A fost finalizată prima etapă de amenajare a piațetei de legătură între Piața Sfatului și Aleea După Ziduri

Prima etapă de amenajare a piațetei de la adresa Piața Sfatului 27, care face legătura dintre Piața Sfatului și Strada Mureșenilor cu Aleea După Ziduri, a fost finalizată. Lucrarea de pavare, dificilă din cauza lipsei meseriașilor care mai cunosc această tehnică, s-a încheiat.

„Astăzi (nr: 17 august a.c.) s-a finalizat prima etapă de lucrări în Piața Sfatului 27. Urmează ca rețeliștii să își translateze cablurile aeriene în tubulatura instalată de noi în această piață. Am finalizat partea de paviment, iar echipa de muncitori de aici va fi relocată în zona străzii Apollonia Hirscher la intersecție cu Castelului, unde realizăm lucrările pentru pietonalul aprobat și validat de Consiliul Local.

Urmează să derulăm a doua etapă în Piața Sfatului 27, Canalul Graft, care va fi modelat conform soluției găsite de specialiști, iar de miercuri sau joi vom intra în grotele de după ziduri, pentru a face prima etapă de curățenie și igienizare a interiorului, după ce până acum am adus curentul electric în zonă. Suntem în graficul pe care ni l-am propus, corelat cu proiectul de canalizare a locuințelor din Șchei care deversau în canalul Graft, și de asemenea cu constructorul de la cinematograful Popular, unde cred că vom face recepția luna viitoare, și care și acesta se încadrează în proiectul parcului cultural După Ziduri, pe care îl derulăm împreună cu asociația Amural“, a declarat primarul George Scripcaru.

„Decizia asupra acestor lucrări a fost luată împreună cu reprezentați ai ordinului Arhitecților, în ideea că în momentul în care turnul din această locație va avea situația juridică clarificată, vom gândi împreună o soluție coerentă care să includă și spațiul deja amenajat, astfel încât în această locație să se poată organiza evenimente de interes public, pentru locuitorii Brașovului și pentru turiști.

Într-o etapă ulterioară se va restaura zidul, iar vineri, în ultima ședință a Consiliului Local, a fost aprobată includerea imobilului de la această adresă aici în proiectul-pilot care se desfășoară din anul 2018, de reabilitare a fațadelor din Centrul vechi. Se vor demara procedurile pentru reabilitarea întregii anvelope a imobilului de la Piața Sfatului 27. Chiar dacă în acest moment nu avem o sumă exactă, în buget a fost inclusă suma de 40.000 de lei pentru această reabilitare, municipiul având aproximativ 60% din proprietate.

Reabilitarea acestei zone face parte dintr-un proiect mai amplu, prevăzut și de Planul Integrat de Calitate a Aerului și Strategia de Adaptare la Schimbări Climatice, adoptate de municipalitate, prin care ne dorim, în primul rând pentru cetățenii Brașovului, să recâștigăm cât mai multe spații publice. În continuare, este în lucru partea de pietonal pe Apollonia Hirscher, va urma lucrarea de pe Aleea George Coșbuc și, după obținerea autorizației de construire, probabil anul viitor, zona Modarom – Liceul Unirea – Prefectură,“ a explicat Marilena Manolache, Arhitectul-șef al municipiului.

Proiectul a demarat anul acesta, prin redeschiderea accesului dinspre Piata Sfatului 27 către Aleea După Ziduri, blocat de o construcție realizată abuziv și care nu făcea parte din zidul fortificat al vechii cetăți.

Spațiul a fost remodelat, prin reorganizarea circulației și reducerea numărului de mașini cu acces în zonă, în vederea asigurării unui mediu optim pentru locuințele cu front la zona studiată. A fost refăcută și modernizată infrastructura pieței și înlocuită îmbrăcămintea din calupuri de bazalt care era degradată, cu un pavaj identic, din calupuri de bazalt de 9 x 9 cm. Suprafața pavată este de 1.400 mp, la care se adaugă 140 metri liniari de rigolă, de asemenea nou-realizată.

În piațetă vor fi plantați mai mulți arbori de înălțime medie și arbuști, iar pe o latură va fi creată o zonă verde, pe care, de asemenea, vor fi plantați mai mulți arbori. Vor fi amplasate mai multe bănci, care să se încadreze cu specificul arhitectural al piațetei.
Pentru a oferi siguranță, precum și pentru buna funcționare a spațiului studiat, vor fi amplasate corpuri de iluminat LED, noi, pe modelul celor folosite pe celelalte străzi din Centrul vechi: în gangul care face ieșirea către Piața Sfatului și strada Mureșenilor, au fost deja montate corpuri de iluminat suspendate, iar în piață, acestea vor fi amplasate pe stâlpii care au fost deja montați.

Zidul cetății este iluminat cu 12 spoturi încastrate în pavimentul pieței, iar turnul este și el iluminat cu două reflectoare încastrate în paviment, în fața acestuia,se propun a se ilumina cu reflectoare amplasate la baza acestuia. Iluminatul general va fi asigurat de corpuri de iluminat înalte.

A fost avut în vedere și racordul la rețeaua de apă și canalizare, pentru a asigura atât cișmele, cât si posibilitatea realizării unei eventuale fântâni arteziene.

Lucrarea este parte parte dintr-un proiect mai amplu pe care municipalitatea și l-a propus în zona Biblioteca Județeană – maternitate, de-a lungul canalului Graft, după rezolvarea unor probleme de natură juridică cu Consiliul Județean, care avea în administrare turnurile și bastioanele din zonă. Proiectul vizează punerea în valoare a tuturor obiectivelor din zonă, începând cu zidurile și cele două turnuri, și terminând cu grotele de după ziduri, piațeta în curs de amenajare și cinematograful Popular, de asemenea în reabilitare, care va fi transformat într-un centru cultural.

Foto: Primaria Brasov

Sursa: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.