Zâmbete colorate
Una din împlinirile și bucuriile sufletești pe care le trăiesc oamenii și, în același timp, baza valorilor creștine este aceea de a ne ajuta semenii. Ajutor ce poate fi material, de susținere morală, empatic însă el poate de asemenea să fie constituit dintr-o activitate voluntară de implicare în diferite acțiuni care au ca finalitate a sprijini pe cineva, într-o formă sau alta. Este un mod prin care ne arătăm dragostea pentru cei care ne înconjoară dar și pentru persoane pe care nu le-am cunoscut sau nu le vom cunoaște vreodată dar știm că în drumul lor prin viață, ele au ocazia să interacționeze cu un bine făcut de noi.
Un proverb chinezesc spune așa: „Când îmi scot din necaz semenii, hăul din care îi scot este locul în care îmi îngrop propriul necaz.” Poate că aceasta este o explicație subconștientă a gesturilor de întrajutorare pe care le facem sau poate că este efectul lor, conform zicalei românești: “Bine faci, bine găsești!”
Dincolo de latura intrinsecă a faptelor, stau rezultatele acțiunilor noastre benevole și cei care se bucură de ele, adică partea vizibilă și cea umană.
Deși trăim într-o perioadă în care timpul devine din ce în ce mai scurt iar gestionarea lui din ce în ce mai dificilă, există oameni care folosesc o parte din el pentru a bucura alți oameni, făcându-le suferința mai ușor de suportat.
În acest an am avut șansa să cunosc un astfel de om, pe doamna Carmina Nicolescu, cea care a organizat, după cum spune, “o acțiune începută din suflet și durere și continuată cu bucurie!”, care constă în planificarea și coordonarea activităților de pictare a pereților de la două spitale pentru copii și o școală pentru copiii cu nevoi speciale, concretizate până acum în 5 ediții, reunite sub numele de la care s-a pornit: „1 iunie – Povești pe pereți”.
Succesiunea evenimentelor precum și întâmplarea de la care a pornit ideea respectivă se pot citi pe grupul public « De 1 iunie, la Spitalul de Copii 🙂 », creat în rețeaua de socializare Facebook.
Doamna Carmina este o persoană care iubește copiii, lucru lesne de înțeles dacă o asculți vorbind cu ei sau despre ei și pe care poți să îl deduci și fără să o cunoști personal pentru că gesturile pe care le face nu se pot naște decât din iubire!
I-au fost alături în aceste acțiuni zeci de oameni care au dorit să aducă câte o mică contribuție, bucățele de suflet ce, adunate bob cu bob, au dat naștere câtorva sute de desene minunate, unice și de valoare inestimabilă, tocmai datorită „materialelor” din care au fost plămădite și a liantului care le-a unit iar aici mă refer tot la dragostea pentru copii și dorința ca lor să le fie măcar puțin mai bine.
Sunt sigură că toți ochii aceia mici și frumoși sclipesc atunci când se întâlnesc cu unul dintre personajele de pe pereți, imaginate, conturate și apoi colorate cu multă grijă și îndrăznesc să sper că suferința fizică pe care o au în acel moment este mai mică, invers proporțională cu sentimentul de mulțumire al celor care le-au făurit.
Este o bucurie pentru orașul Brașov să aibă oameni precum doamna Carmina și echipele pe care le-a reunit cu prilejul fiecărei acțiuni și sunt un exemplu demn de mediatizat astfel încât să fie copiat – de data aceasta în sensul bun al cuvântului – în cât mai multe locuri.
Antonela Lungu
„Dacă dorești să fii fericit preț de un ceas, trage un pui de somn. Dacă vrei să fii fericit preț de un an, moștenește o avere. Dacă vrei să fii fericit o viață întreagă, ajută pe cineva” – Proverb chinezesc, publicat in volumul „Armonia sufletului”, de Helen Exley