20 iunie 2024

Contact us

Premieră la Braşov Jazz & Blues Festival, ediția a VII-a

 Premieră la Braşov Jazz & Blues Festival, ediția a VII-a

Corky Laing, membru al trupei americane Mountain, vine pentru prima dată în România la Braşov Jazz & Blues Festival, ediția a VII-a

Între 31 octombrie și 3 noiembrie, la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov va avea loc cea de-a șaptea ediție Brașov Jazz & Blues Festival. 10 formații și peste 30 de artiști din toate colțurile lumii vor fi prezenți la ediția din acest an a festivalului internațional de jazz & blues de la Brașov.

În cele 4 zile de festival vor avea loc concerte la Teatrul Sică Alexandrescu, masterclass-uri și întâlniri cu artiștii invitați, iar seara, după festival, la Deane’s Irish Pub & Grill, vor avea loc concerte jam session.

Prima zi a festivalului, joi 31 octombrie,  este dedicată bluesului românesc și  aduce în fața publicului brașovean 2  proiecte de excepție:

– BERTI BARBERA & NICU PATOI deschid festivalul cu un concert care marchează lansarea unui nou album de blues – Blue Drops.

– EQUILATERAL este un spectacol al artei muzicale, în care toți cei implicați au valori comune și își împart colegial repertoriul și scena, se prezintă pentru prima dată publicului din Brașov și nu ar trebui să lipsească din agenda niciunui iubitor de concerte și de superlative muzicale.

Trei dintre cei mai buni chitariști ai României, Nicu Patoi, Florin Giuglea și Cezar Popescu, alături de alți instrumentiști valoroși precum Adrian Ciuplea, Mihai Ardelean, Răzvan „Lapi” Lupu, Hanes Radu și Berti Barbera, se vor revedea sub forma unui spectacol extraordinar în care chitara, stilul și virtuozitatea vor fi celebrate printr-un spectacol exploziv care poartă sugestiv denumirea de „EQUILATERAL”.

Următoarele două seri ale acestei ediții de festival vor fi dedicate blues-ului internațional. În cele 2 seri vor urca pe scenă artiști din S.U.A, Germania și Marea Britanie.

DORREY LIN LYLES & LK BAND (SUA/Germania) ne invită să luăm parte la o experiență muzicală unică, sexy și intoxicantă: un amestec perfect echilibrat de Gospel, Jazz, Soul și Blues. Misiunea ei este de a atinge sufletul publicului transmițând energie pozitivă cu o muzică ce pătrunde în suflet și traversează toate barierele care distrug ignoranța și ne unesc pentru a crea O SINGURĂ MARE FAMILIE.

DORREY LIN LYLES este un performer excelent și la Brasov va fi acompaniată de o trupă de instrumentiști excepționali: Lars Kutschke (chitară), Atilla Herr (chitară bass), Heiko Jung (tobe) și Till Sahm (pian).

BRUCE KATZ (SUA) este unul dintre marii pianişti de blues şi jazz din America, care a şi fost nominalizat de-a lungul carierei de 5 ori la categoria Cel mai bun pianist de blues din America.

Bruce este liderul trupei Bruce Katz Band de 25 de ani. În tot acest timp a cântat și înregistrat alături de Ronnie Earl, Delbert McClinton Band, Jaimoe’s Jasssz Band, John Hammond și cu alți artiști legendari.

În 2019 a câștigat alături de Giles Robson, Premiul pentru Albumul Acustic al Anului în cadrul Galei Blues Music Awards in Memphis.

Când mari maeştri ai muzicuţei ca Sugar Blue ori Paul Jones îl descriu pe GILES ROBSON  ca pe unul dintre cei mai mari muzicuţişti ai lumii, atunci e obligatoriu să fie ceva special acolo. Cu un stil unic, acest talent de clasă mondială vrăjeşte, pur şi simplu, orice audienţă. Vocea sa specială şi abilităţile de a-şi stăpâni perfect instrumentele l-au făcut faimos peste tot pe unde a concertat: Anglia, Rusia, Franţa, Olanda, Scoţia, Italia sau Elveţia, atât în show-uri individuale, cât şi în line-up-ul marilor festivaluri europene. Giles Robson este deja un nume important al scenei de blues din UK şi nu numai.

„Un talent fenomenal… Robson este un leader atât în a populariza muzicuţa în rândul generaţiei tinere, cât şi a satisface fanii clasici ai blues-ului care adoră să audă un maestru al genului” (Blues Revue Magazine, USA) sau „Blues-ul propus de Giles Robson poate fi descris ca unul extrem de rafinat. Acest om poate fi, cu siguranţă, cel mai bun muzicuţist al scenei contemporane” (The Daily Express) – sunt mărturii clare despre un muzician excepțional.

Putem spune fără emoții că una dintre revelațiile acestei ediții va fi prezența la Brașov a legendei rock CORKY LAING. Corky Laing, membru al trupei rock americane Mountain, are două Discuri de Aur, a fost vicepreședinte al A&R la Polygram, Canada, a fost inclus în Long Island Rock and Roll Hall of Fame, 2004 și a primit Premiul Bonzo Bash Legend (2014).

Ajunge pentru prima dată în România la Brașov Jazz & Blues Festival cu proiectul CORKY LAING PLAYS MOUNTAIN cu muzica care l-a făcut celebru.

Trupa MOUNTAIN a fost înființată în 1968 la New York de către Felix Pappalardi, producătorul trupei Cream.

Liderul trio-ului de blues rock MOUNTAIN era chitaristul Leslie West. Uneori, trupa performa și în varianta de cvartet alături de un pianist, așa cum s-a întâmplat și în cazul concertului susținut de MOUNTAIN la faimosul festival Woodstock.

Sound-ul caracteristic pentru muzica celor de MOUNTAIN este unul puternic de heavy blues rock cu improvizații inedite de chitară.

Hituri precum „Mississippi Queen” și „Nantucket Sleighride” i-au făcut celebri pe cei de la MOUNTAIN, și muzica lor este la fel de iubită și astăzi. Când Pappalardi părăsește trupa și este înlocuit de Jack Bruce, numele trupei se modifică în West, Bruce & Laing pentru o scurtă perioadă de timp. Totuși, deși componența trupei MOUNTAIN se schimbă de mai multe ori de-a lungul timpului, un aspect rămâne mereu constant, și anume: Corky Laing la tobe.

În 2015, Corky Laing reface din nou trupa și formează una dintre cele mai bune trupe de heavy blues rock. Alături de Corky Laing vor urca pe scenă la Brașov, Phil Baker la chitară și Mark Mikel la chitară bas: un trio care nu este în niciun fel inferioară originalului în ceea ce privește calitatea și puterea sunetului.

Ultima seară a festivalului este dedicată jazzului internațional.

DOCK IN ABSOLUTE este un trio din Luxemburg, compus din Jean-Philippe Koch – pian, David Kintziger – bas și Robert Ivanov – tobe. Ei combină diferite stiluri de jazz progresiv, clasic și rock. Muzica lor este variată, puternică și bogată. Trio-ul și-a prezentat muzica la multe festivaluri și evenimente, printre care Festivalul de Jazz din Tokyo, Festivalul Internațional de Jazz din Hong Kong, Festivalul de Jazz din Edinburgh, Festivalul de Jazz din Liverpool, Festivalul de Jazz de la Paris à la Cité, Festivalul Jarasum Int’l Jazz, Jazz Au Chellah, Ottawa Jazz Festival, Festivalul de Jazz May Penza, Festivalul Internațional de Jazz Beishan, Festivalul de Jazz de la Yokohama, Jazz Marathon din Bruxelles, Stuttgart Musikfest, Festivalul Jazz de la Südtirol, Festivalul de Jazz Aglan, etc.

Dock In Absolute este propunerea Rabobank Amersfoort Jazz, festival partener Brasov Jazz & Blues Festival.

Seria artiștilor de jazz virtuozi continuă în această ediție cu KEKKO FORNARELLI – unul dintre cei mai apreciaţi pianişti italieni al ultimului deceniu.

”Italia ne-a obișnuit cu calitatea artistică de sute de ani, școala, scena și nivelul de abordare fiind dintotdeauna excepționale. Calitatea muzicienilor și deschiderea spre fenomenul lărgit ne aduce în zilele noastre câteva reușite muzicale, cu propria estetică și un grup de muzicieni ajunși în vârful afișelor de festival european.

KEKKO FORNARELLI este unul dintre pianiștii cu școală de jazz care a ascultat și multă muzică actuală, cel puțin asta arată albumele lansate până acum, mai ales „Abaton”, lansat în 2018. Fornarelli merge dincolo de gen și formă și ramâne intens pe latura afectivă, capabil să-și descrie viața printr-un limbaj format din emoții și liniște tradusă, autentic și cursiv, surprinzător prin limpezime și efecte sonore. Până la ultimul detaliu, avem un album rafinat, modern, venit de la artiști în totalitate transpuși în propria dimensiune.” Sursa: romania-muzical.ro

Programul festivalul este completat ca în fiecare an de ateliere muzicale, întâlniri cu artiștii prezenți la festival și de o expoziție foto tematică.

Iată programul complet al festivalului:

Joi, 31 octombrie, ora 19.00

Seara de blues românesc

19:00 Berti Barbera & Nicu Patoi (Romania): ”Blue Drops” – lansare album

20:00 EQUILATERAL (Romania): Nicu Patoi, Florin Giuglea, Cezar Popescu & friends

Preț bilet: 45 lei

Vineri, 1 noiembrie, ora 19.00

Seară de blues internațional

19:00 Dorrey Lin Lyles & LK Band (SUA/Germania) – Gospel, R&B, Soul

21:00 Bruce Katz Band (SUA) – Acoustic Album Of The Year Award at Blues Music Awards 2019 in Memphis

Preț bilet: 45 lei

Sâmbătă, 2 noiembrie, ora 19.00

Seară de blues internațional

19:00 Giles Robson & Band (Marea Britanie) – Acoustic Album Of The Year Award at Blues Music Awards  2019 in Memphis

21:00 Corky Laing´s MOUNTAIN (Canada/USA) – Long Island Rock and Roll Hall of Fame, 2004  & Bonzo Bash Legend Award (2014)

Preț bilet: 45 lei

Duminică, 3 noiembrie, ora 19.00

Seară de jazz internațional

19:00 Dock in Absolut (Luxemburg)

21:00 Kekko Fornarelli Trio (Italia)

Preț bilet: 45 lei

MEET & GREET, foaierul Teatrului Sică Alexandrescu.

Intrarea gratuită

Joi, 31 octombrie ora 14.00: Equilateral;

Vineri, 1 noiembrie, ora 13:00: Bruce Katz & Dorrey Lin Lyles

Sambata, 2 noiembrie, ora 13.00: Corky Laing

MASTERCLASS, foaierul Teatrului Sică Alexandrescu.

Intrarea gratuită

Sâmbătă, 2 noiembrie, ora 14.00: Corky Laing

Sâmbătă, 2 noiembrie, ora 15.00: Bruce Katz

Duminică, 3 noiembrie, ora 12:00: LK Band

JAM SESSION, Deane’s Irish Pub & Grill.

Lars Kutschke Band (Germania/Ungaria).

Componență: Lars Kutschke (DE) – chitară, Attila Herr (HU) – chitară bass, Till Sahm (DE)  – pian, Heiko Jung (DE)  – tobe.

Joi, 31 octombrie, ora 22.00 – intrarea liberă

Vineri, 1 noiembrie, ora 23.00 – 15 lei

Sâmbătă, 2 noiembrie, ora 23.00 – 15 lei

Duminică, 3 noiembrie, ora 23.00 – intrarea liberă

Biletele au fost puse în vânzare online pe www.biletebrasov.ro și de la casa de bilete a Teatrului Sică Alexandrescu și la Sala Patria.

Sursa: comunicat remis La as prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.