Prăjitură cu brânză sau urdă dulce

Unul din avantajele de a fi captiv în propria casă este că rezolvi problemele amânate ani de zile iar riscul de a fi prins cu cămara pe jumătate goală constituie (și) un avantaj prin faptul că îți declanșează senzori care stau de mult în amorțire și începi să te gândești la combinații culinare și redescoperi plăcerea frământatului.

Cine a cunoscut-o pe soacra mea știe ce prăjituri grozave făcea. Bucătăria era un fel de ”templu” în care erai invitat doar în anumite momente. Din fericire, m-a iubit, așa că mi-au rămas câteva rețete pe care le fac cu gândul la ea.

O să vă împărtășesc una dintre ele – Prăjitură cu brânză (sau urdă)
Ingrediente: 2 ouă întregi, 12 linguri de zahăr, 12 linguri de ulei, 12 linguri de lapte, 16 linguri de făină, 1 praf de copt.

Se amestecă ingredientele și se împarte aluatul în două.

Pentru cremă se amestecă ½ kg de brânză de vaci sau urdă dulce, 8 linguri de zahăr, 4 gălbenușuri de ou și 2 pachete de vanilie (sau esență). Se amestecă totul până la omogenizare.

În tava unsă și tapetată cu făină se întinde prima foaie de aluat. Deasupra se așează crema de brânză (dacă este prea moale, presărați puțin griș înainte de a întinde crema pentru a absoarbe surplusul de zer) iar deasupra se întinde cea de-a doua foaie de aluat.
În funcție de resurse sau imaginație, în brânza de vaci puteți adăuga stafide.

După ce s-a copt prăjitura, deasupra se bat bine cele 4 albușuri de ou cu 15 linguri de zahăr, se întind peste prăjiură și se lasă în cuptor până se usucă.
P

ersonal, din economie de timp, peste prăjitură am presărat puțin zahăr pudră.

Poate fi un desert gustos, un mic dejun lângă cafea sau o cină ușoară combinată cu o cană cu ceai.

Rețetă sugerată și foto: Viviana Costan. Poftă bună!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.