16 aprilie 2024

Contact us

Vernisaj: expoziția de fotografie ‘Swedish Dads’ Brașov

 Vernisaj: expoziția de fotografie ‘Swedish Dads’ Brașov

Expoziția de fotografie Swedish Dads prezintă modul în care tații suedezi percep rolul bărbatului modern, în contrast cu rolul stereotipului tradițional, paternal.

Expoziția prezintă fotografiile a 25 de tați din Suedia, fiind un proiect comun între Institutul Suedez, Ambasada Suediei la București împreună cu următorii partenerii  Centrul FILIA, Study in Sweden și HOF Brașov.

Joi, 16.02.a.c a avut loc vernisajul acestei expoziții la HOF Brașov, Piața Sfatului nr. 14. Fotografiile te vor introduce într-o lume neștiută până acum. Acestea ne arată cât de puternică și candidă este dragostea unui părinte, transmit emoție, candoare, fericire, bucurie, împlinire.

Expoziția ”Swedish Dads Brașov” poate fi vizitată până pe 27 februarie 2017. Intrarea este liberă. Iar după ce vizitați această expoziție vă așteptăm părerile, gândurile, opiniile.

Până vizitați expoziția câteva din mărturiile tăticilor dedicați creșterii copiilor:

Johan, 38, dezvoltator materiale
A stat jumătate din concediul parental cu Ebbe, Tyra și Stina
„Pierderea financiară care rezultă din concediul de paternitate merită fiecare ban. Am câștigat mai multă încredere în mine ca tată, mi-am înțeles partenera mai bine și am consolidat legăturile cu copiii noștri.”
„Oportunitatea de a participa și de a se implica în viața copiilor lor a fost întotdeauna disponibilă pentru tați, dar progresul a fost lent din cauza atitudinii generale și ale percepțiilor privind paternitatea. Aceste percepții trebuie să se schimbe.”

Loui, 28, artist
12 luni de concediu parental cu Elling
„Nu a existat niciodată o discuție între noi despre cine va sta acasă cu Elling. Împărțirea concediului parental a fost mereu alegerea evidentă”
„Pentru că am stat acasă cu fiul nostru, aproape un an de zile, l-am înțeles mult mai bine și am o înțelegere mai bună a nevoilor sale. E mult mai mult decât doar a petrece timp împreună cu el și de a ne bucura unul de compania celuilalt; majoritatea timpului l-am petrecut încercând să facem totul să funcționeze bine. Chiar este un job cu normă întreagă”

Fredrik, 33, electrician
9 luni concediu parental cu Majken
„Când am aflat că voi fi tată, nu eram într-o relație cu mama lui Majken. Am decis să locuim împreună pe parcursul concediul de îngrijire a copilului și suntem convinși că așa este cel mai bine pentru Majken.
Mă deranjează când văd că tații din Suedia nu stau în concediu parental din motive financiare. Această oportunitate extraordinară de a-ți cunoaște copilul nu apare de două ori. Este incredibil că așa mulți tați cred că nu vor putea supraviețui cu mai puțini bani, pentru o perioadă scurtă de timp.”

Murat, 34, educator
8 luni concediu parental cu Oscar, anterior cu Lovea
„Atunci când am citit un curs despre psihologia de gen, am înțeles importanța șanselor egale în societatea noastră. Am decis să nu mă conformez unui rol atribuit ca tată; am vrut să fiu la fel de important ca soția mea, pentru copiii mei. Când e o perioadă mai bună să fii alături de copilul tău?”
„Deseori mă simt inadecvat ca părinte, ăsta e un lucru pe care trebuie să îl depășesc. Este important să îți conștientizezi limitele și să te bucuri mai mult de moment”

Markus, 33, lucrător depozit și muzician
8 luni concediu parental cu Sigge, anterior cu Ted
„În Suedia avem un sistem care poate părea utopic pentru mulți alţi părinți din alte țări. Dar încă mai avem mult de lucru pentru a trăi într-o societate egală; ar trebui să fie de la sine înțeles că trebuie să împărțim responsabilitatea creșterii copiilor în mod egal”
„Partenera mea și cu mine avem venituri asemănătoare. Dacă unul dintre noi câștiga semnificativ mai mult decât celălalt, atunci pierderile financiare ar fi avut, din păcate, un rol important în modul în care am decis să împărțim concediul parental”

Ale, 29, asistent medical
9 luni concediu parental cu Loke
„Deși lucrez într-un domeniu feminizat, deseori aud reacții de tipul „wow” când le spun colegilor că stau acasă la fel de mult ca soția mea. Cred că încă este pusă mai multă presiune pe mame să fie părinți buni.”
„Cred că bărbații care sunt în concediu de îngrijire a copilului primesc laude nemeritate pentru că sunt acolo pentru copiii lor, laude pe care mamele nu le primesc.”

Samad, 32, inginer construcții
10 luni concediu parental cu gemenele Parisa și Leia, primele 4 luni le-au petrecut împreună cu mama lor.
„Atunci când aduci un nou om pe lume, trebuie să îți asumi responsabilitatea creșterii lui. Bebelușii au nevoie de prezența ambilor părinți la începutul vieții lor”
„Cred că este important pentru un copil să aibă o figură paternă, la începutul vieții lor și am luptat pentru dreptul meu de a-mi lua cât mai multe zile de concediu posibil.”

Ibra, 41, administrator
6 luni concediu parental cu Sofia, anterior cu Ebba
„Cred că este important să te uiți la asta din perspectiva copilului. Sunt convins că acestuia îi este mai bine atunci când este crescut de către ambii părinți.”
„Familia mea a devenit și mai importantă pentru mine de când sunt în concediu paternal. Relația cu soția mea s-a schimbat. Acum putem vorbi despre frustrările care pot apărea ca urmare a statului acasă. Când a stat doar ea acasă, cu primul copil, nu puteam înțelege sentimentele ei.”

Said, 33, manager regional
6 luni concediu parental cu Amana, anterios cu Asem
„Femeile sunt adevăratele războinice. Am o înțelegere complet diferită a mamei mele, acum, după ce am stat în concediu paternal. Am crezut că va fi ușor, dar acum înțeleg câtă muncă și câtă frustrare implică. În același timp îmi oferă atât de multă bucurie.”
„Sunt musulman suedez si trăiesc într-o comunitate etnică diversă. Nu sunt foarte mulți tați în concediu pentru îngrijirea copiilor în zona mea, majoritatea celor care intră în concediu sunt femei.”

Peter, 33, jurnalist
12 luni concediu parental cu Mira
„Acest exercițiu a apărut în urma unei nopți nedormite pe care am petrecut-o împreună cu fiica mea. S-a oprit din plâns când am început să fac genuflexiuni cu ea. M-am gândit că în sfârșit pot să o alin și eu pe fiica noastră. Linda, partenera mea, s-a putut baza mereu pe alăptat atunci când fiica noastră avea nevoie de alinare”.

Juan, 34, student
9 luni concediu parental cu Ivo și Alma
„Prietenii mei din Spania au fost geloși pe mine pentru că am putut sta acasă cu copiii mei pentru mai multe luni. Familia mea a fost sceptică și m-au întrebat o grămadă de lucruri; nu erau siguri că mă voi descurca.”
„Fiind în concediu parental, am putut să dezvolt o relație mai apropiată cu copiii mei. Mi-a schimbat perspectiva asupra vieții și mi-a dat timp de reflecție. Pe parcursul primului concediu parental, am schimbat locurile de muncă. După al doilea mi-am schimbat cariera. În același timp am putut să fiu martor la primii pași și la primele cuvinte ale copiilor mei.”

Mirko, 36, profesor
Nine months concediu parental cu Siri
„Cred că a fi părinte este despre a fi suficient de curajos să faci greșeli. După ce am stat în concediu paternal, am o mult mai bună încredere în mine, ca tată. La început mi-a fost teamă că nu o sa mă descurc. Nu am văzut tați în concediu paternal în Italia, acolo de unde vin eu.”

Johan, 33, fotograf
9 luni concediu parental cu Viggo
„Viața noastră de zi cu zi a devenit mai ușoară și mai lină, acum că amândoi ne-am asumat responsabilitatea pentru gospodărie. Cred că numărul taților care își iau concediu parental este încă scăzut din cauza modului în care societatea a plasat responsabilitatea gospodăriei și îngrijirii copiilor în sarcina femeilor.”
„ Pentru că asta se reflectă și în diferențe salariale, mamele continuă să stea departe de piața muncii pentru un timp mai lung. De aceea, cred că mamele consideră că sunt mai potrivite să îngrijească un copil.”

Pentru informații suplimentare vă invităm să lecturați materialul:

Premieră: expoziția Swedish Dads Brașov.

Video: YouTube

Credit foto: Dan STRAUTI

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.