vibrate!festival la final
Ca în ultimii trei ani și această a patra ediție vibrate!festival a propus publicului brașovean o serie de evenimente culturale centrate în jurul muzicii clasice. Concerte, expoziții, ateliere pentru copii, conferințe, seri de performance, repetiții cu public, master-class. Timp de o săptămâna, între 17 și 24 iunie, la Brașov excelența în muzică a fost la ea acasă.
Peste 20 de artiști (muzicieni, artiști plastici, coregrafi) din SUA, Japonia, Germania, Olanda, Italia și România au participat la această a patra ediție a vibrate!festival. Cvartetul Gémeaux Quartett din Olanda a fost prezent pentru prima oară în România, iar violoncelistul american Bartholomew LaFollette, rezident la Londra a fost și el la prima participare la vibrate!festival.
Tema centrală a festivalului din acest an al Centenarului a fost ”Unison”. După cum spunea directorul festivalului, compozitorul și violonistul Vlad Maistorovici ” În anul Centenarului ne inspirăm din compoziția vizionară a lui George Enescu, Preludiu la unison. Așa cum diferitele instrumente ale orchestrei se reunesc într-o singură melodie în această piesă unică, ediția 2018 reunește sunetul, dansul și culoarea în spațiile cele mai incitante din Brașov, cu interpretări de clasă internațională ale tinerelor staruri ale scenei muzicii clasice”
Centenarul Unirii de la 1918 a fost sărbătorit printr-un concert extraordinar la Aula Universității. Compozitorul Dan Dediu a compus coloana sonoră a unui film mut – „Ecaterina Teodoroiu” din 1931, la sugestia ICR Tel Aviv și a interpretat-o în premieră românească la Aula Universității Transilvania.
vibrate!festival a celebrat anul acesta alte trei centenare: cel al lui Leonard Bernstein (100 de nai de la naștere), printr-un concert extraordinar la ”West Side Story” la Tenis Arena, cel al lui Claude Debussy (100 de ani de la moarte) prin concertul String Theory III de la Biserica catolică Petru și Pavel și centenarul Ingmar Bergman (100 de ani de la naștere) – concertul de dans pe muzica din filmele lui Bergman ”Sarabande in Darkness” de la Kruhnen Musik Halle.
Și anul acesta vibrate!festival a fost un spațiu muzical în care muzica contemporană a fost și ea prezentă. Cum observa violistul român, rezident în Danemarca, Marius Ungureanu „mersul împreună dintre muzica clasică și cea contemporană este un fel de datorie a fiecărui instrumentist, trebuie să susținem compozitorii care sunt acum… Trebuie să-i cântăm și să le dăm șansa să se dezvolte.”
Trei dintre concertele vibrate!festival au fost transmise live în streaming, pe pagina de facebook a festivalului și pot fi urmărite aici : https://goo.gl/3JnszA.
Printre noutățile ediției a IV-a s-a aflat Promenada muzicală de sâmbătă, care a găzduit un adevărat maraton muzical, care a început la ora 12.00 la mănăstirea franciscană Sf. Ioan, a continuat la HOF Cafe printr-o conferință, un flash-mob la Bastionul Țesătorilor și s-a încheiat seara târziu la Visssual, noul spațiu alternativ de pe strada Fabricii. Astfel, membrii fondatori ai vibrate!festival și-au văzut un vis realizat, acela care germina încă de la prima ediție vibrate, și anume realizarea unei promenade muzicale.
Nici anul acesta nu au lipsit atelierele dedicate copiilor nevăzători și copiilor din centrele de plasament. Unul din cele mai de succes evenimente a fost expoziția artistului american de origine română Sasha Meret, aflat în rezidență artistică la Universitatea Transilvania, expozitie ce poate fi vizitata inca trei saptamani la Centrul Multicultural.
Două spații noi s-au alăturat locațiilor deja consacrate ale vibrate!festival: mănăstirea franciscană Sf. Ioan și Visssual. Dorim astfel să arătăm că rămânem un festival care se pliază organic pe oraș și pe noutățile acestuia și că vom fi mereu deschiși către noi experiențe care pot aduce muzica clasică mai aproape de comunitatea brașoveană.
Credit foto: Andrei Paul
Sursa: comunicat remis La pas prin Brașov