27 februarie 2024

Contact us

„Repere sentimentale”, un recital extraordinar cu soliști de excepție

 „Repere sentimentale”, un recital extraordinar cu soliști de excepție

Sâmbătă, 30 martie 2019, de la ora 18.30, în Sala Operei, la finalul Lunii Mărțișorului, vă invităm la Recitalul extraordinar intitulat „Repere sentimentale”, susținut de soprana Aida Pascu (Opera Națională București), baritonul Ionuț Pascu, acompaniați la chitară de Bogdan Mihăilescu.

Programul muzical oferă multă bogăție sonoră prin prezența vocii de soprană, dar și a celei de bariton, trecând de la registrul acut îmbietor și sensibil la cel al sunetelor vocale grave și severe. Varietatea este completă, de la duete soprană/chitară la cele de bariton/chitară în schimburi de apariții scenice până la surpriza de la final când ambele voci, soprana și baritonul, acompaniate de chitară, vor crește potențialul melodic și armonic.

„Repere sentimentale” este o colecție ce conține unele dintre cele mai frumoase cântece de iubire din țări etalon ale compoziției camerale din lumea largă, și cea veche europeană, și cea nouă, de peste Ocean. Perioada acoperită este cea din Romantism și până la compozitorii moderni, cu miză puternică pe sentimentalismul expresiei și semanticii sonore.

În programul recitalului sunt cuprinse melodii celebre din Franța, piese ce trec cu ușurință prin impresionismul francez și se completează cu profunzimea mesajului francofon al unor trăiri intense și pătimașe (Reynaldo Hahn – „Si mes vers avaient des ailes”, Francis Poulenc – „Les chemins de l’amour”). Melodiile Italiei sunt inconfundabile și se lasă fredonate chiar de la primele măsuri cântate, bazându-se pe globalismul obținut ușor prin cucerirea inimilor peste tot în lume (Ernesto de Curtis – „Torna a Surriento”, S. Cardillo/R. Cordiferro  – „Core’ngrato”).

Din cântecele Spaniei, cei trei protagoniști ai recitalului vor face o trecere în revistă a unor sentimente, de la nostalgie și visare până la focul spaniard, cu temperament incandescent (F. Obradors – „El Vito”, Lacalle Garcia – „Amapola”). Austria este reprezentată în program de Franz Schubert și a sa faimoasă serenadă „Ständchen”.

Cântecele de peste Ocean (din America de Sud) păstrează originea latină din bătrânul continent, scrise de compozitori cuceritori ai inimilor din Argentina, Columbia, Venezuela și Mexic, ca un curcubeu al unei unice entități (Manuel Maria Ponce – „Estrellita”, Astor Piazzolla – „Chiquilin de Bachin”, Fernando Carlos Tavolaro – „El amor siempre es de a dos”).

Preț bilete: 20 lei

Aida Pascu

Tânăra soprană, studentă în anul I la Universitatea Națională de Muzică București, secția canto clasic, și absolventă a secției de filologie bilingv-spaniolă a Liceului Teoretic Bilingv „Miguel de Cervantes” din București, este născută într-o familie de muzicieni, cântăreți de operă, care i-au asigurat pregatirea muzicală încă din copilărie.

Activează, din anul 2008 și până în prezent, în corul de copii al Operei Naționale București, în cadrul căruia a avut numeroase momente solistice. Evoluția ei a fost marcată de obținerea Medaliei de Aur (Golden Medal – High Distinction) la concursul „Vienna International Competition”, precum și debutul în rolul Pamina, din opera „Flautul fermecat” de W.A. Mozart, în cadrul Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical „Ludovic Spiess” al Operei Naționale București – ambele evenimente având loc în ianuarie 2019.

Urmându-și studiile și dedicând deosebită atenție pregătirii individuale, studenta vizează noi proiecte, care vor contribui la formarea sa ca tânără artistă.

Sursa si imagini: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.