13 ianuarie 2025

Contact us

Tinerii din Făgăraș dau o nouă viață spațiilor abandonate din oraș!

 Tinerii din Făgăraș dau o nouă viață spațiilor abandonate din oraș!

Asociația Make Better, în parteneriat cu Fundația Comunitară Țara Făgărașului și organizația norvegiană OPEN Transformation, lansează proiectul „Făgăraș Însuflețit. Aproprierea civică a spațiilor abandonate în orașe în declin”, prin care tinerii din Făgăraș vor contribui la identificarea și revitalizarea spațiilor latente din orașul lor. Scopul proiectului este de a oferi fețe noi, utile comunității, locurilor abandonate sau degradate, iar cei mai buni ambasadori care pot „însufleți” orașul tot mai depopulat sunt generațiile tinere.

Similar cu multe orașe mici și mijlocii din România și Europa de Est, Făgăraș, oraș mic din sudul Transilvaniei, a pierdut aproape un sfert din locuitorii săi în ultimele trei decenii. În urma acestor schimbări socio-economice a rămas un fond construit supradimensionat, cu spații subutilizate sau abandonate și care nu mai răspund nevoilor comunității. Declinul demografic și economic a lăsat în urmă apatie civică și demoralizare. Oamenii și-au pierdut speranța în potențialul orașului de a se reface, iar tinerii preferă un viitor în orașele mai bine dezvoltate.

„Făgăraș Însuflețit” își propune să resusciteze spiritul civic al tinerilor din Făgăraș și să-i sprijine să vadă potențial în locul abandonului, să înțeleagă deciziile care stau la baza dezvoltării orașului și să contribuie la acestea.

Proiectul a luat naștere sub egida www.incredereinfagaras.ro, o platformă de reflecție și acțiune înființată în 2015 de Asociația Make Better pentru revitalizarea zonei Țării Făgărașului, care lucrează pe 4 teme: Locuire, Antreprenoriat social și diaspora, Re-activare de spații abandonate sau neutilizate și Identitate locală și turism.

Pe perioada a 18 luni, din martie 2021 până în septembrie 2022, tinerii vor fi implicați în mai multe ateliere participative și de educație civică, cu scopul de a câștiga cunoștințe despre cum se pot implica în dezvoltarea orașului și de a căpăta încredere în puterea schimbării. Proiectul are ca sursă de inspirație conceptul de urban commons, prin care cetățenii unui oraș sunt implicați activ în co-proiectarea și co-guvernarea spațiilor urbane, ca parte a unui proces activ de reapropriere de oraș. Spațiile latente din Făgăraș vor deveni, astfel, material de cercetare pentru tineri printr-o metodă de lucru de tipul Descoperire – Ideație – Guvernanță.

Proiectul va debuta cu cartarea unor spații din oraș care au potențial de reconversie, creionarea unor idei de revitalizare a acestora pornind de la nevoile locale, mobilizarea comunității pentru a interveni asupra lor și dezvoltarea unor instrumente de co-guvernanță pentru mentenanța acestora pe viitor.

Asociația Make Better va contribui cu know how în procese de regenerare urbană, Fundația Comunitară Țara Făgărașului va mobiliza tineri și resurse din comunitate pentru realizarea intervențiilor, iar partenerul norvegian, cu experiență în promovarea arhitecturii și a practicilor de planificare urbană, OPEN Transformation, va ajuta cu transfer de cunoștințe la dezvoltarea metodei de lucru.

Toate noutățile și rezultatele proiectului vor fi comunicate pe platforma www.incredereinfagaras.ro.

Proiectul este derulat de Asociația Make Better, în parteneriat cu Fundația Comunitară Țara Făgărașului și organizația OPEN Transformation, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Misiunea Asociației Make Better este de a promova și consolida dezvoltarea locală durabilă prin revitalizarea comunităților, procese de regenerare urbană și îmbunătățirea calității vieții.

Mai multe detalii, pe site-ul www.mkbt.ro.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.