15 octombrie 2024

Contact us

Sala Operei: „Cavalleria Rusticana” de Pietro Mascagni

Duminică, 27 mai 2018, de la ora 18.30, în Sala Operei, este programat spectacolul cu opera „Cavalleria Rusticana” de Pietro Mascagni. Acest spectacol este unul extraordinar și este dedicat retragerii de pe scena Operei Brașov a sopranei Ioana Mărgărit.

Ioana Mărgărit a petrecut pe scena Operei Brașov, ca solistă, mai mult de 23 de ani, jucând în numeroase opere și operete, dintre care amintim: „Nunta lui Figaro”, „Don Giovanni”, „Cosi Fan Tutte” – W.A. Mozart, „Traviata”, „Il Trovatore” – G. Verdi, „Boema”, Tosca”, „Madama Butterfly” – G. Puccini, „Paiațe” – R. Leoncavallo, „Liliacul”, „Sânge vienez” – J. Strauss, „Contesa Maritza” – E. Kalman, „Văduva veselă” – Fr. Lehar. A abordat, de asemenea, și repertoriul vocal-simfonic: „Stabat Mater” de G.B. Pergolesi, „Requiem” de W.A. Mozart, „Recviem” de G. Verdi sau „Messias” de G.F. Handel.

Drama pe care o trăiesc personajele din opera „Cavalleria Rusticana” se petrece în ajunul sărbătorilor pascale. Libretul operei, inspirat după nuvela scriitorului Giovanni Verga, este creat de Giovanni Targioni-Tozzetti și Giovanni Menasci. Prima reprezentație a avut loc la Teatrul Costanzi din Roma, în anul 1890. Pietro Mascagni a compus această operă la îndemnul libretistului de Giovanni Targioni-Tozzetti, după ce se publicase în revista „Teatro Illustrato” un concurs componistic de opere într-un act desfășurate într-un decor unic.

În câteva luni, opera era creată. Mascagni a aflat că este câștigătorul concursului. Astfel, opera a fost imediat pusă în scenă, jucându-se de câteva ori la rând cu mare succes. Temutul critic muzical Eduard Hanslick a remarcat „talentul proaspăt energic și sincer” al lui Pietro Mascagni. Muzica și desfășurarea acțiunii  au o puternică individualitate etnică, acțiunea petrecându-se în Sicilia. Drama pasională se desfășoară rapid, cursiv, cu accente pasionale profunde.

În distribuție: Ioana Mărgărit – Santuzza, Cosmin Marcovici (Opera Națională Română Iași) – Turiddu, Cristina Roșu – Mama Lucia, Vasile Chișiu (Opera Națională București) – Alfio, Anca Panait – Lola.

Orchestra Operei Brașov va fi condusă de maestrul Mircea Holiartoc, iar regia spectacolului este semnată de Cristian Mihăilescu. Coregrafia: Nermina Damian. Dirijor cor: Leonard Boga. Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov.

Preţ bilete: 30 lei; 20 lei

În stagiunea 2017 – 2018, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor (în cazul în care rămân bilete disponibile).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.