Ziua Internațională a Romilor

Ziua internaţională a romilor este sărbătorită anual de comunitatea internaţională, la 8 aprilie, în cinstea recunoaşterii culturii, istoriei şi drepturilor milioanelor de romi din toată lumea, dar şi pentru a atrage atenţia asupra provocărilor de discriminare cu care se confruntă comunităţile de romi din Europa şi de pretutindeni, notează site-urile http://www.errc.org/ şi https://www.mae.ro/.

În România, la data de 8 aprilie, se marchează „Sărbătoarea etniei romilor din România”, în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66/2006, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr. 276 din 28.03.2006.

În 1971, au fost adoptate simbolurile etniei rome: roata cu spiţe „chakra”, Imnul internaţional al romilor, „Gelem, gelem”, şi steagul internaţional al romilor. Steagul are jumătatea de jos verde – simbol al câmpurilor înverzite – şi jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin. La mijlocul steagului este o roată, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu spaţiul originar al Indiei, potrivit  https://ro.wikipedia.org/wiki/Romi

8 aprilie, ora 10.00 – Ziua Internațională a Romilor la Ormeniș. Locație: Căminul Cultural din Ormeniș. Eveniment organizat de Serviciul Cultură Tradițională și Primăria comunei Ormeniș.
8 aprilie, ora 12.00 – Ziua Internațională a Romilor la Augustin. Locație: Curtea Primăriei Augustin. Eveniment organizat de Serviciul Cultură Tradițională și Primăria comunei Augustin.

Sursă imagine: Wikipedia.org

Un comentariu la „Ziua Internațională a Romilor

  1. Sarbatorim Ziua Internationala a Romilor cu recunostinta pentru cultura si istorie, dar si cu constientizarea provocarilor pe care comunitatea roma le intampina in lumea de astazi. Este important sa actionam pentru respectarea drepturilor persoanelor apartenente acestei etnii si sa-i sustinem in lupta pentru eliminarea discriminarii cu care se confrunta.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.