27 februarie 2024

Contact us

Scrisoare deschisa adresata autoritatilor publice locale brasovene

 Scrisoare deschisa adresata autoritatilor publice locale brasovene

SCRISOARE DESCHISA ADRESATA AUTORITATILOR PUBLICE LOCALE BRASOVENE

SE POATE, spun autoritatile prin S.P.L.T  !

NU SE POATE, zicem noi !

Chiar daca la acest moment nu am dorit sa facem remarci privind strategia de incalzire a Brasovului, votata de catre Consiliul Local in sedinta de Vineri, 27.01.2018, se pare ca suntem obligati sa o facem, raspunzand astfel „provocarilor” si replicilor date de catre „purtatorul de cuvat al strategiei”, seful SPLT, micilor noastre comentarii de pe Facebook. Acest mesaj nu se adreseaza doar sefului SPLT, ci tuturor celor responsabili de falimentarea sistemului centralizat de incalzire din Brasov, fara exceptie ! Este adresat cu precadere primarului Brasovului si vice-primarului direct implicat, cel care a devenit in ultimul timp purtatorul de cuvant al celui dintai. Nu in ultimul rand, consilierilor locali, care din pacate, fac „figuratie” in toate temele majore ale comunitatii, unii la putere, altii in „opozitie” !

Toate lucrurile spuse in ultimele zile despre strategia de incalzire a brasovului, le-am mai auzit spuse de prea multe ori si in anii trecuti, insa fara masuri concrete si vizibile. Da, va dam dreptate SPLT, lumea s-a saturat de povesti si de acei „gica contra” la care faceati referire, insa lumea s-a saturat si mai tare de minciunile politicienilor si de manipularea ordinara a acestora ! Da, brasovenii s-au saturat de bataia de joc la care au fost supusi in ultimii ani din partea decidentilor politici, carora, fara sa le pese catusi de putin de cetatenii brasovului, i-au lasat fara apa calda si caldura ca in vremurile comuniste. Da, s-au saturat ! Da, s-au saturat de promisiuni si asigurari ieftine si desarte, aveti dreptate. Aceste cuvinte le-am mai auzit noi…parca il auzim si acum, de data aceasta prin vocea dvs. pe primar, vorbind din 2012 pana in 2015 despre aceste lucruri si pe actualul vice-primar, vorbind in 2016, ca si acum, despre readucerea sistemului centralizat de incalzire la functionare optima si la profitabilite.

In primul rand, dorim sa va transmitem faptul ca, nu se mai poate reabilita acest sistem de incalzire pentru ca nu se doreste sa se poata, intelegeti ? Cine doreste sa ne contrazica sa o faca cu argumente, insa cu certitudine, timpul o va dovedi. Oricum, aceasta tema este una electorala, de acolo si termenul 2020 si 20250, ca de fapt, si multe altele teme ( a se vedea aeroport, spital, etc.) Aici nu este vorba despre dvs., ca sef serviciu, intelegeti ? Nu, catusi de putin,  pentru ca dvs. NU PUTETI DECIDE, chiar daca vi s-a dat cumva aceasta impresie ! Tot ce auziti si vedeti in jurul dvs.este pura DEMAGOGIE si simpla TEORIE, este un mare ABUR si o mare GARGARA, insa de mult rasuflata ! Mult trambitata „strategie de incalzire a Brasovului” va fi principala tema de campanie electorala a celor „marunti”, care vor candida la alegirile locale din 2020 ! Rugam presa sa urmareasca acest aspect si le multumim pentru vigilenta !

In al doilea rand, in ultimii 28 de ani Brasovul nu a avut, dupa cum nici acum nu are, o STRATEGIE DE TERMOFICARE REALA, ADEVARATA ! Dupa CET, totul a devenit o pura mascarada, o mare minciuna si o mare vrajala politicianista, care, in functie de campaniile electorale si de interesele personale ale decidentilor, in frunte cu „decidentul sef”, a fost tratata dupa cum au dorit acestia; o data PRO o data CONTRA….in functie de interesele lor economice si politice. In anul 2010, s-a aprobat marea si mult asteptata strategie de termoficare a Brasovului, cu „geniala” idee de infiintare a SC. Tetkron Srl. Ce s-a ales de „marea strategie”? De exemplu, in anul 2010, anul constituirii Tetkron, s-au debransat de la sistemul centralizat aproape 10.000 de apartamente !!!

A existat cu adevarat o strategie ? Nu ! Sau daca da, atunci halal strategie ! Daca exista strategia despre care s-a vorbit atunci si despre care se vorbeste acum, se intampla acest lucru ? Nu ! Nu, deoarece in 2012, cum necum, s-a reusit cumva stoparea debransanrilor. De ce nu ar fi reusit acest lucru si in 2010 ? Cu siguranta s-ar fi reusit, daca se dorea cu adevarat acest lucru ?

Apoi, aceasta societate de termoficare, inaugurata cu mare tam tam, in 2 ani de la infiintare a inregistrat o pierdere de aproape 2 mil euro, suma acoperita ulterior din bugetul local. Dupa numai 5 ani de „activitate” avea deja „pierderi” de aproape 10 mil. euro, sume acoperite din nou de la bugetul local (bani publici, banii nostri, banii contribuabililor). In final, in mai putin de 7 ani de la infiintare a ajuns la faliment. Concluzia finala? Tetkron = masina de spalat bani publici ! Am auzit atunci aceleasi vorbe, acelas entuziasm al persoanelor puse in fruntea acestui SRL, exact ca si acum. Nimic sigur, nimic real, nimic in favoarea brasovenilor, insa cu un cost enorm, pe spatele, sanatatea si banii brasovenilor. Sa stiti ca nu din senin s-au sesizat organele abilitate in investigarea neregulilor si infractiunilor ( Curtea de Conturi si DNA), privind „posibile” fapte de coruptie, evaziune fiscala, abuz in serviciu, complicitate la abuz in serviciu si altele…!

In anul 2013, „alti bani alta distractie”pe bani publici. Alt plan, alta strategie, alte promisiuni, alte minciuni, alta prostire a populatiei, alta manipulare ordinara. Pentru a nu se uita bataia de joc la care au fost supusi brasovenii in toti acesti ani, va reamintim, cu probe, ceea ce s-a intamplat si va prezentam azi cateva aspecte din „strategia” 2013, ramasa doar pe hartie, insa aprobata de Consiliul Local, dar nepusa in aplicare. Publicam atasat acestui material, doua planse dintr-un document public care merita studiat. Alte povesti, alte planuri si alta „strategie”. Concluzia ? FALIMENT ! Din pacate, nici SPLT nu poate avea alta soarta, decat cea a „predecesoarei” SC Tetkron, faliment ! Noroc ca este serviciu public si acesta este „dus in spate”de contribuabilii brasoveni si nu poate falimenta.

Mai departe. In anul 2015 – intrerupere de furnizare a apei calde pentru luni de zile. In anul 2016, din luna Aprilie pana in Decembrie, lipsa apa calda si caldura…..Intelegeti despre ce vorbim ?  Sau va faceti ca nu stiti, nu vedeti, nu auziti ? Vorbim despre fapte concrete, nu despre vorbe si nu va spunem povesti de popa beat (vorba ardelenilor) cum incercati din nou sa ne spuneti dvs. ! Este ca in fotbal…fotbalul este pe goluri, nu pe faze, nu pe „scheme”, nu pe teorie, ci pe goluri, intelegeti ? Pe cine credeti ca mai prostiti ? Credeti cumva ca brasovenii au uitat de tot, credeti cumva ca sunt prosti si nu vad ce se intampla ? Cine va mai crede ? Nu, nu pe dvs. ci pe cei care v-au pus in fruntea acestui serviciu si va „imping” sa vorbiti despre el ca si cum ar fi al dvs. „pe persoana fizica” sau ca si cum ar fi o societate privata. SPLT, nu este srl-ul cuiva, nici macar al celor care decid in aceasta vreme traiul si bunastarea brasovenilor. SPLT este un serviciu public, al nostru al tuturor, insa, bazati pe realitatea traita si simtita pe pielea noastra in toti acesti ani, nu putem sa mai fim de acord cu dvs. Trebuie sa stiti ca nu mai reusiti sa ne convingeti, in nici un fel, intelegeti ?

S-a vorbit apoi despre dezvoltarea sistemului centralizat de termoficare prin atragerea de noi clienti (dezvoltatorii imobiliari). Discutia aceasta am mai auzit-o si noi, in 2010, in 2013 si in 2016, discutie care acum se reia din nou. Daca exista o vointa reala de eficientizare a sistemului, atunci toate actualele dezvoltari imobiliare ar fi avut la aceasta ora incalzire centralizata. Mall-ul Coresi ar fi fost bransat la acest moment la sistemul centralizat, toate scolile si gradinitele ar fi avut susrsa duala de incalzire, iar una era din sistemul centralizat. Daca chiar s-ar fi dorit ca acest sistem sa fie eficient, s-ar fi bransat toate institutiile publice la aceasta sursa de incalzire, intelegeti ? Vorbiti despre „gica contra”? Din pacate, cei mai multi „gica contra” sunt chiar in randul celor care decid cu privire la aceasta chestiune si mult mai putini in randul Asociatiilor de Proprietari. De fapt, credem ca gica contra aveti chiar si in randul subordonatilor dvs. care au trecut prin toate aceste „transformari” si „incercari” de functionare a sistemului, insa chiar si lor li s-a „acrit” de atata minciuna, demagogie si manipulare. In realitate toate aceste, asa zise incercari, sunt doar mimate, insa insuficient de bine pentru ca brasovenii sa nu se „prinda” de „figura”! Ati declarat faptul ca, la sistem ar mai exista bransate 6300 apartamente si ca, pentru a fi eficient sistemul ar trebui sa aiba un numar total de 11.500 de apartamente. In acelas timp, vice-primarul declara ca ar mai fi bransate la acest moment inca 7000 de apartamente. In realitate acestea sunt cu putin peste 6000 ! Oricum, trecand peste detalii, va rugam sa ne spuneti, de fapt, sa spuneti brasovenilor, nu noua, de unde mai „scoateti” diferenta ? De unde, deoarece cei debransati de la sistem nu se vor mai intoarce niciodata la acesta. La prezentarea strategiei nu s-a vorbit nimic (aproape nimic) despre acesti consumatori (6000), ramasi captivi in sistemul centralizat. S-a vorbit doar despre niste potentiali clienti din randul dezvoltatorilor imobiliari, clienti virtuali care in realitate nu exista. S-au vorbit din nou vorbe, insa nimic concret. Intrebare ! Care sunt pasii care urmeaza sa fie facuti, in mod concret, in acest an, pentru ca, in primul rand brasovenii sa nu mai ramana fara apa calda si caldura si apoi, sa reusiti sa faceti sistemul eficient si sustenabil ? Daca aveti acesti „pasi” in strategie, va rugam sa-i comunicati public. Doriti cu adevarat sa faceti macar un pas inspre cetateni si sa veniti in sprijinul celor care mai depind de acest sistemul centralizat si implicit de SPLT ? Daca da, atunci incetati sa-i mai puneti pe drumuri pe toti administratorii de imobile si presedintii de asociatii de proprietari. Vin lunar la sediul SPLT sa-si ridice facturile ! Ce-i asta ? „Impotenta” administrativa sau nesimtire si bataie de joc la adresa acestora ? Se stie foarte bine ca majoritatea administratorilor si presedintilor de asociatii sunt persoane in varsta si foarte in varsta ( trecuti bine de 60-70 ani). Sunteti un furnizor de servicii ca si toti ceilalti, insa pretindeti clientilor ( Asociatiilor de Proprietari ) sa vina in fiecare luna sa-si ridice facturile, apoi sa va colecteze banii si apoi sa-i verse in conturile dvs.  Nu sunteti in stare sa va incasati banii pentru utilitatea prestata ? Daca nu sunteti in stare lasati-i pe altii ! Va rugam sa numiti un prestator de servicii si utilitati care procedeaza ca dvs. ! Va asiguram ca nu exista ! oricum, va asiguram ca suntem determinati sa facem toate demersurile legale pentru ca aceasta practica abuziva si inumana sa inceteze.

In final, dorim succes tuturor celor implicati in „fenomen”, insa ar fi timpul sa incetati cu planurile si strategiile pe hartie si sa le puneti in practica. Este timpul sa incetati o data cu minciunile si manipularile ieftine, vorbe fara suport real, folosite exclusiv pentru imagine proprie sau imagine de partid, pe „spatele” si banii brasovenilor !

Cu deosebita si adanca intristare,

Consiliul Director al FAP Brasov

Presedinte Vasile Emil Martin

Graficele au fost transmise de FAP Brasov

Redactia

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.