sporturile de iarnă. Există un trecut, s-au organizat aici competiții inclusiv europene, cum a fost Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) 2013. Al doilea atu îl constituie infrastructura, nu numai cea din poiana Brașov, ci a regiunii.

Sigur, e o stațiune de schi mică, dar ca să faci jocuri olimpice nu-ți trebuie sute de kilometri de pârtii, ci niște pârtii foarte bune, iar experiența trecută arată că la Brașov se pot amenaja pârtii foarte bune de competiții. Regiunea este interesantă, pentru că jocurile nu înseamnă doar schi alpin, ci și alte discipline, iar o mare parte din infrastructură există deja, nu lipsește foarte mult, chiar dacă mai trebuie făcute lucruri și ridicată actuala infrastructură la nivelul respectiv. Un alt atu de infrastructură foarte mare este aeroportul cel nou de la Brașov.

Oamenii pasionați, cu experiență în organizarea de competiții sunt de asemenea un atu.

Un mare minus este lipsa unei legături rutiere, a unei autostrăzi de la Ploiești la Brașov, nu atât pentru transportul delegațiilor, cât pentru asigurarea participării sportivilor și reprezentanților media – care la jocurile olimpice mari sunt de două ori mai mulți decât sportivii și necesită o întreagă infrastructură dedicată – la probele de competiție, și vorbim de Valea Prahovei în general. Deci, Brașovul și regiunea au șanse de a câștiga organizarea unor Jocurilor Olimpice de Tineret 2028, dar trebuie să facă de acum, să planifice și să asigure finanțare, să arate cum se întâmplă lucrurile, și să aibă autostradă,“ a declarat Octavian Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimpic.

Maximă siguranță din punct de vedere sanitar pentru participanții la competiții

Date fiind normele referitoare la limitarea răspândirii coronavirusului – norme care, în alte țări, nu au făcut posibilă organizarea de evenimente competiționale – atât organizatorii, cât și prefectul județului, Mihai Văsii, au dat asigurări că au fost luate toate măsurile pentru a asigura maximum de siguranță participanților. Astfel:

-Comitetul de organizare va asigura câte 2 măști de protecție FFP2/zi pentru toți participanții, antrenori, atleți, oficiali, pe întreaga durată a desfășurării competiției

-Toate persoanele care intră în contact cu echipele participante trebuie să poarte măști FFP2

-Se recomandă testarea înainte de eveniment, păstrarea distanței fizice, asigurarea dezinfectanților la locul competiției.

-Dezinfecția zonelor de pregătire și control este obligatorie

-În cazurile de EX Covid-19 în interiorul echipelor participante, cei în cauză trebuie să prezinte un certificat care să confirme prezența anticorpilor pentru Covid-19

-Costul pentru testele Covid-19 sunt suportate de organizatori.

Video: YouTube

Credit foto: Dan Strauti

Sursa: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.