Arhive etichetă: Aleea După Ziduri

A fost finalizată prima etapă de amenajare a piațetei de legătură între Piața Sfatului și Aleea După Ziduri

Prima etapă de amenajare a piațetei de la adresa Piața Sfatului 27, care face legătura dintre Piața Sfatului și Strada Mureșenilor cu Aleea După Ziduri, a fost finalizată. Lucrarea de pavare, dificilă din cauza lipsei meseriașilor care mai cunosc această tehnică, s-a încheiat.

„Astăzi (nr: 17 august a.c.) s-a finalizat prima etapă de lucrări în Piața Sfatului 27. Urmează ca rețeliștii să își translateze cablurile aeriene în tubulatura instalată de noi în această piață. Am finalizat partea de paviment, iar echipa de muncitori de aici va fi relocată în zona străzii Apollonia Hirscher la intersecție cu Castelului, unde realizăm lucrările pentru pietonalul aprobat și validat de Consiliul Local.

Urmează să derulăm a doua etapă în Piața Sfatului 27, Canalul Graft, care va fi modelat conform soluției găsite de specialiști, iar de miercuri sau joi vom intra în grotele de după ziduri, pentru a face prima etapă de curățenie și igienizare a interiorului, după ce până acum am adus curentul electric în zonă. Suntem în graficul pe care ni l-am propus, corelat cu proiectul de canalizare a locuințelor din Șchei care deversau în canalul Graft, și de asemenea cu constructorul de la cinematograful Popular, unde cred că vom face recepția luna viitoare, și care și acesta se încadrează în proiectul parcului cultural După Ziduri, pe care îl derulăm împreună cu asociația Amural“, a declarat primarul George Scripcaru.

„Decizia asupra acestor lucrări a fost luată împreună cu reprezentați ai ordinului Arhitecților, în ideea că în momentul în care turnul din această locație va avea situația juridică clarificată, vom gândi împreună o soluție coerentă care să includă și spațiul deja amenajat, astfel încât în această locație să se poată organiza evenimente de interes public, pentru locuitorii Brașovului și pentru turiști.

Într-o etapă ulterioară se va restaura zidul, iar vineri, în ultima ședință a Consiliului Local, a fost aprobată includerea imobilului de la această adresă aici în proiectul-pilot care se desfășoară din anul 2018, de reabilitare a fațadelor din Centrul vechi. Se vor demara procedurile pentru reabilitarea întregii anvelope a imobilului de la Piața Sfatului 27. Chiar dacă în acest moment nu avem o sumă exactă, în buget a fost inclusă suma de 40.000 de lei pentru această reabilitare, municipiul având aproximativ 60% din proprietate.

Reabilitarea acestei zone face parte dintr-un proiect mai amplu, prevăzut și de Planul Integrat de Calitate a Aerului și Strategia de Adaptare la Schimbări Climatice, adoptate de municipalitate, prin care ne dorim, în primul rând pentru cetățenii Brașovului, să recâștigăm cât mai multe spații publice. În continuare, este în lucru partea de pietonal pe Apollonia Hirscher, va urma lucrarea de pe Aleea George Coșbuc și, după obținerea autorizației de construire, probabil anul viitor, zona Modarom – Liceul Unirea – Prefectură,“ a explicat Marilena Manolache, Arhitectul-șef al municipiului.

Proiectul a demarat anul acesta, prin redeschiderea accesului dinspre Piata Sfatului 27 către Aleea După Ziduri, blocat de o construcție realizată abuziv și care nu făcea parte din zidul fortificat al vechii cetăți.

Spațiul a fost remodelat, prin reorganizarea circulației și reducerea numărului de mașini cu acces în zonă, în vederea asigurării unui mediu optim pentru locuințele cu front la zona studiată. A fost refăcută și modernizată infrastructura pieței și înlocuită îmbrăcămintea din calupuri de bazalt care era degradată, cu un pavaj identic, din calupuri de bazalt de 9 x 9 cm. Suprafața pavată este de 1.400 mp, la care se adaugă 140 metri liniari de rigolă, de asemenea nou-realizată.

În piațetă vor fi plantați mai mulți arbori de înălțime medie și arbuști, iar pe o latură va fi creată o zonă verde, pe care, de asemenea, vor fi plantați mai mulți arbori. Vor fi amplasate mai multe bănci, care să se încadreze cu specificul arhitectural al piațetei.
Pentru a oferi siguranță, precum și pentru buna funcționare a spațiului studiat, vor fi amplasate corpuri de iluminat LED, noi, pe modelul celor folosite pe celelalte străzi din Centrul vechi: în gangul care face ieșirea către Piața Sfatului și strada Mureșenilor, au fost deja montate corpuri de iluminat suspendate, iar în piață, acestea vor fi amplasate pe stâlpii care au fost deja montați.

Zidul cetății este iluminat cu 12 spoturi încastrate în pavimentul pieței, iar turnul este și el iluminat cu două reflectoare încastrate în paviment, în fața acestuia,se propun a se ilumina cu reflectoare amplasate la baza acestuia. Iluminatul general va fi asigurat de corpuri de iluminat înalte.

A fost avut în vedere și racordul la rețeaua de apă și canalizare, pentru a asigura atât cișmele, cât si posibilitatea realizării unei eventuale fântâni arteziene.

Lucrarea este parte parte dintr-un proiect mai amplu pe care municipalitatea și l-a propus în zona Biblioteca Județeană – maternitate, de-a lungul canalului Graft, după rezolvarea unor probleme de natură juridică cu Consiliul Județean, care avea în administrare turnurile și bastioanele din zonă. Proiectul vizează punerea în valoare a tuturor obiectivelor din zonă, începând cu zidurile și cele două turnuri, și terminând cu grotele de după ziduri, piațeta în curs de amenajare și cinematograful Popular, de asemenea în reabilitare, care va fi transformat într-un centru cultural.

Foto: Primaria Brasov

Sursa: comunicat remis La pas prin Brasov

Piațeta din zona Aleii După Ziduri – Piața Sfatului nr. 27 va fi deschisă în această vară

Lucrările de amenajare piațetei care face legătura dintre Piața Sfatului și Aleea După Ziduri sunt în plină desfășurare. În acest moment se lucrează la montarea pavajului din piatră naturală din granit, iar peretele de cărămidă, construit ilegal, care bloca accesul dinspre Aleea După Ziduri a fost dezafectat.

După finalizarea montării pavajului în viitoarea piațetă, lucrările vor continua și în gangul de legătură cu strada Mureșenilor. În paralel, se vor executa lucrări de restaurare ale zidului de apărare și de instalare a iluminatului public, inclusiv cel arhitectural.

„Este un proiect inclus în planul de reamenajare a municipiului Brașov pentru anul 2020, pe care îl derulăm în momentul de față, un proiect important pentru centrul Municipiului Brașov, care se corelează cu reamenajarea fostului Cinematograf Popular, ca și investiție a municipiului Brașov. Corelăm cele două componente pentru că accesul la fostul Cinema Popular se va face pe Aleea După Ziduri și este un lucru benefic să creăm și această zonă de relaxare între Piața Sfatului și Aleea După Ziduri, prin deschiderea piațetei.

Se lucrează la ambele proiecte în perioada aceasta, iar în scurt timp vom face și o curățenie a cursului de apă din zonă, pârâul Graft. Totodată, vom moderniza și iluminatul public. Ulterior, împreună cu o asociație culturală, un ONG, vom gândi un proiect de exploatare turistică și culturală a întregii zone, inclusiv a catacombelor și turnurilor, pentru a-i da o altă funcționalitate și un alt aspect acestei părți a orașului, față de ce este în prezent”, a spus George Scripcaru, primarul Municipiului Braşov.

Cele mai complexe lucrări din această amenajare sunt cele de montare a pietrei naturale, care se va face sub forma unui arc de cerc.

„În acest moment lucrăm la montarea pavajului, care este o lucrare destul de complexă, având în vedere că modelul este în formă de coadă de păun. A fost redeschisă deja legătura dintre Aleea După ziduri și piațetă. De asemenea această zonă, ca și gangul de acces dinspre Piața Sfatului, vor fi pavate cu granit, tot cu modelul în coadă de păun folosit în piațetă. Practic este o reamenajare completă, din strada Mureșenilor până la Aleea După Ziduri. Reamenajarea piațetei presupune și restaurarea zidului și montarea iluminatului arhitectural. Va fi o piațetă foarte frumoasă pentru centrul istoric al Brașovului“, a declarat Gheorghe Neagu, șef de șantier RS Activ SRL, firma care execută lucrările, citat de La pas prin Brasov.

 Descriere proiect:

Acest spațiu va fi remodelat, prin reorganizarea circulației și reducerea numărului de mașini cu acces în zonă, în vederea asigurării unui mediu optim pentru locuințele cu front la zona studiată. În acest sens, se va executa înlocuirea îmbrăcăminții din calupuri de bazalt care în prezent este degradată, cu un pavaj identic, din calupuri de bazalt de 9 x 9 cm.

În piațetă vor fi plantați mai mulți arbori de înălțime medie și arbuști, iar pe o latură va fi creată o zonă verde, pe care, de asemenea, vor fi plantați mai mulți arbori. Vor fi amplasate mai multe bănci, care să se încadreze cu specificul arhitectural al piațetei.

Pentru a oferi siguranță, precum și pentru buna funcționare a spațiului studiat, se propune amplasarea unor corpuri de iluminat care să asigure o vizibilitate optimă.

Zidul cetății, cât și turnul existent se propun a se ilumina cu reflectoare amplasate la baza acestuia. Iluminatul general va fi asigurat de corpuri de iluminat înalte.

Se va avea în vedere și racordul la rețeaua de apă și canalizare, pentru a asigura atât cișmele, cât si posibilitatea realizării unei eventuale fântâni arteziene.

Video: YouTube

Foto: Primaria Brasov

Sursa: comunicat transmis La pas prin Brasov