29 martie 2024

Contact us

Prin tainele fotografiei, la pas cu Dan Dinu

 Prin tainele fotografiei, la pas cu Dan Dinu

Fotografia, memoria clipei de ieri sau de azi, gardianul timpului, emoția pasiunii, rămâne o frumoasă provocare. Fotografia, amintirea eternă a clipei de dragoste, a frumuseții naturii, a momentelor trăite peste ani şi ani rămâne o frumoasă patimă.

Incursiunea mea în lumea imaginii a început de la filmul alb-negru lat. Fascinat de imagini, de momentele surprinse am lucrat în vacanțe zilier, zi lumină. Am strâns bănuț cu bănuț și am cumpărat un aparat Smena 8M, apoi un Vilia și spre sfârșitul anilor ’80 am reușit să achiziționez un Zenit E cu obiectiv detașabil.

La acel moment lucrurile păreau simple. ISO la filmele alb-negru avea valoarea 100, iar ulterior, la începutul anilor ’90 am reușit să am filme cu ISO 200, maximum de sensibilitate în perioada respectivă. Pe fiecare cutie era un grafic cu timpul de expunere și diafragma recomandate în funcție de lumină, de vreme. Acestea erau standard și doar creativitatea, șansa și numărul redus de cadre (maxim 36 de poziții) te obligau să muncești fiecare imagine.

Improvizam în baie sau într-o cameră laboratorul foto. Era nevoie de întuneric pentru a nu se voala filmul sau hârtia foto. La veioză montam un celofan roșu iar aparatul de mărit îl împrumutam de la un prieten. Foarte greu găseam revelator și fixator, substanțe necesare prelucrării filmelor sau imaginilor de pe hârtia fotografică. Pentru a se contura imaginea mișcam hârtia foto în tăvița. Nu există bucurie mai mare decât să vezi cum hârtia albă începe să prindă viață. Ulterior am cochetat şi cu tehnica realizării diapozitivelor, mini tablouri fotografice a căror vizualizare se realiza prin proiectarea lor pe un perete sau cearșaf alb.

Anii s-au scurs și nu am mai ținut pasul cu pasiunea mea. Evoluția tehnologiei mi-a adus bucuria efemeră a imaginii: telefonul mobil. Între focalizarea digitală și cea optică există diferențe majore. Pașii m-au purtat spre un magazin foto. Nu aveam un buget agreabil dar am ieșit fericit din magazin cu o cameră compactă. Universul evantaiului de imaginii bătea la porțile sufletului meu.

Pe lângă cadrele realizate celor dragi am început să folosesc imaginile pentru a susține anumite materiale publicate pe bloguri. Evoluția aparatelor foto, a tehnologiei este dincolo de așteptări. Am făcut un efort şi am intrat în era dsrl.

Un aparat foto tip dsrl este o mică uzină cu posibilități multiple (performanţele diferă în funcție de producător şi generația produsului) iar simplul fapt că eşti în posesia acestuia nu-ţi garantează şi imagini de vis. Am „furat” câte ceva de ici de acolo şi imaginile mele au început să prindă viață, dar parcă erau ca mâncarea fără sare în bucate.

De multe ori întrebările adresate profesioniștilor le aducea zâmbetul pe chip şi o întrebare invariabilă: „Tu nu citești manualul de utilizare?”, urmând câteva sfaturi care nu aveau relevanță în produsul meu final.

Acesta a fost momentul când l-am descoperit pe Dan Dinu, fotograf profesionist şi trainer. În anul 2017 am parcurs două cursuri: „Natura în fotografie”, „Lightroom – editarea si indexarea fotografiilor” şi am participat la o tură foto în Maramureş sub lupa lui Dan Dinu. Acesta a fost momentul care mi-a redefinit atitudinea față de imagine.

Experiența şi cunoștințele acumulate de Dan Dinu în fotografia de peisaj şi wildlife sunt mai mult decât utile oricărui om pasionat de fotografie. Cursurile sunt interactive, opiniile personale sunt apreciate, încurajate şi dezbătute de Dan Dinu dar şi de ceilalţi participanți iar rezultatul este benefic pentru toată lumea. Alături de Dan am găsit răspunsul la multe întrebări care m-au frământat. Imaginile realizate de Dan Dinu au fost explicate şi disecate până la ultimul pixel, de la declanșare și până la imaginea finală, până fiecare dintre noi a înțeles ce trebuie să facă. În cadrul cursurilor am avut şi ture foto în teren, am testat aparatura lui Dan şi ulterior am discutat fiecare fotografie, fundal, încadrare, lumină, compoziție, despre tainele unei imagini frumoase.

Sâmbătă 31 martie a.c. pasionaţii de fotografie din Bucureşti, Mureş, Covasna şi Braşov au aniversat 11 ani PHOTOLIFE la Reci, judeţul Covasna.

Despre Dan Dinu (informaţii preluate de pe dandinu.net, romaniasalbatica.ro şi photolife.ro)

Din 2003, Dan Dinu a ales să își petreacă viața în Brașov, iar fotografia a prins și mai bine contur odată cu înscrierea în Fotoclubul EXDECO, unde imaginile de vacață suprinse până atunci, au început să capete și o oarecare viziune în abordarea autorului. Chiar dacă a încercat și alte genuri fotografice, Dan a rămas fidel fotografiei de natură și călătorie. Cel mai mult îi place să fotografieze în mediul natural, în locuri cât mai sălbatice și pline de viață, însă nu a trecut cu vederea satul românesc sau locurile încărcate de istorie.

În prezent Dan Dinu este vicepreședintele Fotoclubului EXDECO din Brașov și coordonatorul proiectului PHOTOLIFE, pe care l-a înființat în 2007. A publicat fotografii, articole si interviuri in National Geographic, PHOTO Travel, National Geographic Traveler, PHOTO Magazine, FOTO 4 all, Foto-video, www.foto-magazin.ro, www.nikonisti.ro, dar si pe site-uri internationale WWF (www.panda.org) sau Manfrotto (www.manfrottoschoolofxcellence.com).

Până în prezent autorul are peste 70 de lucrări fotografice acceptate în saloane de fotografie naționale și internaționale și este artist al Federației Internaționale de Artă Fotografică cu distincția AFIAP.

În ultimii ani a avut ocazia să colaboreze în proiecte importante de fotografie, cum ar fi Wild Wonders of Europe sau Rewilding Europe și este fotograf colaborator al WWF (World Wide Fund for Nature), cea mai mare organizație de protecția mediului din lume.

Experiența lui în practicarea fotografiei de peisaj și wildlife și cunoștințele acumulate în turele realizate și în proiectele de conservare în care s-a implicat alături de WWF sau Propark,  vă vor fi utile pentru a învăța cât mai multe despre fotografia de natură. Dan este inițiatorul România Sălbatică, cel mai mare proiect de fotografie de natură realizat până acum în țara noastră și este președintele Forona (Organizația fotografilor de natură din România).

DRS 06 – Making of 01-05 from Dan Dinu on Vimeo.

Dan a avut 6 expoziții personale și numeroase videoproiecții și a participat la multe expoziții de grup. A vizitat și fotografiat până acum în peste 30 de țări.

PORTOFOLIU

+ 6 expoziții personale și numeroase videoproiecții și expoziții de grup
+ lucrări publicate în diverse reviste și albume de profil
+ artist al Federației Internaționale de Artă Fotografică și distincție AFIAP
+ peste 70 de lucrări acceptate la saloane de fotografie naționale și internaționale și peste 20 de premii obținute
+ inițiatorul România Sălbatică, cel mai mare proiect de fotografie de natură realizat până acum în țară
+ colaborator al unor proiecte de fotografie importante precum Wild Wonders of Europe sau Rewilding Europe
+ fotograf colaborator al WWF (World Wide Fund for Nature), cea mai mare organizație de protecția mediului din lume.

Dan Dinu este ambasador Nikon.

Imaginea principală tură foto aniversară 11 ani PHOTOLIFE: Dan Dinu

Galeria din acest material vă arată o parte din ceea ce poate realiza un pasionat de fotografie. Foto Dan Străuţi

Video: facebook, YouTube şi Vimeo

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.