2 decembrie 2023

Contact us

România la feminin, subiectul egalității de gen

 România la feminin, subiectul egalității de gen

La inițiativa eurodeputatei și copreședintei REPER, Ramona Strugariu, voci importante ale principalelor partide parlamentare s-au adunat în weekend la Brașov, într-o consultare transpartinică a societății civile și a mediului antreprenorial cu privire la egalitatea de gen, creșterea reprezentării femeilor în politică, provocările lor în economie şi în societate, combaterea violenței domestice, a hărțuirii sexuale și facilitarea accesului la servicii medicale de calitate.

„O Românie vizibilă și incluzivă nu poate avea femei invizibile. Vocea noastră trebuie să fie auzită în fiecare zi, nu doar în luna martie. Este o voce cu drepturi egale la nivel politic, economic, social, academic, pretutindeni. M-am bucurat să pot găzdui un astfel de eveniment-marton, de aproape 6 ore, în compania a peste 100 de reprezentante şi reprezentanți ai comunității, mediului antreprenorial, societății civile, colegi din REPER, USR, PNL și PSD. Trebuie să lucrăm împreună pe astfel de teme. Doar cu majorități parlamentare se pot adopta propuneri legislative pentru ca femeile României să fie acolo unde îşi doresc să fie, să se simtă în siguranță, independente, să aibă acces, oportunități, să facă pasul înainte către politică sau carierele pe care şi le doresc. Venim din partide cu ideologii diferite, dar nu din lumi diferite. Cea de acum, europeană, liberă,   democratică, cu toate beneficiile ei, trebuie să le aparțină şi femeilor, în egală măsură. Sper să colaborăm pentru ca acestă agendă să devină o realitate în România. Numai aşa se poate. Le mulțumesc colegilor care au răspuns afirmativ invitației mele, îmi doresc să fim tot mai mulți, iar legislația care susține egalitatea de gen şi de şanse să aibă cele mai largi majorități de adoptare, într-o bună zi. Apoi să o implementăm real. Cred că putem face asta. Cu negocieri, cu oricâte dezbateri este nevoie să avem, căutând acele puncte de echilibru care să ne ajute să avansăm, cu maturitate şi perseverență”, a afirmat copreședinta REPER, Ramona Strugariu, citată de La pas prin Brașov.

Evenimentul a fost structurat pe 3 secțiuni: oportunitateaa cotelor de gen în politică; rolul femeilor în societate și în economie; sănătatea și drepturile reproductive ale femeilor din România.

Printre experții prezenți la eveniment s-au numărat Oana Băluță, conferențiar, Facultarea de Jurnalism și științele comunicării din cadrul Universității București, Elena Calistru, președinta Funky Citizens; Mirabela Miron, președinta Organizației Femeilor Antreprenor UGIR, Laura Albu, preşedinta Romanian Women’s Lobby, Daniela Drăghici, vicepreşedinta organizației Sexul vs Barza, Andrada Cilibiu, expertă a Centrului Filia, Sorin Cucerai, publicist şi analist.

Subiectul egalității de gen i-a adus împreună, la masa discuțiilor, pe reprezentanții REPER, USR, PNL și PSD

Evenimentul s-a bucurat de o reprezentare politică pe măsură: fosta ministră a sănătății, Ioana Mihăilă (REPER), deputatele Oana Cambera și Simina Tulbure (REPER); viceprimărița Brașovului, Flavia Boghiu (USR); fosta ministră a fondurilor europene, actual secretar de stat Roxana Mînzatu (PSD); reprezentanți PNL ai Consiliului Județean Braşov şi ai organizației locale.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Elenei Belloiu şi al organizației Femeile se implică, un pol de excelență braşovean şi național pentru egalitatea de gen şi de şanse.

Mulțumiri speciale se îndreaptă către medicul braşovean Adrian Purcărea, care a răspuns invitației de a contribui cu o perspectivă profesională excelentă la calitatea dezbaterilor.

Pornind de la concluziile evenimentului, Partidul REPER va lansa în curând pilonul de gen REPER, un document cu propuneri şi soluții legislative la problemele cu care se confruntă femeile din România.

Sursa si imagini (credit foto neprecizat): comunicat remis la pas prin Brașov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.