29 martie 2024

Contact us

Poveștile lui Adrian Munteanu: „Semințele”

 Poveștile lui Adrian Munteanu: „Semințele”

Poveștile lui Adrian Munteanu: „Semințele”

Despre scriitor Adrian Munteanu***

Nascut cu indarjiri de Leu si suflet de Fecioara intr-o zi de august 1948, langa curtea bisericii „Sfantul Nicolae” din Scheii Brasovului si, inspirand aerul vetust al stramtelor ulite pe care va fi calcat si diaconul Coresi, Adrian Munteanu a ajuns sa urmeze literele, desi a dorit – intial – sa fie actor, apoi muzician.

A facut toata viata lucruri frumoase, dar care nu raman. Pana spre 50 de ani, cand a dat in mintea copiilor scriind trei carti de basme in versuri, 365 de „nascoceli” pe care – amintindu-si de talente nefructificate – le-a citit singur la Radio Targu Mures timp de un an intreg. Apoi si-a alcatuit din aceste texte un spectacol, i-a facut regia, scenografia si ilustratia muzicala, l-a inghesuit intr-o valiza si a zburat dincolo de ocean, jucandu-l de unul singur timp de 2 luni in fata puilor de romani din cele mai importante comunitati canadiene.

A absolvit Facultatea de Limba si Literatura Romana la Constanta (prof. Cornel Regman, asistent Marin Mincu), a fost profesor, instructor cu probleme de teatru la Casa Municipala de Cultura din Brasov (azi Asezamantul Cultural Reduta), director al Clubului cultural de la Uzina de Autocamioane Steagul Rosu Brasov si, in ultimii 22 de ani, a functionat ca redactor la Societatea Romana de Radiodifuziune.

In volum a debutat cu trei carti de basme in versuri: Seri cu licurici (Semintele – 1999, Darurile – 2001 si Bunatatea – 2002), cuprinzand 365 de povesti originale. Realizand un scenariu din aceste povesti, a intreprins un lung turneu de reprezentatii pentru copii, in Canada, vizitand cele mai importante comunitati romanesti, de la Vancouver la Montreal, in anul 2003.

Anul 2003, al conceperii si realizarii spectacolului pentru copii, a fost acela al inceputului recunoasterii si fructificarii tuturor darurilor primite, de scriitor si deopotriva de interpret, conturandu-si un traseu singular, acela al ridicarii poeziei la rang de spectacol.

Sursa***:  https://www.amsonete.ro

Video: YouTube

Redactia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.