6 decembrie 2023

Contact us

WaterBear lansează filmul documentar „Spiritul Pădurii” despre Pădurea cu Povești Nemuritoare din Nucșoara

 WaterBear lansează filmul documentar „Spiritul Pădurii” despre Pădurea cu Povești Nemuritoare din Nucșoara
WaterBear Network, prima platformă interactivă de streaming dedicată viitorului planetei noastre, a lansat „Spiritul Pădurii” (engl. ‘Spirit of the Forest’), documentar despre fagii seculari de la Nucșoara și oamenii acestei comunități. Filmul este realizat împreună cu Fundația Conservation Carpathia și Jack Wolfskin, și poate fi vizionat gratuit pe platforma www.waterbear.com/watch/spirit-of-the-forest.
Acțiunea filmului este plasată în comuna Nucșoara de la poalele Munților Făgăraș, o comunitate care își păstrează caracterul satului de munte, ce impresionează prin frumusețea sa naturală, nealterată de modernitate și prin istoria marcată de mișcările de rezistență anticomunistă. Fagii seculari din zonă au fost adăpost și loc de rugăciune, sursă de încălzire și aer curat, devenind martori ai timpului și valori de patrimoniu care trebuie protejate. De la înălțimea visului de a crea Parcul Național Munții Făgăraș și de a contribui la conservarea și restaurarea ecosistemelor naturale, Fundația Conservation Carpathia împreună cu Primăria Nucșoara au creat proiectul „Pădurea cu Povești Nemuritoare”. Acesta are ca scop conservarea a 2544 de fagi seculari prin adopție și promovarea zonei ca punct turistic cu valoare naturală ridicată.

Filmul „Spiritul Pădurii” este un apel la acțiune, menit să inspire publicul să protejeze mediul înconjurător. Acest mesaj este transmis de personajele din comunitate care sunt interconectate prin acești fagi bătrâni care se găsesc de sute de ani la Nucșoara. Filmul mai prezintă legăturile strânse dintre natură și om, perspectiva păstrării tradițiilor și a traiului autentic de la sat și modurile în care aceștia apreciază și protejează fagii bătrâni într-un fel nativ și simplu. Este o poveste despre speranță, perseverență și transformare.

Documentarul își propune să evidențieze importanța conservării naturii sălbatice și modul în care aceasta influențează direct biodiversitatea și habitatele existente. În Munții Făgăraș există o varietate mare de specii de plante și animale, care reprezintă un element cheie în menținerea sănătații întregului ecosistem al Carpaților Meridionali. Nucșoara a devenit un loc emblematic datorită relației strânse dintre oameni și natură, iar ca urmare, mulți dintre fagii de aici au vârste de peste 400 de ani și joacă un rol esențial în susținerea proceselor naturale. Felul în care comunitatea locală interacționează cu acești arbori reprezintă un exemplu de respect față de natură.

„Spiritul Pădurii” este regizat de regizorul britanic Jamie Jones, câștigător al premiului BAFTA în 2019. Jamie Jones și-a început cariera realizând documentare pentru BBC despre comunități, cultura acestora și relațiile dintre oameni. Lungmetrajul „Obey” care prezintă revoltele care au avut loc în 2011 la Londra a câștigat premiul Best Cinematography.

Într-o lume în care în care poveștile se pierd, arborii seculari își asumă misiunea de a le păstra vii și de a rămâne legătura dintre generații, dacă îi protejăm. Documentarul „Spiritul Pădurii” realizat de WaterBear, cu sprijinul Fundației Conservation Carpathia și Jack Wolfskin, poate fi urmărit gratuit pe platforma www.waterbear.com/watch/spirit-of-the-forest.

Susține proiectul Pădurea cu Povești Nemuritoare și adoptă unul dintre cei 2544 de fagi seculari disponibili pe www.arboricupovesti.ro.

Video: YouTube

Credit foto: Daniel Mîrlea

Sursa si imagini: comunicat remis La pas prin Brasov

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.