Video: Teodor Hossu-Longin, dublă lansare de carte la Brașov
„Mortua Est”, un manifest despre zbuciumul și perpetua tranziție a națiunii române, despre cei care și-au luat desaga în spate și rătăcesc prin lumea largă în căutarea unui loc căruia să-i spună „acasă”sau despre noi, cei care am rămas acasă și nu am făcut nimic pentru a schimba destinul și drumul unui popor, al unei țări. Prin intermediul personajului Mircea, opiniile politice sau sociale ale autorului se fac cunoscute.
„13, cu noroc. Crima si alte povestiri” surprinde ființa umană în ipostaze neașteptate. Așadar, vă invit să urmărim înregistrările de la evenimentul găzduit de Biblioteca Județeană „George Barițiu”.
Prezintă Iulian Cătălui – critic, istoric literar, publicist şi jurnalist cultural, membru al Uniunii Scriitorilor din România și Adrian Haideț, filolog și jurnalist.
Despre Teodor Hossu-Longin
A debutat în presă în 1991, la „Curierul Naţional“, iar în 1994 s-a alăturat echipei cotidianului „Ziua“, ca jurnalist sportiv, până la începutul anului 2000, când a devenit publicist.
A publicat in cotidianul „Ultimul cuvânt“ – secţia Cultură. A absolvit Şcoala Superioară de Jurnalism în 1996. A publicat în 1998 povestirea „Iluzia“, în revista „Luceafărul“. În acelaşi an, a semnat volumul de proză scurtă „Crimă şi alte povestiri“, care a şi primit premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România.
Între 1998 şi 2000 a fost redactor-şef adjunct şi şeful Departamentului Sport la cotidianul „Ziua“, după care, până în 2011, a condus secţia Sport a postului B1TV, a realizat emisiunea auto „La limită“, ulterior emisiunea “RO Motorsport” (Digi Sport).
Își continuă proiectul de suflet intitulat „Mincinoşii”, o emisiune de pescuit, turism şi artă culinară realizată în regie proprie pentru postul Travel Mix TV.
Romanul „Mortua Est” a primit premiul editurii Cartea Românească pentru proză.
Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. În noiembrie 2018 lansează volumul de proză scurtă: „13, cu noroc”.
A publicat nuvele și fragmente din roman în revistele „Contemporanul”, „Luceafărul de dimineaţă”, „Viaţa Românească” şi „Cenaclul de la Păltiniș” și a coordonat volumul „Oamenii mari care au făcut România Mare”, semnat de Lucia Hossu-Longin.
Teodor Hossu-Login face parte din generația celor care au protestat în Piața Universități, a celor care au fost răniți în evenimentele mineriadei împotriva „golanilor”.
Video: YouTube
Credit foto: Dan Străuți